Vijf tips om mindful te verhuizen

Mijn appartement op de begane grond in Amsterdam is verbouwd. Er was sprake van vocht, zwam en houtrot in de balken onder de vloer. Die vloer moest er dus uit en – nu ze toch bezig waren-  gingen er ook een paar muren tegen de vlakte en werd het plafond vervangen door een brandvertragend exemplaar. Kortom: goed nieuws. Ik moest weliswaar voor een paar maanden met mijn hele hebben en houwen naar een tussenwoning verhuizen, maar daar kreeg ik een gezonder en veiliger huis voor terug. Toch was er stress en daarin sta ik niet alleen, zo blijkt.

Verhuisstress

Verhuizen en verbouwen eindigt altijd hoog in de stress top-10 lijstjes die op het internet circuleren. Naast zaken als een scheiding, ontslag en het verlies van een geliefde blijkt het een grote stressveroorzaker. We moeten veel regelen, verplaatsen en inpakken en dat allemaal naast de normale dagelijkse beslommeringen van werk, school, familie, sport etc. Je moet abonnementen en contracten omzetten, inpakken, zorgen dat alles heel overkomt, uitpakken, hulp vragen en niet te vergeten: je oude stek achterlaten. En dat valt allemaal niet mee.

Wat is stress?  

Stress is in feite niet meer dan een lichamelijke reactie op een potentieel gevaarlijke situatie. Als je stress voelt, maken je bijnieren het stresshormoon cortisol aan. Teveel stress zorgt ervoor dat je dingen minder goed kan onthouden en dat negatieve emoties de vrije loop krijgen. Daarom gaat stress vaak hand in hand met gevoelens als angst, frustratie, woede of verdriet. Hoogleraar neuropsycholgie Erik Scherder legt het als volgt uit:

Wat kan je doen om het stressniveau tijdens een verhuizing een beetje binnen de perken te houden? Vijf tips:

1. Beweeg en luister naar muziek

Erik Scherder pleit hier al jaren voor. Lichamelijk activiteit en muziek stimuleren de Hippocampus en de Frontale Lob waardoor negatieve emoties minder kans krijgen om de overhand te nemen en de stress keurig onder controle blijft. Dus als het je allemaal even teveel wordt: ga dan een stukje wandelen of even keihard dansen op je favoriete nummer, die je dan natuurlijk knetterhard door de kamer laat schallen.

2. Bewaar het overzicht en maak lijstjes

Wij denken vaak dat we goed kunnen multitasken, maar eigenlijk is de mens daar niet voor gemaakt. Alles wat je tegelijkertijd doet gaat naar een lager niveau en veroorzaakt eigenlijk stress. Bij verhuizen komt nogal wat geregel kijken, naast je gewone leven dat natuurlijk ook doorgaat. Het helpt daarom enorm om lijstjes te maken waarbij je je taken één voor één kan afvinken. Bovendien hoef je dan niet bang te zijn iets over het hoofd te zien of te vergeten. Dat kan natuurlijk ‘ouderwets’ in een to do-schrift of met post-its op een whiteboard (als je dat hebt), maar er zijn ook verschillende apps die hier handig voor zijn. Denk bijvoorbeeld aan Trello  of To do van Microsoft (de opvolger van Wunderlist).

Verhuizen2 E1516783819282

3.Maak je planning niet te strak

Dingen vallen altijd tegen. Schilders halen hun deadline niet. De koelkast wordt niet op tijd geleverd wegens een onvoorzien transportprobleem. Er zijn te weinig plinten besteld voor de vloer. Een afvoerpijp is verkeerd geïnstalleerd waardoor er lekkage ontstaat….. Ik heb het allemaal meegemaakt en als de planning te strak is, ontstaat er stress omdat er een domino-effect dreigt.
Daarom is het bijvoorbeeld handig om de verhuizing  –als het even kan- niet meteen te plannen op de dag nadat de schilders beloven klaar te zijn. Zo stond mijn net gerenoveerde huis vol opgestapelde dozen en meubilair, terwijl er nog drie schilders rond banjerden om de laatste deuren en kozijnen af te maken. En dat ging gepaard met de nodige verfspetters op mijn nieuwe vloer. Niet goed voor mijn stressniveau kan ik je melden.
Dus plan extra tijd in zodat dingen mis kunnen gaan zonder dat het meteen effect heeft op andere zaken in je planning. Dat creeërt heel veel rust.

4. Let it go…

Het is een illusie te denken dat je ergens controle over hebt, dus is het beste wat je kan doen loslaten en je mee laten drijven op de stroom van de chaos en de rommel. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe laat je dingen los die je bijvoorbeeld mateloos frustreren?
De Chinese filosoof Lao Tse zei al: “Als je iets wilt pakken, moet je het heel even loslaten. Als je iets wilt loslaten, moet je het heel even pakken.” Als we onze gevoelens van frustratie of angst proberen weg te duwen, wordt het een slagveld in ons hoofd. Als we ze toelaten en de nodige aandacht en ruimte geven, duren ze vaak maar een paar minuten.
Wat mij daarbij altijd goed helpt, is dingen van me afschrijven of afpraten met vriendinnen. Daarmee geef ik emoties de ruimte en kan ik ze beter loslaten.

Smile E1516783440980

5. Altijd blijven lachen

Meestal moet je lachen als je blij bent, maar andersom werkt het ook. Je hersenen werken vaak met informatie uit je eigen lichaam. Als ze registreren dat je lachspieren in je gezicht  aan het werk zijn,  trekken ze de conclusie dat je blij bent. Fake it ‘till you make it.
Mocht je het echt niet voor elkaar krijgen om die glimlach op je gezicht te toveren, stop dan een pen of potlood over dwars in je mond (alsof je een paard bent dat op een bit bijt) zodat je gezichtspieren verplicht tot die grijns worden omgevormd, die nodig is om te ontstressen.

Over de schrijver

3 reacties op “Vijf tips om mindful te verhuizen”

  1. Mijn man heeft me verlaten, maar dr. Jacob Help me een liefdesbetovering uit te spreken die hem bij mij terugbracht, Jacobman41@outlook. com, bedankt meneer

  2. Mijn naam is SARAH WILLIAMS Ik ben zo opgewonden dat mijn man terug is nadat hij me heeft verlaten voor een andere vrouw. Mijn man en ik zijn nu ongeveer 7 jaar getrouwd. We zijn gelukkig getrouwd met twee kinderen, een jongen en een meisje. 3 maanden geleden begon ik wat vreemd gedrag van hem op te merken en een paar weken later kwam ik erachter dat mijn man iemand ziet. Hij kwam laat thuis van zijn werk, hij geeft nauwelijks meer om mij of de kinderen, soms gaat hij naar buiten en komt hij zelfs 2-3 dagen niet thuis. Ik heb er alles aan gedaan om dit probleem recht te zetten, maar het mocht allemaal niet baten. Ik werd erg ongerust en had hulp nodig. Terwijl ik op een dag op internet aan het surfen was, kwam ik een website tegen die suggereerde dat lordshinnoks kan helpen bij het oplossen van huwelijksproblemen, het herstellen van verbroken relaties enzovoort. Dus ik vond dat ik het een rechtszaak moest geven. Ik nam contact met hem op en vertelde hem mijn problemen en hij vertelde me wat ik moest doen en ik deed het en hij betoverde me. 48 uur later kwam mijn man naar me toe en verontschuldigde zich voor het onrecht dat hij deed en beloofde het nooit meer te doen. Sindsdien is alles weer normaal. Ik en mijn familie leven weer gelukkig samen … allemaal dankzij PROFET OSULA Als u een probleem hebt, neem dan contact met hem op en ik garandeer u dat hij u zal helpen. Hij zal je niet teleurstellen. E-mail hem op: profhetosula94@gmail.com je kunt hem ook schrijven op whatsapp via zijn nummer +2347058565432

  3. Hahahahahaha, ik herken er veel van, maar bij mij kwam er nog bovenop dat ik uitgleed door mijn hond en mijn ribben brak……….Ik woon nu al bijna 3 weken tussen de verhuisdozen, beetje aan het kamperen, want ik kan nu pas een beetje op gaan ruimen, want ook de kasten waren nog niet in elkaar gezet…….Dit was echt niet mijn idee van “leuk verhuizen”……..

Reacties zijn uitgeschakeld.