Vijf vette dingen die je niet dik maken

Olijfoliepngkleinnaarjpg
Olijfolie. Bron: Flickr, Smabs Sputzer

Je bent niet wat je eet. Anders zouden mensen die veel biefstuk eten wel uit een muur van spieren bestaan. En mensen die veel vet eten, zouden ook vet zijn. En juist dit laatste is lang niet altijd waar. Met de juiste vetten blijft je lichaam mooi op gewicht.
Van eten vol verkeerde vetten word je inderdaad vet. Transvetten in taartkorsten en andere baksels, verzadigde vetten in bewerkte, niet- biologische vleessoorten, voegen bergen calorieën toe. Gezonde vetten doen het tegengestelde: ze stillen je eetlust en verminderen je dagelijkse calorie-inname. Hier vijf heerlijke vette dingen waar je niet dik van wordt:

1. Biologisch vlees

Toegegeven, het is wat aan de dure kant. Maar het grotere gehalte aan goede vetten maken het die prijs waard. Diverse studies tonen aan dat vlees uit de biologische wei meer omega-3 vetzuren bevat. Deze stoffen reduceren de kans op hartziektes, zorgen dat calorieën sneller verbranden en stimuleren de bloedtoevoer naar je spieren. Biologisch vlees is van nature magerder en minder calorierijk dan gewoon vlees. Een biologisch biefstukje heeft ongeveer een derde minder calorieën en twee derde minder vet. En het smaakt ook nog beter.

2. Olijfolie

Olijfolie bevat veel kankerwerende polyfenolen en hartversterkende enkelvoudig onverzadigde vetten, en je kunt er goed ‘mager’ mee koken. Wie een dieet volgt rijk aan olijfolie, heeft meer adiponectine dan mensen die veel koolhydraten en eiwitten innemen. Adiponectine is een vetafbrekend hormoon. Hoe meer je ervan hebt, hoe lager je BMI. Gebruik het zo veel mogelijk onverhit, bijvoorbeeld in je dressings en sauzen.

3. Kokosnoot

Kokos bevat veel verzadigd vet, maar meer dan de helft daarvan is laurinezuur, een unieke stof die bacteriën aanvalt en het cholesterolniveau verbetert. Een onderzoek liet zien dat wie kokosolie toevoegt aan zijn dieet, zijn middel gaandeweg ziet slinken. De helft van de deelnemers kreeg dagelijks twee eetlepels kokosolie, de andere helft sojaolie. Beide groepen verloren gewicht, maar alleen wie de kokosolie nam, zag het vet rond zijn middel slinken. Dus strooi gerust wat vlokken kokosvet over je yoghurt, of roerbak er je groente mee.

4. Pure chocola

Goed nieuws voor zoetekauwen, ook pure chocola kan helpen een strakke buik te krijgen. Mannen die twee uur voor een maaltijd een ons pure chocolade aten, namen  17 procent minder calorieën in dan de eters van melkchocolade. In pure chocolade zit pure cacaoboter en dat bevat een stofwisselingsvertragend stearinezuur. Het botervet in melkchocola tempert dit effect, waardoor het sneller door je lichaam gaat. Je lijf heeft meer tijd nodig om pure chocola te verteren, waardoor het honger tegenhoudt, en je helpt af te vallen.

5. Amandelpasta

Amandelen zijn zeer vet en helpen je toch af te vallen. Twee diëten werden zes maanden lang gevolgd. Een groep volgde een vet- en caloriearm dieet met 18 procent vet, de ander een dieet met een gemiddeld vetgehalte. Om aan een gemiddeld gehalte te komen, werd het vet aangevuld met amandelen. De tweede groep verloor meer vet dan die met het ‘magere’ dieet, ondanks dat ze evenveel calorieën innamen. Bestanddelen in amandelen beperken de vethoeveelheid die het lichaam kan opnemen, dus sommigen passeren het maag-darmkanaal zonder verteerd te zijn. Roer wat amandelpasta door je havermout, of smeer het op knäckebröd met schijfjes banaan.
Bronnen: Yahoo Health Net, Realbuzz.com
Leestip van Bol.com:
[bol_product_links block_id=”bol_5535034f5a3da_selected-products” products=”9200000030321737″ name=”voedselzandloper” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Lees ook
Lees meer over hoe je gezonde en slechte vetten herkent in ons dossier Gezonde Vetten
Zo houd je jouw huid gezond in de winter
Pure chocolade: gezond en een ware superfood

Over de schrijver

8 gedachten over “Vijf vette dingen die je niet dik maken”

  1. Pingback: Ontdek rode palmolie, een superfood tjokvol gezonde vetten en caroteen - hetkanWel.nl

  2. Moet regelmatig mijn cholesterol laten meten maar na het gebruiken van kokosolie schoten mijn waardes naar ongekende hoogtes. Ben er weer heel gauw mee gestopt.

  3. Om het verschil in smaak te proeven van vlees zou je het moeten eten zonder kruiden , zonder peper en zonder zout en natuurlijk moet ook de olie waar je het in bakt, en de manier waarop het gebakken is, het zelfde zijn.
    Je zal er dan achter komen dat het geen van beide lekker is.

  4. Biologisch vlees heeft betere vetten dan gewoon vlees, de vetten zijn opgebouwd uit beter voedsel denk ik maar het betere is denk ik dat deze dieren een betere leven hebben gehad en het vlees, tja is volgens mij hetzelfde.

    1. Mee eens. Er wordt gemakkelijk gezegd dat biologisch vlees beter smaakt maar ik zag recentelijk op de Duitse tv een consumenten programma waarin een panel juist niet-biologisch vlees aanwees als het lekkerste vlees, terwijl ze dachten dat dit het biologische vlees was!

Reacties zijn gesloten.