Vinden varkens het leuk om van een duikplank af te springen?

duikend varken. Foto: still uit youtube video
duikend varken. Foto: still uit youtube video
Varkens die van een duikplank springen: is dat grappig of dierenmishandeling? Dit onderwerp leidde tot een felle discussie op onze Facebook-pagina.
Sommige mensen vonden onze foto met duikende varkens mooi en grappig. Anderen dachten dat er sprake was van dierenmishandeling. Wij beloofden het uit te zoeken en belden Wakker Dier. Deze milieu-organisaties is een van de bekendste voorvechters voor dierenwelzijn in Nederland.
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Opmerkelijk: de zwemmende varkens van de Bahama’s
Plofkip verdwijnt sneller uit supermarkt
Perswoordvoerder van Wakker Dier, Anne Hilhorst, kon het echter ook niet met zekerheid zeggen of duikende varkens grappig zijn of een voorbeeld van dierenmishandeling. Er is naar haar weten nooit onderzoek gedaan naar varkens, duikplanken en dierenwelzijn. Wel had ze een paar zinnige dingen over deze kwestie op te merken.
Hilhorst: “Er is geen reden die ik kan bedenken waarom het persé onprettig zou zijn voor varkens om van een duikplank af te springen. Zolang het niet met dwang gebeurt, het water diep genoeg is, en ze er ook weer makkelijk uit kunnen komen, lijkt het me geen probleem. De dieren kunnen zo lekker naar buiten, en ze kunnen afkoelen als het warm is.”

Zwemmende varkens

Dat varkens kunnen zwemmen is vrij algemeen bekend. Er bestaat zelfs een eiland in de Bahama’s dat bewoont wordt door zwemmende varkens, en er zijn meer voorbeelden. Een van de reageerders op facebook meldde dat varkens had zien duiken naar mossels, in een plas bij haar in de buurt.
Volgens de Chinese boer gaan varkens ook beter smaken door het zwemmen en duiken. Maar dat overtuigt Anne Hilhorst niet: “Het hele verhaal dat het beter is voor de kwaliteit, voor de smaak – dat vind ik onwaarschijnlijk.”

Video’s van duikende varkens op youtube

We bekeken zelf verschillende video’s van duikende varkens. Ook van de Chinese boer zjn beelden:

In het filmpje is te zien dat de boer achter de varkens staat en ze de duikplank opstuurt. Maar er lijkt geen sprake van geweld. De boer slaat de varkens niet, en duwt ze er ook niet af. De duikplank lijkt wel vrij hoog, zo’n 3 meter.
In een Australische video zijn varkens te zien die voor een show uit zichzelf van de springplank af springen:
http://www.youtube.com/watch?v=A60rJkha_ow
Het gaat hier duidelijk om aangeleerd gedrag. Maar is dat voldoende grond om van dierenmishandeling te spreken? We trainen honden ook om allerlei dingen te doen.
Ook in deze video lijken varkens niet echt met tegenzin te springen. Maar er is wel sprake van een showelement:

Het laatste woord zal hier waarschijnlijk nog niet over gezegd zijn. Wat we nodig hebben is natuurlijk een degelijk wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van duiken op varkens.
Zolang dat nog niet het geval is, kun je in ieder geval Wakker Dier ondersteunen. Dan weet je zeker dat kwesties rond dierenwelzijn op de maatschappelijke agenda blijven.
Hier kun je je aanmelden bij Wakker Dier.

Over de schrijver

2 reacties op “Vinden varkens het leuk om van een duikplank af te springen?”

  1. Gewoon niet doen!
    dieren lekker laten badderen, maar van een hoogte af laten springen vraag me af of mensen wel normaal zijn?

    1. Ligt eraan, Maja als die varkens die gewoon al gewend zijn om te duiken en het uit zichzelf blijven doen? Gewoon laten doen! Je wil toch ook niet dat de duikende varkentjes zouden wegkwijnen omdat ze niet meer mogen duiken van wakker dier!

Reacties zijn uitgeschakeld.