Vind een daktuin bij jou in de buurt!

Woon je in de stad en ben je op zoek naar groen? Lang niet iedereen woont vlakbij een park of bos, maar in steeds meer steden vind je groen op grote hoogte. Bijvoorbeeld bovenop een parkeergarage of winkelpand. HetkanWel was benieuwd hoeveel groene daken Nederland inmiddels kent, dus de redactie ging op onderzoek uit. Heb jij al een groen dak in de buurt gevonden?

Stadsboerderij Den Haag

Op de zesde etage van het voormalige kantoorgebouw ‘De Schilde’ in Den Haag wordt vis gekweekt. Een etage hoger, op het dak welteverstaan, is een grote kas gebouwd waarin onder meer sla en tomaten worden geteeld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het uitzicht. Je kunt een rondleiding krijgen over de boerderij en zelfs je eigen groenten oogsten. Neem een kijkje!

Dak5 in Arnhem

Bovenop bibliotheek Rozet kun je genieten van een mooi uitzicht over de stad Arnhem, maar ook een kijkje nemen in de daktuin en iets drinken en eten. Het dak is in juli geopend, maar sindsdien zijn er al veel evenementen georganiseerd, zoals lezingen, workshops en films.

Daktuin Utrecht

In verband met een verbouwing van de parkeergarage waarop Daktuin Utrecht een paar jaar geleden is neergestreken, moest de organisatie uitwijken naar een lager gelegen locatie (en heeft het de naam veranderd naar Foodnote Festival). Tijdelijk dus geen daktuin, maar met de voeten op de grond aan de Genevelaan op Utrecht Science Park. Je kunt er terecht voor entertainment, inhoud en een flinke portie toekomstdenken over de voedselproductie.

Dakpark Rotterdam

Dit park ligt op 9 meter hoogte, dus je hebt een prachtig uitzicht over de haven. Het bewonersinitiatief is in 2013 opgericht. Het is een grote, groene ontmoetingsruimte waar regelmatig activiteiten worden georganiseerd. In het park bevindt zich de WarmteKamer, een ommuurde tuin die je kunt huren voor een feestje, bijeenkomst of workshop.

Zoku Amsterdam

Het dak van hotel Zoku in Amsterdam doet sinds kort dienst als daktuin. Er is een grote kas gebouwd met aan weerszijden een tuin. Niet alleen hotelbezoekers zijn welkom, ook buurtbewoners mogen een kijkje nemen op het dak. De moestuinen bevatten eetbare gewassen, kruiden en planten.

Daklab Hogeschool van Amsterdam

Eén van de onderwijsgebouwen van de Hogeschool van Amsterdam heeft een groen waterbergend dak. Het is een plek om te experimenten met slimme toepassingen om de stad groener, leefbaarder en klimaatbestendig te maken. Het dak is een plek voor onderzoek en onderwijs, het is dus niet voor openbaar publiek.
Ken jij nog daktuinen of dakparken? Laat het ons weten in een reactie of stuur een mail naar [email protected]. Dan vullen wij de lijst aan!

Verder lezen?

Groene daken zien er niet alleen idyllisch uit, ze dragen ook bij aan de biodiversiteit en een schonere leefomgeving. Dat vindt de organisatie van ROEF ook. Zij organiseren op vrijdag 8 september het dakfestival ROEF. Tijdens het festival kun je de 15 mooiste daken van Amsterdam en omgeving zien. Gegarandeerd mooie vergezichten!

Over de schrijver