Vijf tips om ‘uit je hoofd’ te komen

Het overkomt iedereen wel eens. Gedachten die maar door razen. Niet kunnen slapen. Chaos in je kop. Maar wees gerust: het kán anders. Met dit vijftal aan tips wordt jouw dag rustiger én relaxter.

Ga naar buiten!

Spring op de fiets, trek je wandelschoenen aan of haal die oude skates van zolder: bewegen in de frisse buitenlucht doet ieder mens goed! Actieve lichaamsbeweging (wandelen, sporten) maakt stoffen vrij waar je je gelukkiger van gaat voelen. Je voelt je minder moe en je hoofd raakt als vanzelf leger. Bovendien is veel naar buiten gaan goed voor het lijf, dat toch al zoveel stil zit in onze gecomputeriseerde samenleving. Kortom: veel vliegen in één klap, jas aan en naar buiten!

Schrijf! Teken! Zing!

Als je creatief bezig bent, wordt het rechterdeel van je hersenen actief. Dat gebied wordt toegeschreven aan zaken als emotie en intuïtie, terwijl de linker hersenhelft het domein is van de ratio: denken, piekeren, oordelen. Zonder jezelf te hoeven forceren, haal je door te tekenen, muziek te maken of te schrijven de angel uit de zelfrepeterende cyclus van piekergedachten. En kom je als vanzelf in een meer ontspannen staat van zijn.

Creëer momenten van stilte

Mediteer, doe aan yoga of gebruik een mindfulness-app op je telefoon. Headspace is een hele goede. Onder begeleiding van de Britse ‘Andy’ leer je ervaren wat het betekent om je lijf te voelen. Leer je herkennen wat er gebeurt als je angstig wordt of vastloopt in negatieve oordelen over jezelf. Alleen al door dat op te merken, ontstaat er meer ruimte. Meer ontspanning. Belangrijk is wel om de oefeningen regelmatig te doen. Je lijft en je geest moeten leren hoe dat eigenlijk moet: in het nu zijn, zonder oordeel.

Voor de moeilijke slapers

Voor wie ‘s nachts wakker ligt en de slaap maar niet kan vatten: leg een tijdschrijft of de weekendbijlage van de krant op je nachtkastje. Door een kwartiertje te lezen in een luchtig magazine, verleg je de focus naar iets anders.
Kort opschrijven waarover je piekert werkt ook: juist níet om alle gedachten per se te onthouden maar om ze even de ruimte te geven. Om ze daarna los te kunnen laten. En ten slotte: ook ‘s nachts is meditatie een goede tool om rustig te worden.

Praat erover

Last but not least: praat over wat je bezighoudt met vrienden, familie of professionals. Zij kunnen je sores soms verrassend goed in perspectief plaatsen. ‘Heb ik me dáár nou druk om gemaakt?!’ Vergeet niet dat onze geest heel goed is in het overdrijven en alsmaar herhalen van wat er níet goed gaat. Of wat wij denken dat er niet goed gaat. Iemand anders kan je een spiegel voorhouden en je gedachten relativeren. En wat is er heerlijker dan af en toe gewoon lekker je hoofd leeg te praten, kope koffie, stukje taart erbij.. En dan met fris gemoed verder naar de rest van je dag.

Over de schrijver