Vijf soorten zeewier en hoe je die het beste kunt bereiden

Zeewier is super gezond en bevat veel vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Klik verder voor vijf soorten en hoe je die het beste kunt bereiden.

Wakame (Undaria pinnatifida)

Bevat onder meer calcium, magnesium, vitamine A, C, K, eiwit, ijzer en flink wat omega 3-vetzuren. Vanwege de zoet-zoute smaak heerlijk om rauw in een salade te eten, bijvoorbeeld gecombineerd met komkommer, sesamolie, rijstazijn, soja en wat licht geroosterde sesamzaadjes.

Arame (Eisenia bicyclis)

Deze bruine alg smaakt zacht en bijna nootachtig. Rijk aan calcium, jodium, kalium, vitamine A en B3. Voeg arame toe een gekookte granen of een wokgerecht. Gaat goed samen met zoet smakende groente zoals pompoen, ui en wortel.

Kombu (Laminaria japonica)

Dit hartig smakend zeewier, ook wel bekend onder de naam kelp, smaakt goed bij vlees, vis of als sliertjes in een oosterse bouillon zoals dashi. Combineert goed met granen en bonen en kan zelfs worden toegevoegd aan cakebeslag. Rijk aan onder meer jodium, calcium, magneisum, fyothormonen en vitamine A, C, D en B complex.

Hijiki (Sargassum fusiforme, Hizikia fusiformis)

Bruine zeewier die bol staat van vezels en mineralen zoals ijzer, jodium, fosfor en vitamine waaronder vitamine A, B3 en C en bevat het meeste calcium van alle zeewieren. Smaakt nootachtig en heeft een stevige beet. Verwerk het in salades, stoofpotten of maak er burgers van.

Dulse (Palmaria palmata)

Een rode wier met een volle en rokerige smaak die op zoute bacon lijkt. Kan rauw en gedroogd worden gegeten als snack, maar is ook een perfecte toevoeging aan omeletten, sauzen, ovengerechten of bij brood. Is erg rijk aan eiwit en heeft het hoogste ijzergehalte van alle zeegroente.
 

Over de schrijver

1 gedachte over “Vijf soorten zeewier en hoe je die het beste kunt bereiden”

  1. Japan heeft de hoogste zeewierconsumptie ter wereld, met ook het hoogste aantal gevallen van schildklierkanker. Oorzakelijk verband? Mijn suggestie: met mate is zeewier heel gezond, maar wie boven een bepaalde grens komt, belandt in de gevarenzone.

Reacties zijn gesloten.