Met FoodSharing gooi je nooit meer onnodig voedsel weg

Anne Marie Verkade En Eva Van Dijk Voor Een Foodsharingkast. Bron: Foodsharing
Anne Marie Verkade En Eva Van Dijk Van Foodsharing. Bron: Foodsharing

De ASN Bank organiseert jaarlijks de ASN Bank Wereldprijs om projecten te steunen voor een duurzame wereld. Dertien november is de finale van editie 2014. Van de zestien projecten die na alle ronden over zijn, kiest de jury er acht voor de finale op dertien november. Vijf november aanstaande worden die genomineerden bekend gemaakt via de website van Voor de Wereld van Morgen. Hier zal ook de definitieve uitslag te vinden zijn. De winnaars ontvangen 10.000 euro aan prijzengeld en bovendien veel publiciteit voor hun project. Wij interviewden een van de finalisten, Eva van Dijk van FoodSharing.

Eva van Dijk: ‘Over vijf jaar is FoodSharing net zo ingeburgerd als Marktplaats’

Wat is FoodSharing?

Eva: “Voedsel delen tegen verspilling en voor verbinding. Het zorgt ervoor dat overtollig voedsel terecht komt bij mensen die nog wel wat kunnen gebruiken. Zo delen we het, in plaats van dat het wordt weggegooid. Voedsel is ook bij uitstek een sociaal bindmiddel, met FoodSharing ontmoeten buurtgenoten elkaar. Via ons online platform kunnen zij voedsel en informatie uitwisselen. Verder komen overal in het land FoodSharing kasten, waar mensen houdbare voedingsmiddelen die ze over hebben, kunnen achterlaten.”

Hoe kwam je op het idee?

‘Als student had ik een bijbaantje in een hostel en zag ik hoe daar elke dag bakken goed eten gewoon werden weggegooid. Ik ergerde me daaraan en wilde er wat aan doen. Mijn eerste voorstel was om het overgebleven voedsel naar daklozen te sturen, maar dat mocht niet van de warenwet omdat het geprepareerd voedsel is. Vijf jaar later was de situatie nog steeds niets veranderd, maar ikzelf wel. Inmiddels was ik actief bij allerlei duurzaamheidsplatforms. Tijdens mijn zoektocht naar oplossingen ontdekte ik dat niet de horeca, maar particuliere huishoudens de grootste verspiller zijn. Ik besloot dat het hoog tijd werd er nu echt werk van te gaan maken. Mensen gooien overgebleven boodschappen weg, terwijl buren de boodschappen nog prima hadden kunnen gebruiken. Je moet elkaar maar net weten te vinden. Zo kwam ik op het idee voor FoodSharing.”

Hoe organiseer je dat?

“Via internet en met voedselkasten (FoodSharing kasten); er staan er al drie in Nederland. FoodSharing is een ruilmodel zonder geld. Je zet er bijvoorbeeld drie eieren in en pakt er twee paprika’s voor terug.”

Hoe zou je het prijzengeld van de ASN Bank Wereldprijs willen inzetten?

“Ten eerste willen we bekender worden. Een belangrijk instrument daarvoor, onze website, is nu nog te basic. Met het geld kunnen we beveiligingen inbouwen voor privacy en bescherming van de mailadressen en kunnen verschillende lagen ontstaan zodat mensen via de site contacten kunnen leggen. Vraag en aanbod moeten interactiever, zodat mensen na het inloggen zelf kunnen opgeven wat ze in welke kast gezet hebben of uit welke kast gehaald hebben. Ook moet er een integratie komen met Google Maps. Als die dingen in orde zijn, kunnen we de site gaan promoten. Daarnaast moeten we veel mensen gaan benaderen om buurtinitiatieven uit de grond te stampen.”

Waar wil je over vijf jaar staan?

“Over vijf jaar is FoodSharing een standaardbegrip net zo als Marktplaats. Ieder kent en gebruikt het.“

Meer weten over Eva van Dijk en FoodSharing? Lees alles hier.

Lees ook:
Nooit meer voedselverspilling
[adrotate group = “1”]
Leven zonder geld, zo doe je dat

Over de schrijver

3 gedachten over “Met FoodSharing gooi je nooit meer onnodig voedsel weg”

Reacties zijn gesloten.