Vind de juiste zon-balans

3707127 4071312D07 O
Bron: Nadar (Flickr.com)

Als het gaat om zonnen, zijn de meningen verdeeld: van teveel zon krijg je huidkanker en van te weinig word je depressief. Maar zon is erg belangrijk voor de mens, want het levert één van de meest noodzakelijke voedingsstoffen, vitamine D. Een tekort hieraan kan diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en kanker veroorzaken. Het is dus van belang om een gezonde zon-balans te vinden.

Onbeschermd in de zon
Volgens het US News Health zeggen experts dat men in de zomer tien minuten per dag onbeschermd blootgesteld kan worden aan de zon. Dit is genoeg voor de aanmaak van voldoende vitamine D. Afhankelijk van waar je woont, zou je er in de winter voor kunnen kiezen om je dagelijks dieet aan te vullen met vitamine D.

Kies de beste zonnebrandcrème
Na de tien minuten onbeschermd zonnen, is het tijd om je te beschermen met een goede zonnebrandcrème. Het kiezen van de beste blijkt niet eenvoudig te zijn. De afgelopen jaren heeft de zonnebrandcrème-branche behoorlijk onder vuur gelegen omdat sommige crèmes kanker bleken te veroorzaken in plaats van te voorkomen. In feite blijkt dat 84% van de 785 zonnebrandmiddelen met een beschermingsfactor van 15 of hoger, onvoldoende bescherming biedt tegen de zon en schadelijke UV-straling of ingrediënten bevat die een risico vormt voor onze gezondheid. Wanneer je besluit om een zonnebrandmiddel te kopen, kun je volgens de website van de Environmental Working Group het beste rekening houden met:

– vermijd zonnebrand-spray of poeder. Je kunt kleine deeltjes inademen wat schade kan veroorzaken aan de longen.

– Vermijd het bestanddeel oxybenzene. Studies wijzen uit dat het lichaam de aanwezigheid van deze chemische stof als een soort hormoon interpreteert.

– Vermijd zonnebrandmidelen met parfum. Geurstoffen bevatten vaak ftalaten, die leiden tot allergische reacties en andere gezondheidsproblemen.

Bron: planetgreen.discovery.com, health.usnews.com, www.ewg.org

Lees ook:

Verbeter je humeur in vijf minuten

Wat je tanden over jouw gezondheid zeggen

CBR staat afrijden in elektrische auto eindelijk toe

1 reactie op “Vind de juiste zon-balans”

  1. Probleem is dat we het liefst onbeschermd de zon in gaan omdat we snel resultaat willen, zelfs als dat dan betekend dat we rood worden… want ja immers wordt dat bruin.

    Maar goed we weten natuurlijk dat het niet goed voor je is.

Reacties zijn uitgeschakeld.