Vind een daktuin bij jou in de buurt!

Woon je in de stad en ben je op zoek naar groen? Lang niet iedereen woont vlakbij een park of bos, maar in steeds meer steden vind je groen op grote hoogte. Een daktuin of groen dakterras kan dus uitkomst bieden. Bijvoorbeeld bovenop een parkeergarage of winkelpand. HetkanWEL was benieuwd hoeveel groene daken Nederland inmiddels kent, dus de redactie ging op onderzoek uit. Heb jij al een groen dak in de buurt gevonden?

Stadsboerderij Den Haag

Op de zesde etage van het voormalige kantoorgebouw ‘De Schilde’ in Den Haag wordt vis gekweekt. Een etage hoger, op het dak welteverstaan, is een grote kas gebouwd waarin onder meer sla en tomaten worden geteeld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het uitzicht. Je kunt een rondleiding krijgen over de boerderij van Urban Farmers en zelfs je eigen groenten oogsten. Neem een kijkje!

DakAkker in Rotterdam

Een groen dak van duizend vierkante meter op twintig meter hoogte in het centrum van Rotterdam kan je met recht een daktuin noemen, of eigenlijk een dakakker dus in dit geval. Het woord zegt het eigenlijk al: deze stadsboerderij levert groente, fruit en eetbare bloemen en houdt bijen. Het is het grootste oogstbare dak van Europa, op het Schieblock. Op de DakAkker worden ook excursies georganiseerd.

Zoku Amsterdam

Hoe vaak zie je in Amsterdam een rooftop-restaurant met een groene kas als entree? Precies: niet zo vaak, maar wel bij Zoku. Het motto is dan ook: in ieder potje past een plantje. Oftewel: alles is zo groen mogelijk in deze daktuin. Een heerlijke plek dus om de drukte van de stad even achter je te laten. Niet alleen hotelbezoekers zijn welkom, ook buurtbewoners mogen een kijkje nemen op het dak. De moestuinen bevatten eetbare gewassen, kruiden en planten.

Hoogtij Amsterdam

In Amsterdam Noord kan je heerlijke loungen tussen het groen op grote hoogte bij HoogtIJ, met prachtig uitzicht over het IJ natuurlijk. Niet alleen hebben ze een kas, maar ook theatervoorstellingen en festivals. Naast groen en natuur dus ook cultuur.

Het depot in Rotterdam

Vorig jaar ging het depot open in Rotterdam, het zal je niet ontgaan zijn. De meeste foto’s die je online aantreft zijn van het indrukwekkende gebouw met de weerspiegeling van de stad op de facade. Maar ze hebben ook een fantastische daktuin met prachtig uitzicht over de stad. Echt de moeite waard om tussen de bomen over de stad uit te kijken (en ondertussen te genieten van een drankje als je wilt).

De Dakkas in Haarlem

In het centrum van Haarlem, bovenop een parkeergarage, vind je De Dakkas. Een heerlijke uitvalsbasis waar je bijna dezelfde vibe krijgt als op het strand, met de wind in je haar er even helemaal uit, maar dan de urban variant. De initiatiefnemers werken overigens aan een plan om op het parkeerdek naast De Dakkas een tuin aan te leggen van 800 vierkante meter. Dit moet een duinlandschap worden met een eigen ecosysteem. We kunnen niet wachten tot deze daktuin er is.

We missen vast nog een heleboel groene daktuinen en duurzame daterrassen in dit bescheiden rijtje, maar als jij je tips hieronder met ons deelt blijven we de lijst gewoon aanvullen. Lees ook: 5 bijzondere groene daken in Nederland en België.

Over de schrijver

2 gedachten over “Vind een daktuin bij jou in de buurt!”

Reacties zijn gesloten.