Vlees eten is straks taboe, planten eten wordt de norm

Melk is goed voor elk. Een ei hoort erbij. Jij en ik groeiden op in een tijd waarin vlees eten en het eten van dierlijke producten heel normaal was. Maar die tijd is snel aan het veranderen. In mijn boek Ooit Aten we Dieren laat ik zien dat we langzaam maar zeker afstevenen op wat één van de grootste sociale transformaties in de geschiedenis van de mensheid kan worden. Het eten van planten wordt de norm en het eten van vlees taboe. 

Vroeger

Vroeger verzorgde ik overdag manegepaarden, deelde ik ‘s nachts mijn kinderbed met mijn kat en was het mijn diepste wens om hondenuitlater te worden. Toen die droom eenmaal was uitgekomen en ik mijn zakgeld verdiende met het uitlaten van 3 obese buurthonden, vertelde ik aan iedereen dat ik veearts wilde worden. Of dolfijnentrainer. Of paardrijjuf. Als het maar iets met dieren te maken had, want dieren – daar was ik dol op. Ook om op te eten.

Boederijdieren vs. huisdieren

Ik vond het destijds niet gek dat ik knuffelde met paarden, honden en katten, terwijl ik tegelijkertijd met smaak een broodje at met daarop een stukje varken of koe. Ik vond het ook niet vreemd dat ik tegen betaling uren met de buurthonden wandelde, terwijl miljoenen boerderijdieren gedwongen de hele dag stil moesten staan. Ik groeide op in een tijd en een cultuur waarin vlees eten niet alleen normaal, maar ook noodzakelijk werd gevonden. We noemden die dieren ‘vee’ of ‘boerderijdieren’.  En die behandelden we totaal anders dan wat wij ‘huisdieren’ noemden.

Industrialisatie en opschaling

Het idee dat vlees eten noodzakelijk en normaal is, stamt uit de periode van na de Tweede Wereldoorlog. Toen maakte industrialisatie en opschaling het mogelijk om snel veel mensen te voeden. De intensieve veehouderij hielp ons om armoede en honger vrijwel uit te bannen. Daarnaast gaf de ontwikkeling van de vee-en zuivelindustrie, de Nederlandse economie een flinke boost.

Tussen 2010 en 2017 groeide het aantal megastallen met 75%.  In totaal leefden er zo’n 75 miljoen dieren met duizenden bij elkaar in zo’n megastal. Hier kregen ze nauwelijks beweging en leidden ze een treurig leven. In 2015 produceerden Nederlandse varkensbedrijven samen 6 keer zo veel vlees als in 1950. En dat terwijl we nog niet eens 3% van het aantal bedrijven over hadden. Kleine boerderijen werden weg geconcurreerd. Ook de melk- en pluimveesector lieten een spectaculaire productiegroei zien in 65 jaar tijd.

Wetenschappers luiden de alarmbel

De gevolgen hiervan zijn niet alleen groot voor het welzijn van de dieren, maar ook voor het milieu. In 2018 werd bekend dat de veehouderij één van de grootste veroorzakers is van klimaatveranderingen. Steeds meer wetenschappers luidden daarom de alarmbel. Als we nu niet massaal minder boerderijdieren gaan fokken en eten, is een klimaatcatastrofe over 11 jaar een feit. Maar, zeiden ze erbij: als we nu stoppen met het eten van dierlijke producten, dan zijn we nog net op tijd om die ramp te voorkomen.

Gelukkig kan dat. We hebben in ons land al lang geen dierlijke eiwitten meer nodig om ons fit en gezond te voelen. Eiwitten komen in vrijwel alle voedingsproducten voor, ook in planten en granen. Nederlanders hebben momenteel dan ook vaak een eiwitoverschot. We krijgen er te veel van binnen! Daarbij komt, dat aan veel vegaburgers en andere vleesalternatieven vaak extra vitamines B en andere essentiële voedingsstoffen zijn toegevoegd. Zo weet je zeker, dat je niks tekort komt als je overstapt op een plantaardig dieet.

Vlees eten is straks taboe

Met onze nieuwe kennis en mogelijkheden, veranderen ook onze ideeën over wat normaal is. Natuurlijk merkt niet iedereen die verschuiving meteen op. Veel mensen ontbijten nog met een kommetje zuivel, lunchen met een broodje kaas en dineren met een gehaktbal. Maar er is een snel groeiende groep mensen, die dierlijke producten verruilt voor plantaardige alternatieven. Veganisme is de snelst-groeiende sociale beweging ter wereld.

Mensen hebben verschillende motieven om plantaardig te eten. Sommigen maken zich zorgen om het klimaat. Anderen zijn het niet eens met de manier waarop we dieren behandelen. Of ze geloven dat een plantaardig dieet gezonder is, omdat het minder vet bevat en minder bewerkt is.

Toekomstbeeld

Op dit moment lopen er op de wereld steeds meer ex-veehouders rond, die hun koeien verkochten om voortaan peulvruchten te kweken. Advocaten strijden voor meer dierenrechten. De eerste chimpansees, olifanten en vogels hebben die al gekregen. Het zal niet lang meer duren voor ook onze varkens, koeien en kippen door de wet beschermd zullen worden tegen uitbuiting.

Er marcheren klimaatactivisten door de straat. Zij wijzen ons erop, dat we met iedere biefstuk bijdragen aan klimaatverandering. In rechtszaken zal steeds vaker het woord ‘ecocide’ vallen. Er bestaan mensen, die zich ‘vegansexual’ noemen. Zij willen alleen nog maar relaties aangaan met veganisten. Vleeseters vinden ze maar ouderwets of simpelweg onaantrekkelijk.

Ooit aten we dieren

Al deze mensen krijgen, net als jij en ik, straks van onze kinderen en kleinkinderen de volgende vraag. “Wat deed jij, toen al bekend was dat het zo slecht ging met de wereld?” En samen zullen we antwoorden: “Toen gingen we planten eten natuurlijk. Maar ooit, nog niet eens zo heel lang geleden, aten we dieren.”

Voor haar boek Ooit aten we dieren interviewde Roanne van Voorst tientallen historici, futuristen, trendwatchers, voedingsproducenten, (voormalige) veehouders en andere experts. Het boek ligt vanaf vandaag in de winkel en is online te koop.

Wil jij het boek winnen? Laat dan in een reactie weten waarom je het boek zo graag wilt hebben en misschien ben jij wel de gelukkige winnaar. 

Over de schrijver

43 reacties op “Vlees eten is straks taboe, planten eten wordt de norm”

 1. Dit boek is een mooie bijdrage aan het groeiend besef dat er iets niet helemaal klopt met de manier waarop we met de aarde/natuur omgaan. Het getuigt van een grote intelligentie wanneer je erin slaagt de feiten die zich steeds onverbloemder aandienen te negeren en te ontkennen. Er is stront aan de knikker en dat is niet simpel om door te laten dringen. Alle alarmbellen gaan direct af, tegelijkertijd en full power.
  Het is een misvatting dat boeken als deze worden geschreven om paniek te zaaien of schuld aan te praten.
  Laten we kijken of we open kunnen staan voor de mogelijkheid dat er inderdaad iets goed mis is. Dat het denkbaar is.
  Er wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar het effect van menselijk handelen op het klimaat. Deze onderzoeken worden geen van alle voor lief genomen. Ze worden kritisch bekeken, weerlegd en geëvalueerd. Op dit moment zijn 95% van de wetenschappers het er over eens dat er een onlosmakelijk verband is tussen de hoeveelheid CO2 in de lucht en de opwarming van de aarde. En dat die CO2 daar zit door menselijke activiteit.
  Een boek dat zowel scherp kritisch is, vastgeroeste patronen probeert te doorbreken én met positieve alternatieven komt is meer dan welkom.

 2. Dit boek lijkt me super! Ik ben nu een half jaar gestopt met het eten van vlees en het afbouwen van dierlijke producten
  Ik lees veel over het onderwerp omdat het best vaak gebeurd dat mensen kritiek hebben of oordelen over mijn keuzes. Ik wil mijn kennis zoveel mogelijk vergroten om goed onderbouwd in gesprek te kunnen gaan. Ook met mensen die vanuit interesse vragen stellen. Zou het fantastisch vinden om hem te winnen!

 3. L.s.,

  Ik wil de schrijfster een hart onder de riem steken om de negatieve reacties hierboven geschreven .
  Kennelijk is het normaal om altijd maar dan ook altijd kritiek te uiten ! Ongevraagd notabene.
  Je leest een artikel, je hebt een mening danwel felle kritiek vanwege een ego.

  Neem
  Het
  Aan

  En ga verder ….
  Dit is geen debat en geen plek om je kritiek te geven !

  Ik hoef het boek niet te winnen, dank je voor je aanbod????
  Ik ben open gaan staan om te veranderen en dit is o.a door geen vlees te eten. Succes met je vooruitgang ????

 4. Ik wil dit boek heel graag lezen. Ik heb net een tweejarige opleiding stadslandbouw afgerond en kijk ernaar uit om zoveel mogelijk een groentetuin te beginnen voor veertig soeprecepten zonder vlees, waar je het vlees niet eens in mist. Twintig maggiplanten heb ik al klaar staan. Voordat ik ging werken als groenteteler kocht ik steeds komkommer, aubergine, sla en tomaten. Nu eet ik veel vaker dingen als knolvenkel, peultjes, verse capucijners (de mooiste plant die ik ken) en palmkool of savoiekool. Rode raapstelen, gekleurde peentjes, snijbiet! Echt, daar kan geen ossestraatsoepje tegenop, vind ik.

 5. Ik zou dit boek wel willen lezen .Ben vooral geinteresseerd in de feedback van de wetenschap.Hoe zij de invloed van vlees op het klimaat onderbouwen en misschien is het wel de oplossing van het steeds groter wordende voedselprobleem.want we zijn met teveel op de planeet.Ik ben aanhanger van het plantaardig eetpatroon, ik vind dat mooier klinken dan vegetarier of veganist, dat zijn hokjes.

 6. voor allen die denken dat je als niet vlees eter eerder ziek bent! ik ben geen GEEN vegetariër; een vegetariër is een persoon die er voor kiest om geen vlees te eten. ik ben iemand die vanaf geboorte geen vlees, melk en boter lustte! in mijn tijd waren er geen vervangers, want id, iedereen at vlees, melk was verplicht op school. ben 55 en heel erg gezond! mijn vader was groenteboer, dat zal ongetwijfeld hebben geholpen . terwijl mijn familie aardappels groenten en vlees at met een kuiltje jus, nam ik alleen de groente , aardappelen met groenten nat. nu eet ik wel vervanging als peulen en noten, vleesvervangers heb ik gelukkig niet nodig. dus:vlees heb je absoluut niet nodig! vroeger was ik vervelend met mijn eetvoorkeuren en tegenwoordig ben ik normaal! hoe leuk is dat! boek zou ik wel willen lezen, gewoon omdat ik alles wil weten.

Reacties zijn uitgeschakeld.