Vleesbedrijf failliet door “roze slijm”

In de Verenigde Staten ontstond enige tijd geleden ophef over ‘pink slime’. Dit restproduct uit slachthuizen wordt onder meer in gehakt en hamburgers verwerkt.
Op veel Amerikaanse scholen werd pink slime gekocht en verwerkt in lunchgerechten voor leerlingen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw is pink slime een veilig product. Het ministerie heeft een contract voor 7 miljoen pond pink slime, dat aan openbare scholen wordt verkocht. Amerikaanse ouders walgen van het idee dat hun kinderen slachtafval eten, nu ze zich realiseren wat pink slime is.
Volgens gouverneurs van de vleesproducerende staten (o.a. Texas) is pink slime gewoon vlees, hoewel het weinig vlees bevat. In Canada en Groot-Brittannië is het een verboden additief.
Als pink slime geen vlees is, wat is het dan wel? Pink slime bestaat uit stukjes vlees, huid en weefsel van karkassen van geslachte dieren. De karkassen worden geschraapt en de schraapsels worden gemalen en behandeld met ammonia om salmonellabacteriën en fecale colibacteriën te doden.
In de Verenigde Staten mag pink slime niet direct aan consumenten verkocht worden, maar wel aan bedrijven die voedsel produceren of scholen. Het is niet verplicht om op het etiket te vermelden of in een product pink slime is verwerkt. Als er op een verpakking “100 procent rundergehakt” staat kan het vlees 15 procent pink slime bevatten.
Door alle negatieve publiciteit over pink slime nam de vraag naar producten van gehaktfabrikant AFA Foods sterk af, zo sterk dat het bedrijf zijn faillissement heeft aangevraagd. Verschillende fastfoodketens en supermarktketens zijn namelijk bezig om het aandeel pink slime in hamburgers, gehakt en andere vleesproducten hebben aangekondigd te stoppen slachtafval aan hun voedsel toe te voegen. AFA is mede-eigendom van basketbalspeler Magic Johnson.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Innovatieve ondernemers groeien in Griekenland
De les van Harry Potter
Onbetaalde bloggers verliezen zaak tegen Huffingtonpost

Over de schrijver

3 reacties op “Vleesbedrijf failliet door “roze slijm””

  1. zo zie je maar hoe achterbaks het gat, zolang niemand het merkt stoppen we het er in, en zodra men het doorheeft , lekker schijnheilig er mee stoppen, wan het kan niet meer uit 'en we zullen ons leven beteren' .z..zzzz totdat natuurlijk de volgende zooi wordt aangetroffen in ons voedsel, gewoon je eigen eten verbouwen zover dat gaat. dan weet je tenminste wat je eet.

  2. mooi !!! ga maar lekker failliet, je had het zonlicht uberhaupt niet mogen zien, dus dat het bedrijf brandend ten onder mag gaan!! had je maar bezig moeten houden met het maken van ECHT voedsel…..

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020