Vis en groenten kweken bovenop Berlijnse daken

223589606 76D5A95C40 O
Kamshots (Flickr.com)

In Duitsland komt er een 7000 vierkante meter grote kwekerij bovenop een ongebruikte fabriek in Berlijn, om de stadsinwoners van voedsel te blijven voorzien. Wanneer het voltooid is, zal het de grootste aquaponics kwekerij ter wereld zijn. Aquaponics is een duurzaam voedselproductie systeem waarbij het kweken van vissen gecombineerd wordt met het verbouwen van planten in water. De containers kunnen bijna overal geplaatst worden. Kleinere constructies vind je nu al op daken of parkeerplaatsen. Op deze manier is het mogelijk om in een druk stadscentrum zoals dat van Berlijn toch nog aan organische en lokale voedselproductie te doen. 
Het enige onderhoud dat de aquaponics containers nodig hebben is elektriciteitsaanvoer, om het water van bak naar bak te pompen en het toevoegen van vissenvoer. Af en toe moet het waterniveau bijgevuld worden, al gaat er niet veel water verloren in het proces. Water dat bij de planten terecht komt wordt geabsorbeerd voor de voedingsstoffen die erin zitten en stroomt daarna terug naar de vissen. Helaas is de technologie wel erg duur, zo’n 35.000 euro per container. Dat betekent dat alleen grotere kwekerijen echt rendabel zullen zijn.
Viskwekerijen staan over het algemeen niet bekend als erg gezond, vanwege het bijproduct ammoniak dat de vissen uitscheiden. Hoge concentraties daarvan zijn dodelijk voor de vissen die in het water leven. Maar in het aquaponics systeem wordt die ammoniak opgenomen door planten. Vissen zoals baars leven in de onderste bak, de groenten groeien in de bakken daarboven. Je kunt er allerlei groentes mee verbouwen: kool, sla, tomaten, aardbeien, uien en verschillende soorten kruiden.
Bron: The Guardian
Lees ook
Zonne-energie helpt Griekenland uit de crisis
Waar is de 17-urige werkweek gebleven?  
10 schokkende feiten over plastic (en wat eraan gedaan wordt) 

Over de schrijver

1 reactie op “Vis en groenten kweken bovenop Berlijnse daken”

  1. Vreemd bericht. Waarom dit grootschalige plan in de stad moet, wordt niet duidelijk.
    Wat de duurzaamheid is, is evenmin duidelijk. Blijkbaar noemen we elke vernieuwing/verandering duurzaam.
    Bij de algenkweek voor energie, bleek het energetisch rendement negatief. Dat lijkt hier ook zo, maar dan heet het waarschijnlijk duurzame voedselkweek.

Reacties zijn uitgeschakeld.