Vlamingen worden voor het lapje gehouden: groene stroom is bijna altijd grijs

Gurit Composites, Flickr.com
Gurit Composites, Flickr.com

Volgens de Belgische krant De Morgen komt 90% van de Belgische groene stroom in feite uit een gas- of kerncentrale. Terwijl 54% van de stroom die in Vlaanderen afgenomen wordt groen genoemd wordt, is slechts 7% in eigen land op duurzame wijze opgewekt. Dit blijkt uit een boek van energiespecialist Tom De Meester van de Belgische Partij van de Arbeid. Hij schreef een boek met de veelzeggende titel “Opgelicht”.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Groene stroom? Ja, graag. Sjoemelstroom? Nee, dank je.
Top 3 echt groene stroomleveranciers
“Mensen voelen zich opgelicht als je dit vertelt”, zegt De Meester. “Ze kopen groene stroom aan omdat ze iets willen doen voor het klimaat. Ze verwachten dan ook dat de groene stroom in eigen land geproduceerd wordt en dat er dankzij hun aankopen windmolens worden gebouwd.”
In Nederland is iets vergelijkbaars gaande. Ook hier vergroenen veel energieleveranciers hun stroom met groencertificaten die niet bijdragen aan de bouw van nieuwe groene stroom. In Nederland wordt dit sjoemelstroom genoemd.
Bron: De Morgen

Over de schrijver

1 reactie op “Vlamingen worden voor het lapje gehouden: groene stroom is bijna altijd grijs”

  1. Vermits een atoomcentrale moeilijk regelbaar is, wordt stroomoverschot in waterbekken opgeslagen. Stroorm uit waterkracht heet groene stroom, zo wordt atoomstroom vergroend.
    Jammer dat deze gemoderniseerde site minder bruikbaar is, mede door de vreemde kolomindeling.

Reacties zijn uitgeschakeld.