Dit doet een glimlach met je

Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar de glimlach: hoe werkt het en wat voor effect heeft het? Zo kwam de Franse neuroloog Duchenne al in de 19e eeuw tot de conclusie dat een echte glimlach niet alleen bestaat uit het omhoogtrekken van de mondhoeken, maar ook uit het samenknijpen van de ogen waardoor de zogenaamde lachrimpels ontstaan. Een ‘echte’ glimlach, waarbij zowel de mond als de ogen meedoen, wordt dan ook een ‘Duchenne glimlach’ genoemd.

Een glimlach zorgt voor betere gezichtsherkenning

Vandaag de dag wordt de glimlach nog steeds grondig onderzocht. Zo kwam de psychologe Mila Mileva van de Universiteit van New York deze week tot de conclusie dat een glimlach het gezicht meer karakter en herkenbaarheid geeft. Mensen, die op een foto een open glimlach laten zien (met de lippen van elkaar) zijn makkelijker te herkennen dan mensen, die een zogenaamd neutraal gezicht laten zien.  Dat is belangrijk nieuws in de strijd tegen bijvoorbeeld identiteitsfraude. Zo zou een glimlach op je paspoortfoto het werk van de douanebeambten een stuk makkelijker maken. En vrolijker natuurlijk.

De glimlach zorgt voor een soepel gesprek

Deze maand schreef Agneta Fischer, hoogleraar emoties en affectieve processen aan de UvA, een ingezonden stuk in de Trouw. Daarin stelde ze dat de glimlach de smeerolie is van een soepel gesprek. We hebben de neiging om elkaars gezichtsuidrukking te imiteren. Op die manier begrijpen we beter hoe de ander zich voelt en kunnen we op gepaste wijze reageren.  Het gesprek verloopt dus positiever en makkelijker. Daarom is het ook zo belangrijk dat je iemands gezichtsuitdrukking goed kan zien.

Glimlachen verlaagt je stressniveau

De Amerikaanse neuroloog Isha Gupta zei eind vorig jaar op de NBC, dat je je van een glimlach automatisch beter gaat voelen, ook als die glimlach nep is. De glimlach zorgt namelijk voor een chemische reactie in het brein waardoor dopamine en serotonine vrijkomen. Deze hormonen zorgen ervoor dat je je gelukkiger voelt en dat je stressniveau omlaaggaat.
Overigens is het daarbij wel belangrijk dat je de Duchenne glimlach gebruikt. Dus niet alleen je lippen krullen, maar ook die circulaire oogspier gebruiken waardoor die kraaienpootjes ontstaan. Uit onderzoek van de Universiteit van Kansas blijkt namelijk dat je stressniveau dan sneller naar beneden gaat dan als je de zogenaamde ‘stewardessen glimlach’ opzet, waarbij de ogen niet meedoen.
Daarbij is het ook nog eens zo dat de glimlach oprechter overkomt als de ogen meedoen, zo blijkt uit onderzoek van de Western University (Ontario). Als mensen rimpels rondom hun ogen hebben als ze lachen, zien we de lach eerder als echt en gemeend.

Van glimlachen word je gelukkig

Zoals gezegd: als je glimlacht komt er dopamine vrij, waardoor je je gelukkiger voelt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een echte Duchenne glimlach zorgt voor een waar feestje in je hersenen waarvan geluk bijna automatisch het gevolg is. Zo stelden onderzoekers van de Berkeley Universiteit in Californië dat 95% van de mensen die de Duchenne glimlach opzet, waar geluk ervaart. Je emoties beïnvloeden dus niet alleen je gezichtsuitdrukking, maar je gezichtsuitdrukking beïnvloedt ook je emoties. Fake it till you make it.
Overigens stelde de UvA in 2016 in De Volkskrant dat het gelukseffect van een glimlach helemaal niet bestaat. Of althans, dat het wetenschappelijk bewijs daarvan niet sluitend is. De universiteit heeft herhalingsonderzoeken gedaan van eerdere onderzoeken en kwam tot de conclusie dat het niet bewezen is dat het opzetten van een glimlach inderdaad gelukkig maakt.
Maar toch: een glimlach staat zoveel beter dan een boze frons.

Glimlachen is besmettelijk

Als iemand zijn woede over je uitstort, dan activeert diegene in jouw brein dezelfde emotie. Het gevolg is dat je ook boos wordt en dat je lichaam stresshormonen gaat aanmaken. Emotionele besmetting heet dat. Voor de glimlach geldt natuurijk hetzelfde. Als je in de trein naar iemand glimlacht, die boos voor zich uit zit te staren, is de kans groot dat zijn gezicht zich ontspant en misschien zelfs een glimlach tevoorschijn tovert. Een vrouwenlach blijkt trouwens aanstekelijker te zijn dan een mannenlach.
Blijf dus vooral glimlachen ?

Over de schrijver

3 gedachten over “Dit doet een glimlach met je”

 1. Ja, wat jammer dat de boven zo te lezen mooie artikels ondersteund zijn met totaal verkeerde foto’s, waardoor men een indrukt krijgt dat de schrijfster alleen van literaturen de teksten knippen en plakken, zonder zelf echt begrijpt wat glimlach is. De foto’s zijn inderdaad, terechte opmerkingen, GEEN glimlach.
  En ja, bij glimlach komt geen lachrimpels. Als je lachrimples hebt, dan ben je al te ver geschoten, dan ben je al aan het lachen, niet meer aan het glimlachen. De effecten van glimlachen en lachen zijn zowel biologisch als esoterisch heel anders.
  Erg jammer! Misschien andere foto’s plaatsen, dan? Maar dan wel met een glimlach i.p.v. een lach.

 2. O, wat raar weer. Nee, die foto toont géén glimlach. Ik vroeg me al af hoe je aan lachrimpels kan komen door te glimlachen. De ware lach zit niet in de rimpels bij je ooghoeken, maar in je ogen.
  Waarom heeft dit systeem een blinde schuifbalk en zó’n smal schuifje dat je hem met onvaste handen/ogen nauwelijks te pakken krijgt?

 3. onzin een glimlach is juist zonder je tanden te laten zien.
  Daarom is een glimlach veel sympathieker.
  Al die gebitten staan me al jaren tegen, vooral als het zo nodig
  moet. Glimlach zonder tanden is subtiel en veel oprechter dan
  al dat domme gegrijns. maar ik moet zeggen dat dit meisje er wel lief uitziet.

Reacties zijn gesloten.