DE WEEK IN VOEDSEL – De zee is vrijwel leeggevist. Consumenten, koop maar liever geen vis meer, want we lepelen de laatste restjes op. Dat was de boodschap van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry tijdens de oceanentop die onlangs in Den Haag gehouden werd.
Veel mensen denken dat de voorraad vis eindeloos is, aldus Kerry. In een restaurant bestel je vis zonder enige link met de weg van oceaan naar je bord. De visserij is niet duurzaam, stelt Kerry. Volgens hem is eenderde van de vis overbevist. Onzin, vinden veel vissers. Het beeld dat de zee leeggevist wordt, is zwaar overdreven, vinden zij. Vissers zijn niet gek, en vissen alleen waar dat mogelijk is.
Feit blijft dat het voor de consument erg lastig is de juiste keuze te maken in de supermarkt. Zit het helemaal goed met de keurmerken, dus kunnen we vertrouwen op MSC? Of moeten we op zoek naar het verhaal achter onze vis, zoals vis-ondernemer Bart van Olphen bepleit? Hij startte onlangs een nieuw merk waaronder vis, met de visser herkenbaar op de verpakking, in de Albert Heijn ligt. Op het Food Film Festival komen vissers, wetenschappers, ondernemers en NGO’s bij elkaar om het onderwerp goed uit te diepen.
Elders op het internet is een verwoede discussie ontstaan over de vraag of er zoiets bestaat als ‘vegetarische landbouw’: landbouw zonder dieren. Het is een vaak gehoorde stelling van (meestal) vegetariers: als we zouden stoppen met vlees eten, is dat veel beter voor de wereld. Onzin, zegt onder andere ‘rockster boer’ Joel Salatin (hetkanWel): dieren zijn nodig in een goed functionerend voedselsysteem. Volg de discussie hier, als je de moed hebt om alle 300 commentaren door te lezen.
Om met een wat luchtiger onderwerp af te sluiten: deze week werd de lijst van beste restaurants in de wereld bekend gemaakt, met als winnaar voor de tweede keer restaurant Noma in Kopenhagen. Noma staat bekend als grondlegger van de ‘Nordic Cuisine’, en wordt over de hele wereld geprezen vanwege de innovatie en sterk lokaal georienteerde smaken.
In het tegenovergelegen Nordic Food Lab wordt bijvoorbeeld geexperimenteerd met bloed: ‘You should be cooking with blood, zegt Nordic Food Lab baas Ben Reade. De Nederlandse chef Erik van Loo vond eten in Noma overigens maar niks. Tja, lijstjes, leuk om te lezen, maar… Smaken verschillen, zullen we maar zeggen.
Joris Lohman (@jorislohman) en Felicia Alberding (@alberding) van de Youth Food Movement (YFM) geven wekelijks een overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. Youth Food Movement (YFM) is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.
1 gedachte over “Vis: kunnen we het nog eten of niet?”
Pingback: Vis: kunnen we het nog eten of niet? | Nieuwe Aarde
Reacties zijn gesloten.