Vijf producten die gezonder zijn dan je dacht

Foto: yirsh via stock.xchng

Wat hebben pindakaas, eieren, chocolade, avocado en aardappelen met elkaar gemeen? Dat ze een stuk gezonder zijn dan je aanvankelijk dacht. Klik verder om te lezen waarom!

1. Pindakaas
Misverstand: vet, veel calorieën en daardoor slecht voor de lijn.
Maar: pinda’s zijn cholesterolverlagend, zorgen voor een lagere triglyceridewaarde en kunnen daarmee hartziekten voorkomen. En pinda’s mogen dan wel wat vettig zijn, maar ze vullen veel beter dan light snacks waardoor je er minder van eet en het uiteindelijk juist beter is voor de lijn. Wist je trouwens dat pinda’s geen noten zijn maar vruchten?

2. Chocolade
Misverstand: chocolade is vet, bevat suiker en veel calorieën.
Maar: wanneer je de bittere of in ieder geval pure variant neemt is chocolade een bron aan belangrijke mineralen, aminozuren en polyfenolen. Chocolade zou zelfs meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen en groene thee. Dagelijks twee blokjes pure chocolade verlaagt de bloeddruk, je cholesterol en vermindert de neiging tot stolsels in het bloed. En buiten al die geweldige eigenschappen is het daarnaast natuurlijk gewoon super lekker. Ook belangrijk 😉

3. Eieren
Misverstand: bevat veel cholesterol.
Maar: het zijn voedingsstoffenbommetjes met slechts 75 calorieën per ei. Ze bevatten veel nuttige stoffen zoals proteïnen, riboflavinen, selenium, B12, luteïne (antioxidant) en choline die helpt bij het afbreken van vet en opbouwen van spieren. Het schijnt daarnaast zo te zijn dat zwangere dieren door het eten van eieren een beter geheugen hebben, momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de werking van eieren bij zwangere vrouwen. Kies natuurlijk wel voor vrije uitloop, rondeel of een biologisch ei.

4. Avocado
Misverstand: vet, heel veel vet.
Maar: het zijn geen slechte vetten, maar juiste goede namelijk de enkelvoudig verzadigde vetten die helpen om je cholesterol te verlagen en cellen aan te maken. Daarnaast bevat een avocado potassium, vitamine E, bètacaroteen, luteïne vezels en vitamine B. Uit onderzoek van de Universiteit van Ohio blijkt dat avocado er voor kan zorgen dat belangrijke stoffen uit andere producten, zoals bijvoorbeeld bètacaroteen in wortels, beter opgenomen kan worden.

5. Aardappelen
Misverstand: slechte koolhydraten met een hoge Glycemische Index, dus je komt er van aan. Of tenminste volgens bepaalde low-carb diëten.
Maar: pure aardappelen zijn een bron aan vitamine B, vitamine C, potassium, magnesium en ijzer. Uit Amerikaans onderzoek van de Universiteit van Colorado blijkt dat je tussen de twintig en dertig procent meer vet verbrandt wanneer je een maaltijd bereidt met aardappels. Nog meer goede eigenschappen: het zou door de stoffen kukoamines bloeddrukverlagend werken en door vitamine B6 zou je er zelfs gelukkiger door worden. Bovendien zorgen aardappels voor een lang goed gevuld gevoel waardoor je minder neiging krijgt tot snacken. Wel is het belangrijk hóe je ze bereidt. Een gekookt nieuw aardappeltje heeft bijvoorbeeld maar 26 calorieën.

 

 

 

 

Over de schrijver

2 reacties op “Vijf producten die gezonder zijn dan je dacht”

  1. Potassium = Kalium
    Dat aardappelen een hoge glycemische waarde hebben blijft staan, ongeacht de andere aspecten.
    Wat betreft pinda's: dat is een peulvrucht, "echte" noten zijn over het algemeen gezonder.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020