Vitamineslikkers roken meer

Vitaminepillen
Bron: Brian Gaid (Flickr.com)

Het gebruik van vitaminepillen is de afgelopen jaren drastisch toegenomen. Uit onderzoek blijkt dat we denken dat we onoverwinnelijk worden van dit soort pillen en dat het ons een vrijbrief geeft om slecht te eten, meer te roken en minder te bewegen. Onderzoekers uit Taiwan hebben dit onderzocht. Zij zeggen dat rokers die vitaminepillen slikken meer roken dan rokers die dit deze pillen niet innemen. Al eerder ontdekten dezelfde onderzoekers dat mensen die extra vitamines slikken, minder bewegen en ongezonder eten.

Het onderzoek
Hoofdonderzoek Wen-Bin Chiou kwam op het idee voor dit onderzoek toen hij zijn collega regelmatig een ongezonde maaltijd zag eten: “Hij rechtvaardigde zijn keuze voor het ongezonde voedsel door te zeggen dat hij zijn multivitamines die dag al had ingenomen.” De deelnemers aan het onderzoek ontvingen een coupon voor een gratis lunch, waarbij ze konden kiezen uit een ongezond buffet of een gezonde maaltijd met biologische voedingsmiddelen. Bijna 75% van de deelnemers die wel vitaminepillen innemen, kozen het ongezonde buffet, terwijl in de andere groep 40% koos voor het gezonde eten.

Werken vitaminepillen?
Dat vitaminepillen niet per definitie gezond zijn, blijkt wel uit het groeiende aantal diagnoses van onder andere obesitas, hart- en vaatziekten en osteoporose. Maar sommige mensen nodig hebben het nodig om hun dieet aan te vullen met bepaalde vitaminen en mineralen, zoals vitamine D. Daarnaast kunnen vrouwen in de vruchtbare leeftijd profiteren van ijzersupplementen en hebben sommige vegetariërs en veganisten een te laag niveau van ijzer, zink en vitamine B12. Ook zij hebben dan baat bij iets extra’s. Toch zijn artsen van mening dat voedsel zoals vruchten, noten, groente en bepaalde soorten vlees, een betere bron van voedingsstoffen zijn. Ze geven daarom ook de voorkeur aan vers voedsel in plaats het slikken van vitaminepillen.

Bron: mnn.com