Vijf vitaminebommen van vruchten waarmee je de lente in knalt

Foto: miriamwilcox via Flickr.com

Superfoods zijn zaden en bessen die veel vitamines en mineralen bevatten. Ware vitaminebommetjes dus. Gebruik ze bijvoorbeeld lekker door de yoghurt, smoothie, om een notenspread mee te maken, te bakken of gewoon zo als tussendoortje.

 
 
 
1. Chia
Chia betekent kracht in de oude Mayataal en van één schepje chiazaad met een scheutje water konden de mannen die orale boodschappen overdroegen de hele dag rennen. Het zaad zit bomvol met onder meer omega 3 vetzuren, eiwitten, antioxidanten, magnesium, vezels en drie keer meer ijzer dan spinazie. En omdat het veel water absorbeert blijf je lekker lang verzadigd.
2. Goji
De Aziatische gojibes smaakt als een kruising tussen een cranberry en een kers. Ze bevatten achttien soorten aminozuren, acht aminozuren, ruim twintig mineralen zoals zink, ijzer, koper en selenium en zijn een zeer rijke bron aan betacaroteen. Ook zouden de aanwezige polysachariden het immuunsysteem verbeteren. Niets voor niets wordt deze bes in China en Tibet als het recept tegen veroudering gezien.
3. Acai
Niet alleen een superfood, maar ook een superfruit. Deze bes is afkomstig uit Brazilië en werden door Indianenstammen gebruikt om hun uithoudingsvermogen tijdens de jacht te verhogen. De bessen bevatten onder meer vitamine A en E, calcium, vezels, aminozuren zoals tryptofaan en phenylalanine en omega 6 en 9 vetzuren. Je immuunsysteem zou er een oppepper van krijgen en je zou er zelfs beter door gaan slapen.
4. Hennep
Hennep is mogelijk een van de oudste gewassen op aarde en in tegenstelling tot wat snel wordt gedacht: je wordt niet high van hennepzaad. Ze hebben een nootachtige smaak en zijn rijk aan vetzuren zoals linoleen en linolzuur, eiwitten, bevatten negen aminozuren en vitamines zoals vitamine E, C en B1 en mineralen waaronder kalium, magnesium en zink. Van hennepzaden kun je overigens ook voedzame veganistische burgers bakken.
5. Cacao
Weer een superfood uit Zuid-Amerika. Cacao bevat meer antioxidanten dan rode wijn, Acai, Goji en granaatappel bij elkaar opgeteld. Een superfood extreme dus. Belangrijke componenten zijn fenyletylamine, een stofje waardoor je je verliefd voelt en anadamine, een stof die wordt aangemaakt wanneer je hebt gesport. Door cacao voel je je dus niet alleen goed, door anadamine blijf je je ook nog eens langer lekker voelen. Voorwaarde is wel dat je rauwe of pure cacao neemt om zoveel mogelijk profijt te hebben van deze superfood.
Je kunt superfood kopen bij natuurvoedingswinkels of in gespecialiseerde webshops.
 
 
 

Over de schrijver

1 reactie op “Vijf vitaminebommen van vruchten waarmee je de lente in knalt”

  1. Pingback: Zeven verrassende en gezonde variaties voor in je havermout -

Reacties zijn uitgeschakeld.