Vijf tips voor een gelukkig leven van The Happy Pear

Vorig weekend gaf The Happy Pear een workshop op het Better Health event in Amsterdam. The happy pear is een olijke tweeling (letterlijk) uit een klein stadje in Ierland, die behoorlijk aan de weg timmert als het gaat om vegan koken. Ze hebben inmiddels meerdere kookboeken op hun naam staan, vloggen zich drie keer in de rondte en werkten jarenlang voor het YouTube-kanaal van de bekende Britse kok Jamie Oliver. Hun nieuwste boek is net in het Nederlands verschenen en heet Recepten voor geluk. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat juist geluk het thema van de workshop was. Vijf tips voor een gelukkig leven van The Happy Pear: 

1. Eet meer groente

Natuurlijk komen twee veganisten met de tip om meer groente te eten. Maar ze hebben een punt. Het RIVM kwam vorig jaar nog tot de conclusie dat 9 van de 10 mensen nog te weinig groente en fruit eten. Het advies van het Voedingscentrum is om 250 gram groente per dag te eten. We komen gemiddeld tot de helft.  Dat komt omdat we groente vooral tijdens de avondmaaltijd eten en niet tijdens de andere maaltijden of als tussendoortje.
Groente is essentieel voor de spijsvertering: het voedt het darmmicrobioom, oftewel de één tot anderhalve kilo aan bacteriën in ons maag- en darmstelsel. Die bacteriën hebben we hard nodig voor de vertering van ons eten, maar ze doen veel meer dan dat. Ze assisteren bijvoorbeeld ook bij het immuunsysteem en de stofwisseling. De darmen bevatten zoveel zenuwcellen, dat het door de Amerikaanse hoogleraar Michael Gershon zelfs ‘het tweede brein’ werd genoemd. Onze buik communiceert uitvoerig met ons brein. Dit verklaart ook meteen waarom emoties als stress of verliefd zijn vooral in de buik voelbaar zijn.

2. Ga naar buiten en beweeg

Als je moe bent, wat doe je dan om weer energie te krijgen? Koffiedrinken of suiker eten?  Dat klinkt bekend, maar je motor wordt vooral draaiend gehouden door zuurstof. Daarom luidt het advies van de tweeling dan ook: ga naar buiten als je even een dipje hebt of moe bent. Frisse lucht doet wonderen, zo blijkt ook uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken waar we eerder al over schreven op hetkanWEL. Het helpt je makkelijker uit bed te komen, het verhoogt je concentratie en creativiteit en geeft je meer energie.
Ook beweging zorgt voor meer energie. De tweeling laat de hele zaal op en neer springen om weer wakker en alert te worden. Het werkt.  Door te bewegen stroomt er meer bloed naar de hersenen, waardoor de opname van zuurstof toeneemt. De broers zijn overigens niet de enigen en ook niet de eerste, die het belang van beweging benadrukken. Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd. Professor Erik Scherder verkondigt al jaren dat bewegen goed is voor het brein. Het algemeen luidende advies is om 10.000 stappen per dag te zetten. Dat staat gelijk aan 7 tot 8 kilometer lopen.
In de zogenaamde Blue Zones, waar mensen het langst leven, is alles zo inefficiënt ingericht dat de mensen wel veel moeten bewegen, betogen de broers. Ze lopen naar het land om wat groente te halen, ze koken en doen de afwas met de hand. Terwijl wij alles juist hebben ingericht om het ons zo gemakkelijk mogelijk te maken. We rollen ’s ochtends vanuit ons bed de auto in om de hele dag met onze gat op een bureaustoel te blijven zitten. Aan het einde van de dag zijn we dan zo moe, dat we geen energie meer hebben om zelf nog te koken.

3. Community

Het is belangrijk om een goed netwerk van familie, vrienden en buren om te hebben. Verzamel bij voorkeur mensen om je een, die een beetje dezelfde interesses en levensstijl hebben. Of, zoals de tweeling het zegt: people that are equally weird.
Zo vertelden de broers dat ze vroeger heel anders waren dan nu. Ze waren regelmatig dronken, zaten achter de meisjes aan, studeerden bedrijfskunde en hadden de ambitie om voor hun 30e miljonair te zijn. Toen gingen ze, los van elkaar, op reis en kwamen ze terug als hippies, die aan yoga deden en vegetarisch aten. Met hun vrienden van vroeger hadden ze ineens geen connectie meer en dus werd het tijd om nieuwe vrienden te maken en een nieuwe gemeenschap te creëren met mensen die net zo raar waren als zij.

4. Slaap goed

Volgens de broers heeft een gemiddeld mens eigenlijk 8,6 uur slaap per nacht nodig, maar slapen we er daadwerkelijk zo’n zeven. Maar wat nog veel belangrijker is: we gaan naar bed, terwijl we net een onthoofding hebben gezien in Game of Thrones en checken voordat we alle lichten uitdoen nog heel even onze social timelines.
De sleutel voor een goede nachtrust is volgens de boers in de eerste plaats routine. Net als bij kinderen, is het voor volwassenen ook slim om elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Het liefst voor 22.00 uur ’s avonds. Daarnaast raden ze aan om ongeveer 90 minuten voordat je gaat slapen je tempo al te vertragen. Zet alvast een paar lampen uit, neem een bad of douche, doe je tv uit en berg je telefoon op. Lees een boek, luister naar ontspannende muziek, mediteer. Dat werk.  Daarnaast is het slim om de temperatuur in je slaapkamer lager te hebben dan in de rest van je huis.

5. Liefde

Een gelukkig leven draait uiteindelijk natuurlijk niet om yoga of een veganistisch dieet, maar om zo weinig mogelijk stress. En het allerbelangrijkste daarvoor is je omgang met je medemens. Geef ze af en toe een knuffel, benader ze met een open blik, interesse en nieuwsgierigheid. Geef de liefde aan andere die je zelf ook zou willen ontvangen. Of, zoals Russel Brand zegt: de snelste route naar geluk is door iets voor een ander te doen.
En daarom sloten we de workshop met de Happy Pear af met een knuffel voor de onbekende die naast ons zat. Dat voelt misschien wat ongemakkelijk, maar het is een enorme ijsbreker en het effect is enorm.

Over de schrijver