Vitamine B12 cruciaal om scherp te blijven

Melk Joe ShlabotnikIn Medisch Dossier is deze maand te lezen dat vitamine B12 cruciaal is voor wie scherp wil blijven op hogere leeftijd. Dat deze vitamine belangrijk is, was al langer bekend, maar nu is specifiek het belang van B12 voor cognitieve vermogens bij ouderen wetenschappelijk bevestigd.
Uit een onderzoek naar het verband tussen het vitamineB12-gehalte in het bloed en het hersenvolume, bleek dat een laag gehalte van deze vitamine kan leiden tot krimpen van de hersenen. Dit kan cognitieve problemen als geheugenverlies en trager denken tot gevolg hebben, aldus de onderzoekers van het Rush University Medical Center in Chicago.
Zij deden de ontdekking bij hun analyse van de bloedmonsters van 121 ouderen. Diegenen met het laagste B12-gehalte in het bloed vertoonden op een MRI-scan tekenen van een verminderd hersenvolume en andere schade.
Vitamine B12 komt voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Vegetariers en zeker veganisten moeten er extra op letten dat zij voldoende van deze vitamine binnenkrijgen, of B12 supplementen nemen.
Waar zit het in?
Hamburger ( 1 stuk, 100 gram) 90% ADH
Kabeljauw (1 stuk, 100 gram) 70% ADH
Kwark (schaaltje, 200 gram) 50% ADH
Ei (1 stuk) 20% ADH
Kaas (2 plakken) 5% ADH
Bronnen: Medisch Dossier, tijdschrift Neurology, www.vitamine-info.nl
Foto: Joe Shlabotnik, Flickr.com
Meer lezen?
Levenskrachtige kruiden
Kruiden met pillenkracht
De gave van aandacht
Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver

3 gedachten over “Vitamine B12 cruciaal om scherp te blijven”

Reacties zijn gesloten.