Vijf noten waarmee je fit de winter doorkomt

Noten
Foto: Steffenz Via Flickr.com

Noten ongezond omdat ze vet bevatten? Echt niet. In noten zitten juist meervoudig onverzadigde Omega-3 vetzuren die je cholesterol op peil houden, beschermen tegen hart- en vaatziekten en zijn een ideaal tussendoortje omdat ze je honger stillen. Ook bevatten ze veel eiwitten, vitamines en mineralen. Kortom, echte vitaminebommetjes.

Kies wel altijd voor verse, ongebrande en ongezouten noten en hou het bij hooguit twee handjes op een dag. Varieer met soorten en verwerk ze lekker in salades, gebak, yoghurt, gezonde snack in combinatie met zuidvruchten of in een wokgerecht. Rooster ze eventueel even kort in een pannetje of in de oven zodat ze nog meer smaak krijgen. Hieronder een overzicht van de vijf meest gezonde soorten.
Walnoten
Bevatten van alle noten het hoogste gehalte aan omega-3 vetzuren en anti-oxidanten. Samen met amandelen zorgen walnoten voor de verlaging van het slechte LDL-cholesterol en verhogen het goede HDL-cholesterol. Met zeven walnoten op een dag verlaag je al de kans op hart- en vaatziekten.
Hazelnoten
Vleesvervanger ten top. De hazelnoot is rijk aan proteïnen, bevat veel langzame koolhydraten, vitamine E, ijzer, zink, kalium en calcium. De smaak van de hazelnoot wordt door velen wel een tikkeltje flauw gevonden.
Amandelen
Amandelen zijn rijk aan alfa-tocoferol, een vitamine E en bevatten van alle noten de grootste hoeveelheid calcium. Daarnaast bestaan amandelen uit magnesium, koper, zink, vitamine B6 en vitamine B2. Je kunt ook amandelmeel kopen om eens mee te variëren in gebak of amandelmelk als fris en licht zoet drankje.
Pistachenoten
Pistachenoten bevatten in vergelijking met andere noten weinig calorieën en vet. Ze zijn rijk aan vitamine B6, koper, mangaan, magnesium en fosfor. Een ideale snack als je op je calorieën wilt letten.
Macademianoten
Macademia’s bevatten veel proteïnen, magnesium, vezels en veel onverzadigde vetzuren. Het is de meest vette noot die er is. Koop ze zo vers mogelijk, zodat ze nog de meest gezonde stoffen bevatten.

Over de schrijver