Vis eten is gezond: zo houd je het duurzaam?

Bron: Facemepls, Flickr, Cc By 2.0
Bron: Facemepls, Flickr, Cc By 2.0
Als we de richtlijnen van het Voedingscentrum volgen, doen we er goed aan om meer vis te eten. Maar lang niet alle vis wordt duurzaam gevangen, laat staan dat er rekening gehouden wordt met de generatie na ons. Regelmatig worden vissoorten met uitsterven bedreigd als gevolg van overbevissing. Wat is de stand van de zee anno 2016?
In onze eigen Noordzee zwemt ongeveer 11 tot 15 miljoen ton vis, bestaande uit meer dan 145 verschillende soorten in het Nederlandse deel. Volgens de online encyclopedie van Ecomare concentreert de visserij op de Noordzee zich op ongeveer 25 vissoorten: van kabeljauw tot platvis en van haring tot makreel. In totaal vangen we jaarlijks ongeveer 3 tot 3,5 miljoen ton vis. Dat is gelijk aan 50 tot 60 kilo per hectare. In vergelijking met andere zeeën geldt de Noordzee daarmee als zeer zwaar bevist.
Wie mag hoeveel vis vangen?
Ieder jaar stellen Europese visserijministers vast hoeveel vis er gevangen mag worden en door wie. Wetenschappers die zicht hebben op de huidige visbestanden geven hierover advies, maar dat leggen de ministers nog wel eens naast zich neer.
Hoewel in het nieuwe Gemeenschappelijke Visserijbeleid is afgesproken dat overbevissing in 2015 beëindigd moest worden, zijn meer dan 40 procent van de Atlantische en Noordzee-visbestanden nog altijd overbevist.
De Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) heeft voor 2016 geadviseerd om minder blauwe wijting en makreel te vissen en de vangst van horsmakreel mag iets toenemen.
Duurzame vis bestaat nog
Wat kun je zelf doen voor duurzame vis? Lees snel verder.

Over de schrijver