Vlees eten is straks taboe, planten eten wordt de norm

Melk is goed voor elk. Een ei hoort erbij. Jij en ik groeiden op in een tijd waarin vlees eten en het eten van dierlijke producten heel normaal was. Maar die tijd is snel aan het veranderen. In mijn boek Ooit Aten we Dieren laat ik zien dat we langzaam maar zeker afstevenen op wat één van de grootste sociale transformaties in de geschiedenis van de mensheid kan worden. Het eten van planten wordt de norm en het eten van vlees taboe. 

Vroeger

Vroeger verzorgde ik overdag manegepaarden, deelde ik ‘s nachts mijn kinderbed met mijn kat en was het mijn diepste wens om hondenuitlater te worden. Toen die droom eenmaal was uitgekomen en ik mijn zakgeld verdiende met het uitlaten van 3 obese buurthonden, vertelde ik aan iedereen dat ik veearts wilde worden. Of dolfijnentrainer. Of paardrijjuf. Als het maar iets met dieren te maken had, want dieren – daar was ik dol op. Ook om op te eten.

Boederijdieren vs. huisdieren

Ik vond het destijds niet gek dat ik knuffelde met paarden, honden en katten, terwijl ik tegelijkertijd met smaak een broodje at met daarop een stukje varken of koe. Ik vond het ook niet vreemd dat ik tegen betaling uren met de buurthonden wandelde, terwijl miljoenen boerderijdieren gedwongen de hele dag stil moesten staan. Ik groeide op in een tijd en een cultuur waarin vlees eten niet alleen normaal, maar ook noodzakelijk werd gevonden. We noemden die dieren ‘vee’ of ‘boerderijdieren’.  En die behandelden we totaal anders dan wat wij ‘huisdieren’ noemden.

Industrialisatie en opschaling

Het idee dat vlees eten noodzakelijk en normaal is, stamt uit de periode van na de Tweede Wereldoorlog. Toen maakte industrialisatie en opschaling het mogelijk om snel veel mensen te voeden. De intensieve veehouderij hielp ons om armoede en honger vrijwel uit te bannen. Daarnaast gaf de ontwikkeling van de vee-en zuivelindustrie, de Nederlandse economie een flinke boost.

Tussen 2010 en 2017 groeide het aantal megastallen met 75%.  In totaal leefden er zo’n 75 miljoen dieren met duizenden bij elkaar in zo’n megastal. Hier kregen ze nauwelijks beweging en leidden ze een treurig leven. In 2015 produceerden Nederlandse varkensbedrijven samen 6 keer zo veel vlees als in 1950. En dat terwijl we nog niet eens 3% van het aantal bedrijven over hadden. Kleine boerderijen werden weg geconcurreerd. Ook de melk- en pluimveesector lieten een spectaculaire productiegroei zien in 65 jaar tijd.

Wetenschappers luiden de alarmbel

De gevolgen hiervan zijn niet alleen groot voor het welzijn van de dieren, maar ook voor het milieu. In 2018 werd bekend dat de veehouderij één van de grootste veroorzakers is van klimaatveranderingen. Steeds meer wetenschappers luidden daarom de alarmbel. Als we nu niet massaal minder boerderijdieren gaan fokken en eten, is een klimaatcatastrofe over 11 jaar een feit. Maar, zeiden ze erbij: als we nu stoppen met het eten van dierlijke producten, dan zijn we nog net op tijd om die ramp te voorkomen.

Gelukkig kan dat. We hebben in ons land al lang geen dierlijke eiwitten meer nodig om ons fit en gezond te voelen. Eiwitten komen in vrijwel alle voedingsproducten voor, ook in planten en granen. Nederlanders hebben momenteel dan ook vaak een eiwitoverschot. We krijgen er te veel van binnen! Daarbij komt, dat aan veel vegaburgers en andere vleesalternatieven vaak extra vitamines B en andere essentiële voedingsstoffen zijn toegevoegd. Zo weet je zeker, dat je niks tekort komt als je overstapt op een plantaardig dieet.

Vlees eten is straks taboe

Met onze nieuwe kennis en mogelijkheden, veranderen ook onze ideeën over wat normaal is. Natuurlijk merkt niet iedereen die verschuiving meteen op. Veel mensen ontbijten nog met een kommetje zuivel, lunchen met een broodje kaas en dineren met een gehaktbal. Maar er is een snel groeiende groep mensen, die dierlijke producten verruilt voor plantaardige alternatieven. Veganisme is de snelst-groeiende sociale beweging ter wereld.

Mensen hebben verschillende motieven om plantaardig te eten. Sommigen maken zich zorgen om het klimaat. Anderen zijn het niet eens met de manier waarop we dieren behandelen. Of ze geloven dat een plantaardig dieet gezonder is, omdat het minder vet bevat en minder bewerkt is.

Toekomstbeeld

Op dit moment lopen er op de wereld steeds meer ex-veehouders rond, die hun koeien verkochten om voortaan peulvruchten te kweken. Advocaten strijden voor meer dierenrechten. De eerste chimpansees, olifanten en vogels hebben die al gekregen. Het zal niet lang meer duren voor ook onze varkens, koeien en kippen door de wet beschermd zullen worden tegen uitbuiting.

Er marcheren klimaatactivisten door de straat. Zij wijzen ons erop, dat we met iedere biefstuk bijdragen aan klimaatverandering. In rechtszaken zal steeds vaker het woord ‘ecocide’ vallen. Er bestaan mensen, die zich ‘vegansexual’ noemen. Zij willen alleen nog maar relaties aangaan met veganisten. Vleeseters vinden ze maar ouderwets of simpelweg onaantrekkelijk.

Ooit aten we dieren

Al deze mensen krijgen, net als jij en ik, straks van onze kinderen en kleinkinderen de volgende vraag. “Wat deed jij, toen al bekend was dat het zo slecht ging met de wereld?” En samen zullen we antwoorden: “Toen gingen we planten eten natuurlijk. Maar ooit, nog niet eens zo heel lang geleden, aten we dieren.”

Voor haar boek Ooit aten we dieren interviewde Roanne van Voorst tientallen historici, futuristen, trendwatchers, voedingsproducenten, (voormalige) veehouders en andere experts. Het boek ligt vanaf vandaag in de winkel en is online te koop.

Wil jij het boek winnen? Laat dan in een reactie weten waarom je het boek zo graag wilt hebben en misschien ben jij wel de gelukkige winnaar. 

Over de schrijver

43 reacties op “Vlees eten is straks taboe, planten eten wordt de norm”

 1. Als mama van 5 zit ik onder mn eigen dak al met heel uiteenlopende meningen. De ene wil liefst overschakelen op veganisme, de ander wil zn vlees niet missen, van nog een ander ben ik al blij als die überhaupt iets lust ????. Verander de wereld, begin bij jezelf..Dit boek zou me vast kunnen helpen om kroostlief mee op de juiste weg te krijgen 🙂

 2. De manier waarop mensen naar dieren gaan kijken, vind ik ook heel interessant. Onlangs zag ik in een praatprogramma twee wetenschappers die vertelde hoe ze ontdekt hadden dat dieren vergelijkbare emoties hebben met mensen. Voor mij iets heel logisch wat allang duidelijk was, maar nog lang niet voor iedereen.
  Wetenschappelijke ontdekkingen zijn vaak nodig om een grote groep mensen te overtuigen die pas iets geloven als het wetenschappelijk is bewezen.

  De meeste mensen vinden het nu nog steeds heel normaal om hun hond als gezinslid te behandelen, maar een varken als voedsel te zien. Terwijl een varken minstens zo intelligent is als een hond. Maar het varken ligt onherkenbaar in de winkel en de hond niet.
  Waarom is het normaal om het ene dier wel te eten en het andere dier absoluut niet?

  Het lijkt me een zeer interessant boek en het feit dat de schrijfster de toekomst in beeld brengt, helpt zeker om deze ook waarheid te maken.

 3. Als veganist hoef ik niet overtuigd te raken door dit boek maar wil het graag doorgeven binnen mijn vriendenkring (en daarna daarbuiten uiteraard) om de lui die nu nog nèt een portie teveel dierlijke producten op de BBQ leggen een moment van bezinning te geven.

 4. Geen vlees eten is voor mij al decennia geen probleem, maar ik kan er gewoon niet meer omheen de volgende stappen te zetten. En dan wordt het toch een stuk lastiger voor me, blijkt. Zoals voor nog veel te veel mensen de stap naar geen vlees eten, enorm is, is dat voor mij de stap naar veganistisch eten. Ik ben een groentefanaat, altijd geweest. Zonder groenten vind ik eten echt niets aan, maar Ik eet graag zo nu en dan wat vis, kaas en een eitje. Structureel ben ik aan de roomboter en een cappuccino buiten de deur sla ik niet af. Veganist worden gaat voor mij niet vanzelf, zeker niet met twee carnivoren in huis. Overtuig me maar, vanbinnen voel ik het wel. Maar nu nog die stap zetten. Kom maar op met dat boek.

 5. SUPER.! Eindelijk een boek naar mijn hart. Ik ben al ruim 38 jaar vegetariër en de laatste jaren probeer ik het veganisme uit. Al jaren roep ik ( in de woestijn zo voelt het ) dat WIJ op deze manier niet door kunnen gaan. Dat WIJ nog mee gaan maken dat de opwarming vd aarde onomkeerbaar is. Dat alleen WIJ daarin een verschil kunnen maken.
  Ik ben dan ook blij dat zoveel jonge mensen het besef wél hebben.
  Zelf ben ik nu 60 jaar.
  Maak ik nog mee dat vlees van een consumptie dier belachelijk is?
  Boerderijdieren klinkt zo lieflijk, die eet je toch niet op.
  Kortom, een boek naar mijn hart.

  En hopelijk wordt dit boek een mega hit. Zullen véél mensen het lezen, en misschien, heel misschien wordt deze ( belachelijke ) periode een zwarte bladzijde in onze geschiedenis.

 6. Voor mijn kinderen, zodat zij dit later weer met hun kinderen kunnen delen. Zo was het vroeger en wij hebben deze transitie meegemaakt en hiermee de toekomst van onze planeet nu eens positief beïnvloed!

 7. Hallo, ik zou het boek graag winnen omdat ik zeer geìnteresseerd ben in voeding, vooral plantaardig. Groenten fruit granen en kruiden en specerijen. Vooral het plantaardige voedsel als medicijn en voeding is zeer interessant. Wel biologisch uiteraard en geen monoculturen zodat bodemleven ons voedsel kan verrijken.,dierlijke produkten minimaal en alleen van dieren die een voor hun natuurlijk leven leiden. Een eitje of kaas missen of yoghurt is voor mij wel een dingetje. Recepten (vegetarisch) moeten we ook nog leren bereiden zonder vlees. Ben erg benieuwd. Zou dit wereldwijd ooit kunnen worden waar gemaakt? Hoopvol, Sonja B.

 8. Als ik de winnares word van dit boek, dan zou ik het opdragen aan een goede vriendin.
  Zij is haar hele leven bezig op te komen voor dieren en is overtuigd veganiste.
  Door haar heb ik (meer) inzicht gekregen betreffende voeding en zelf ook beslissingen genomen
  die beter bij mij passen.
  Dit boek lees ik graag, omdat het belangrijk is over meer achtergrondinformatie te beschikken.
  Graag word ik de winnaar en maak op mijn tijdlijn van FB en via andere kanalen bekend dat dit boek bestaat, te koop is!

Reacties zijn uitgeschakeld.