In vijf stappen naar een perfecte darmflora

Goede aarde, goede darmen. Bron: LukeT, Flickr
Goede aarde, goede darmen. Bron: LukeT, Flickr

Huisarts Daphne Miller bezocht voor haar boek Farmacology zeven biologische boerderijen in de VS en deed hier boeiende inzichten op over de relatie tussen gezonde grond en gezonde darmen. Lees hier hoe je in vijf stappen een perfecte darmflora kunt kweken.
1: ‘Vers van de boerderij’
Weg met diepvriesvoedsel, kant-en-klaar, energierepen en pillen. Naar de boerenmarkt, of een groenteabonnement van lokale herkomst. Eet uit de lokale kringloop; ‘biologisch’ kan ook uit Bolivia of Tibet komen. Gewone biologische teelt is niet altijd bodem verrijken, biodynamische teelt altijd wel. Kies dus liever daarvoor. Ontmoet de boeren, kijk hoe ze boeren en kijk of ze op hun eigen land wonen. De ervaring leert dat als hun kinderen er opgroeien, ze eerder moeite zullen doen hun hele omgeving gezond te houden.
[adrotate banner=”11″]
2. Eet biodivers
Een divers dieet betekent een diverse darmflora, dus wissel tarwe af met gierst, sorghum, gerst, spelt en bulghur. Laat het seizoen bepalen wat op tafel komt, dan eet je vanzelf gevarieerd. En probeer ongewone dingen als molsla (paardebloemblad), postelein, pompoen…Juist op groentes die Allie vermeed vanwege winderigheid: witlof, broccoli, prei en erwten, floreren de gunstige Bacteroidetes en Actinobacteria. De groenten bevatten ook antioxidanten en vitamines in een verteerbaarder vorm dan in pillen. Om winderigheid te voorkomen eet je er gewoon niet te veel in eens van. Ook goed voor je darmen: biologisch vlees, zonder antibiotica en hormoonoverschotten.
3. Eet vuil en beestjes
Niet letterlijk…maar wees minder dwangmatig in alles schoonborstelen. Een beetje grond binnenkrijgen? Zand schuurt de maag. Wie weet wat voor goeds en passant nog meer binnenkomt uit die fantastische bodem? Dit is geen pleidooi voor voedselvergiftiging. Onderzoek toont aan dat ruim 95% van het ziekmakende eten komt van bewerkt, industrieel voedsel van megabedrijven. Voedselonderzoeker David Acheson: ‘Het risico op voedselvergiftiging is duidelijk kleiner als je de boer kent en zijn boerderij’. Eet ook de ruwere, aangevreten, zongeblakerde bladeren van de groente, en de schillen van wortel, kool, artisjok, appel. Juist die zijn het meest voedzaam en het meest geschikt voor je goede darmbacillen. Bacteriesupplementen in pilvorm daarentegen brengen soms antibioticaresistentie. Een goed alternatief: gefermenteerd voedsel, dat biodivers is. Zuurkool, kimchi, in fusten gerijpte azijn en gefermenteerde sojaproducten (miso, tempeh).
4. Maak je goede bacillen niet dood
Conserveermiddelen en chemicaliën, net als zuurremmers en sommige supplementen, doden je ‘goede beestjes’. Steroïden en antibiotica doen dat ook en stimuleren de verkeerde bacillen. Herhaaldelijke lange perioden van antibioticagebruik kunnen je darmen grondig ontregelen. Maar soms zijn antibiotica gewoon nodig. Als je kind Lyme dreigt te krijgen, of andere enge ziekten, geef het dan zeker antibiotica. Maar gebruik deze krachtige medicijnen met mate en niet langdurig.
5. Meer waardering voor tuinieren
Schooltuinen, volkstuinen, stadstuinen: er zijn vele alternatieven als je geen biofarm om de hoek hebt. Samen in het groen is een natuurlijk antidepressivum. Samen op het land leer je elkaar op een relaxte manier kennen, en voelt als zinvol bezig zijn. Spitten en schoffelen is goede lichaamsbeweging met gewichtheffen, hurken, rompspieren trainen en veel lopen. Fysieke activiteit is een krachtig antidepressivum.
Net als planten functioneren mensen beter als ze in de zon komen. Het verhoogt je vitamine D waarden wat je afweer en je botten versterkt, D maakt serotonine aan, een gelukshormoon. Bang voor huidkanker? De meeste huidkankers ontstaan door te vaak verbranden, of te lang in de zon blijven. Sommige huidkankers hebben geen relatie met zonlicht. Vijftien minuten in de zon kan elke huid aan. Word je daarna bezorgd, bedek jezelf dan. Je vitamine D is dan al binnen.
Lees hier ook Daphne Millers verhaal over hoe een perfecte darmflora ontstaat en wat de relatie is met een gezonde bodem
Bron: Daphne Miller, Farmacology
Lees ook
Modder is goed voor meisjes
De link tussen gezonde grond en gezondheid
Wat dokters kunnen opsteken van boeren. Drie nieuwe benaderingen van ziekte
 
 
 

Over de schrijver

3 reacties op “In vijf stappen naar een perfecte darmflora”

  1. Pingback: Poeptransplantatie wordt erkende medische behandeling - hetkanWel.nl

  2. Pingback: Nieuw bewijs dat kunstmatige zoetstoffen tot obesitas kunnen leiden » hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.