De mooiste tassen van bijzondere materialen

We kijken allang niet meer op van mode-items van ananasschillen, cellulose, PVC of gerecyclede PET-flessen, maar de schoonheid van sommige items blijft ons verrassen. We zetten vijf tassen voor je op een rij, die duurzame grondstoffen of afval omtoveren in oh zo mooie producten.


Waarschuwing vooraf: als je gaat lezen, is er een grote kans dat je heel hebberig wordt.

Lijkt op leer

Echt mooie leren tassen vind je bijvoorbeeld bij ToscaneTips, maar wil je een alternatief voor leer, kijk dan eens naar Uashama. De tassen van Uashmama lijken op leer, maar zijn eigenlijk gemaakt van papier. Het basismateriaal is cellulose. Dit is een natuurlijke grondstof die door een proces vergelijkbaar met het looien van leer, wordt omgetoverd tot een supersterk en wasbaar product.  Het materiaal wordt onder de Toscaanse zon met de hand ‘gestretched’ en daarna gekleurd.
Duurzame Tas

Restjes van de meubelindustrie

In 2006 startten twee ontwerpers het merk Itiya. Het uitgangspunt van dit duo is dat ze van tassen houden, maar ook van de planeet. Daarom is alles wat ze maken en verkopen uniek en duurzaam. Het leer dat ze voor hun eigen tassenlijn gebruiken, is afkomstig van restanten van de meubelindustrie. Verder verkopen ze in hun winkel in Utrecht en via de webshop ook tassen van andere duurzame merken.
Tassen

Brandslang met een verhaal

De tassen, rugzakken en accessoires van Feuerwear zijn gemaakt van gerecyclede brandslagen en zijn bestendig tegen elk soort weer. Elke tas is uniek en heeft een eigen verhaal, want alle brandslangen zijn intensief gebruikt door de brandweer. Ook in Nederland vinden brandweerslangen, oude postzakken, plunjezakken, brandweerjassen of zeilen een nieuw leven in een tas van het merk LuPéLo.
Tassen

Puur plantaardig

De oprichter van het merk MATT & NAT woonde in Montreal en wilde een maand leven als veganist. Hij vond het aanbod vegan producten wat beperkt en besloot om diervriendelijke schoenen en tassen te produceren van vegan leer. De naam MATT & NAT staat voor Mat(erial) and Nat(ure). Overigens krijgt het merk voor Planet en People een ‘not good enough’ score op Good on You Niet zo duurzaam dus, maar wel heel diervriendelijk.
Tassen

Tassen van reclamedoeken

Nukak is een ontwerpstudio in Barcelona. In 2001 startten zij met verschillende producten, zoals accessoires en meubels van gerecyclede materialen, waaronder handgemaakte tassen van reclamedoeken van bedrijven en van gesneuvelde kites. Elke tas is met zorg gemaakt en is uniek. Met deze werkwijze geven ze weggegooide materialen weer een nieuw leven. Inmiddels maken ze ook tassen van gesneuvelde kites.
Tassen
 

Hergebruikte autogordels

Het bedrijf Pekelharing maakt unieke tassen van oude autogordels. De tassen zijn allemaal anders en met de hand gemaakt in Amsterdam. Van een elegante clutch, tot een lekkere ruime tas voor naar je werk, alles is mogelijk. Zelfs een bestelling op maat.
Tassen
Dit is een kleine selectie van duurzame tassenmerken, maar we zien dat het aanbod blijft groeien. Er is echt voor iedereen en voor elke gelegenheid een duurzame tas te vinden. Ben je op zoek naar een mooi overzicht van ? Check dan onder andere ook de webshop van more than hip of Itiya

Over de schrijver

6 reacties op “De mooiste tassen van bijzondere materialen”

  1. Pingback: Deze lente draag jij de perfecte (vegan) sneakers

  2. Ik wil reageren op het maken van lederen tassen, ik maak sinds een paar jaar tassen van hergebruikt leer. Het is geweldig om materiaal opnieuw te gebruiken, er is inmiddels een samenwerking met de lokale kringloopwinkels. zowel kleding als meubelen zijn welkom. Mijn merk is Alida en dat is tevens mijn voornaam. Ik ontvang veel mensen die met een jas van hun dierbare komen, en daar wordt dan vervolgens een tas van gemaakt. Ik heb in 2017 heel veel op de Westergasfabriek gestaan, dit jaar ga ik me richten op het geven van workshops, zowel tassen als accessoires worden er gemaakt door de cursisten zelf.

  3. Graag reageer ik op jullie publicatie. Het is mooi dat jullie Feuerwear met hun tassen van brandweerslang aanhalen, maar ik maak ze al jaren, in Nederland nog wel. Ook tassen van zeildoek, van zeilboten en leer uit de gymzaal, zijn allemaal materialen die ik o.a. gebruik in mijn tassen. Op mijn website staan de linkjes naar Instagram en Facebook waar ik mijn laatste creaties toon.

Reacties zijn uitgeschakeld.