Deze verrassende producten zijn van zeewier gemaakt

Dat zeewier gezond is, weten we inmiddels. Het bevat onder andere magnesium, kalium, jodium, ijzer, eiwitten en essentiële aminozuren. Dat het ook goed is voor het milieu, weten we ook. Het is één van de snelst groeiende planten op aarde, filtert het water en neemt veel meer CO2 op dan planten op het land. Het wordt dan ook niet voor niets het ‘groene goud’ genoemd. We zetten nog eens 5 verrassende toepassingen van zeewier voor je op een rijtje.

Textielverf

Om één katoenen T-shirt te produceren, is 2.700 liter water nodig. In 2018 importeerde Nederland nog een recordaantal van 213 miljoen katoenen shirts en onderhemden, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Die zijn natuurlijk niet allemaal bestemd voor de Nederlandse markt (we zijn tenslotte een doorvoerland), maar gemiddeld waren er voor iedere Nederlander 8 nieuwe T-shirts, ter waarde van 21.600 liter water. En dan hebben we het nog niet eens over de chemicaliën die zijn gebruikt om jouw T-shirt een leuk kleurtje of printje te geven. Dat kan anders, dacht het Amerikaanse bedrijf MetaWear. Zij maken biologische T-shirts met Gots-certificaat, die geverfd zijn met behulp van zeewier. En nee, dat betekent niet dat al die T-shirts een vaag groengeel kleurtje hebben.

Kleding

Deze zomer kwam de Schotse Jasmine Linington met haar afstudeercollectie, waarin ze zeewier als materiaal voor haar kleding gebruikte. In een poging om zo weinig mogelijk milieu-impact te maken met haar couture, verzamelde ze zeewier langs de Schotse kust. Om hier een zijdezachte vezel van te maken wordt het gedroogd en vermalen en verwerkt op eenzelfde manier waarop ook houtsnippers of bamboe tot stof worden verwerkt. Volgens de ontwerpster is de Seaweed-Girl Collectie 100% biologisch afbreekbaar én klimaatneutraal. Wat wil je nog meer?

Kleding Van Zeewier
Seaweed Girl Jasmine Linington

 

Luiers

Jaarlijks gebruiken we zo’n 930 miljoen luiers. Dat zorgt voor 140 miljoen kilo CO2-uitstoot, veroorzaakt door de productie, het transport en de afvalverwerking. Luisa Kahlfeldt bedacht hier een oplossing voor en ontwierp een luier, die geheel gemaakt is van Seacell. Dit materiaal van zeewier en eucalyptus is niet alleen antibacterieel, maar ook rijk aan antioxidanten en heeft daardoor een gunstig effect op de gevoelige babyhuid. De ontwerpster won met deze luier dan ook de prestigieuze Zwitserse James Dyson Award.

Toepassingen Van Zeewier
Sumo Seaweed Diapers Van Luisa Kahlfeldt

Een dak van zeewier

In Nederland hebben we traditionele huizen met een rieten dak, in Denemarken hebben ze traditionele huizen met een dak van zeewier. Deze eeuwenoude manier van bouwen, ontstond op het eiland Laesø waar zeewier zo’n beetje het enige bouwmateriaal was dat in overvloed voorhanden was. Zeewier is niet alleen duurzaam en brandveilig, maar isoleert ook nog eens als een dolle.

Iets dat het duurzame Deense architectenbureau VandKunsten een aantal jaar geleden herontdekte. Ze ontwierpen een modern vakantiehuis, dat gemaakt is van zeewier. Deze keer werd het materiaal niet alleen op het dak gestapeld, maar deden ze het in netten, die aan de buitenkant van de houten muren en op het dak werden bevestigd. Het zeewier werd ook gebruikt als isolatie in de wanden en onder de vloeren.

Huis Van Zeewier
Ontwerp Van Vandkunsten

Meubels

We blijven nog even in Denemarken, want hier ontwierpen Jonas Edvard en Nikolaj Steenfatt een tijdje terug al meubels van zeewier. Hiervoor wordt het zeewier gedroogd, gemalen en gekookt waardoor het een lijmachtige substantie werd. Mede dankzij het zoutgehalte hardt het goed uit en lijkt het na het drogen qua materiaal nog het meest op kurk. Als je de stoelen en lampen zat bent, zou je ze in theorie gewoon als mest voor in je tuin kunnen gebruiken. Maar dat is misschien wel een beetje zonde van het strakke ontwerp.

Stoel Van Zeewier
Stoel Van Jonas Edvard En Nikolaj Steenfatt

Het Deense ontwerpersduo is trouwens niet het enige dat zeewier als materiaal voor meubels gebruikt. Ook de Nederlandse Nienke Hoogvliet gebruikte voor haar Sea Me collectie zeewier. Zij gebruikte een zeewierdraad om stof van te weven en gebruikte algen om de stof mee te verven. “Ik denk dat we in de toekomst in huizen kunnen wonen, die compleet van zeewier zijn gemaakt,” vertelde de ontwerper in 2016 al aan DeZeen.

Natuurlijk kent zeewier nog vele andere toepassingen. Zo schreven we al eens over zeewier als brandstof.  En zeewier blijkt ook een goede grondstof te zijn voor bioplastic.

Wat denk jij: welke toepassingen van zeewier zien we in de toekomst op grote schaal terug? Worden er straks inderdaad hele huizen van zeewier gebouwd bijvoorbeeld of lopen we allemaal in kleding, gemaakt van zeewier?

Over de schrijver