Virus levert energie op

rp181, Flickr.com
rp181, Flickr.com

Normaal gesproken kost een virus energie, maar wetenschappers van het Lawrence Berkely National Laboratory hebben een manier ontdekt om virussen juist energie op te laten leveren. Ze maken hierbij gebruik van het piëzo-elektrisch effect. Daarbij produceren materialen onder invloed van druk elektrische spanning. Het principe wordt al zo’n 130 jaar gebruikt, maar tot nu toe altijd met schadelijke stoffen, zoals lood. Het gebruik van biologisch materiaal is een grote stap voorwaarts.

Onschadelijk virus
Voor hun experiment hebben de wetenschappers een onschadelijk virus genetisch gemanipuleerd, waardoor ze ongeveer even veel energie leverden als een kwart AAA-batterij. Dit is voldoende om een klein LCD-scherm van stroom te voorzien. Des te meer virussen worden ingezet, des te meer energie geleverd kan worden. Aangezien het gebruikte virus zichzelf in slechts een paar uur tijd miljoenen keren kan reproduceren, is de aanvoer van bruikbare virussen even eindeloos als de toepassingsmogelijkheden.
Persoonlijke krachtcentrales
Volgens Seung-Wuk Lee, een van de onderzoekers, is dit de eerste stap richting persoonlijke krachtcentrales, want de techniek kan ook in schoenen of op trappen toegepast worden. Elke stap die dan gezet wordt, levert energie op voor bijvoorbeeld een mobiele telefoon of verlichting in de buurt.
Bron: MNN.com
Lees ook:
Bio-computers bouwen met bacteriën
Tussendoortjes zonder troep
Nissan promoot elektrisch rijden in Europa

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020