Maak jij voldoende vitamine D aan in de winter?

Het aantal zonuren per dag is tijdens de wintermaanden een stuk minder dan tijdens de zomer. Het is vroeg donker buiten in de namiddag en in de ochtend wordt het pas laat licht. Grote kans dat je hierdoor minder vitamine D binnenkrijgt. Maar hoe belangrijk is vitamine D eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat je ook tijdens de winter voldoende van deze vitamine binnenkrijgt?

Je vindt vitamine D terug in bepaalde voedingssoorten, zoals vette vis. Daarnaast maakt onze huid zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Omdat we tijdens de wintermaanden meer binnen zitten en het minder lang licht is buiten, ligt een tekort aan vitamine D al snel op de loer.

Gezondheidsvoordelen vitamine D

Vitamine D heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Het zorgt voor stevige botten en tanden, het ondersteunt je spierfunctie en helpt bij een goede werking van het immuunsysteem. Vooral in de winterperiode is je lichaam vatbaarder voor griepvirussen, waaronder corona, en andere infecties. Vitamine D ondersteunt jouw lichaam om zichzelf hiertegen te beschermen. Heb je een tekort aan vitamine D? Dan kun je jezelf somber voelen. Daar komt ook de naam ‘winterdip’ vandaan. Daarnaast kent een vitamine D-tekort verschillende symptomen zoals vermoeidheid, lusteloosheid, bloedend tandvlees, zwakkere botten, pijnlijke spieren en gewrichten en angstaanvallen.

Vitamine D via je huid

Om gedurende de dag voldoende vitamine D via je huid op te nemen, is het advies om tussen 11.00 en 15.00 uur met onbedekt hoofd en handen een tijdje in de buitenlucht door te brengen. Je kunt ervoor kiezen om in de winter een reisje naar de zon te boeken en even op te laden. Maar probeer ook tijdens de wintermaanden elke dag een frisse neus te halen in de buitenlucht. Liefst zonder handschoenen. Wil je het opzoeken van de buitenlucht tijdens de wintermaanden wat aantrekkelijker maken? Creëer dan een fijne omgeving in de tuin of op je balkon. Bijvoorbeeld met Om gedurende de dag voldoende vitamine D via je huid op te nemen, is het advies om tussen 11.00 en 15.00 uur met onbedekt hoofd en handen zo’n twintig minuten in de buitenlucht door te brengen. Je kunt ervoor kiezen om in de winter een reisje naar de zon te boeken en even op te laden. Maar probeer ook tijdens de wintermaanden elke dag een frisse neus te halen in de buitenlucht. Liefst zonder handschoenen. Je kunt bijvoorbeeld ook wat tuinieren in de buitenlucht en even uitrusten op een tuinset van Kees Smit tuinmeubelen. Daarmee maak je het veel aantrekkelijker om tijd in de buitenlucht door te brengen. Daarnaast heeft tuinieren veel voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid. Je verbrandt stiekem best wat calorieën en het verlaagt je stressniveau. Bereid je tuin alvast voor op een heerlijke zomer met Kees Smit tuinmeubelen. Zo geniet jij deze zomer extra lang van het zonnetje, met bijkomend voordeel dat je voldoende vitamine D via je huid opneemt.

Vitamine D supplementen

Wil je een tekort aan vitamine D voorkomen? Dan kun je ervoor kiezen supplementen in te nemen. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D is 10 microgram per dag. Voor bepaalde groepen is het extra belangrijk om dagelijks vitamine D supplementen te nemen. Bijvoorbeeld mensen met een getinte of donkere huidskleur maken van nature minder vitamine D aan. Ook kan bij jonge kinderen een vitamine D supplement het risico op rachitis, een stoornis van de botvorming, verminderen. Als vrouwen tijdens de zwangerschap vitamine D supplementen innemen, verkleint dit de kans op een kind met een laag geboortegewicht. Verder kan het de kans op een botbreuk bij ouderen die vallen verkleinen. Voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en ouderen is het dus aan te raden dagelijks vitamine D te slikken. Voor overige mensen zou dit alleen gedurende de wintermaanden nodig zijn, omdat je lichaam tijdens de zomer voldoende vitamine D aanmaakt.

Over de schrijver

1 reactie op “Maak jij voldoende vitamine D aan in de winter?”

Reacties zijn uitgeschakeld.