Vijf spoedreparaties om je goede humeur te behouden

6957640740 D946979230
Foto: Calvin Merry, Flickr

Je beweegt genoeg, zodat er altijd wel wat endorfinen door je lijf gutsen. Je vermijdt eten waar je down van wordt (gefrituurde zoutjes) en neemt veel waar je brein blij van wordt (bessen, pure chocola, groene thee) Misschien mediteer je zelfs. Maar toch gebeurt het. Iets irriteert je mateloos en ondanks je voorzorgen sla je op tilt. Stress is af en toe onvermijdelijk, maar je reactie niet. Je kunt je humeur verliezen. Maar je kunt ook creatief je emotionele overbelasting aanpakken. Hier vijf snelwerkende middelen die ook helpen als je niet meer dan een minuutje hebt.
1.Adem in
Ademoefeningen zijn niet alleen voor doorgewinterde yogabeoefenaren of geoefende mediteerders, iedereen is er bij gebaat. Een diepe zucht is een eenvoudige en effectieve manier om je geest te kalmeren en weer perspectief te zien. Diep ademen kan ook endorfinen vrij geven. Endorfinen verhogen je gevoel van welbevinden, het verwijdert vuil uit je longen en brengt er zuurstof en energie heen.
2. Zoek je favoriete landschap
Geef die ogen even iets anders te doen en geef ze waar ze eigenlijk naar verlangen. Een kalmerend landschap met een beekje, of zacht rimpelend wateroppervlak doet vaak wonderen. Zelfs al kun je er niet echt heen, geeft een foto of filmpje toch een minivakantie die je er dichterbij brengt.
3. Pel een sinaasappeltje
Aromatherapie werkt stressverlagend en werkt op dezelfde manier als het pellen van een sinaasappel of mandarijntje. Etherische massageolie heb je niet bij de hand en het is er niet de plek naar om het te gebruiken. Maar als je een citrusvrucht pelt, kun je de kalmerende geur opsnuiven. Het is een chique essentiële doe-het-zelf olie. Eet, ruik en geniet!
4. Aai je huisdier
Heb je een huisdier en ben je gespannen, doe jezelf en je donzige diertje een lol en toon wat genegenheid. Tijd doorbrengen met je hond, kat, konijn of woestijnratje kan je bloeddruk omlaag brengen.
5. Ruim op dat bureau!
Fysieke rommel om je heen geeft misschien ook je innerlijke chaos weer. Stapel je papieren op, gooi weg plastic Rommel en neem je bureau eens af met een vochtig en desinfecterend doekje. Het kost maar een minuutje, het zet je werkzaamheden op orde en maakt je hoofd helderder.
Bron: Huffington Post
Lees ook
Zo krijg je goede zonnepanelen voor een juiste prijs
Voorbij de stress, je leven in balans
Meditatie beter dan pillen bij pijn
 

Over de schrijver