Vleesfraudeurs hebben banden met illegale wapenhandel

Wapenhandelaar Bout. Foto: wikimedia commons

Het Nederlandse bedrijf Draap uit Breda is gelieerd aan Ilex Ventures van wapenhandelaar Viktor Bout (veroordeeld tot 25 jaar cel). The Guardian ontrafelt het netwerk van schimmige bedrijven en samenwerkingsverbanden.
De fraude met paardenvlees vindt plaats binnen een ingewikkeld netwerk van handelaren, slachthuizen, verwerkingsbedrijven, magazijnen en transporteurs. The Guardian heeft ontdekt dat er banden bestaan tussen de beruchte illegale wapenhandelaar Viktor Bout en de vleeshandelaar Draap Trading uit Breda. Draap, dat wordt geleid door de Nederlander Jan Fasen, wordt gezien als de spil in het paardenvleesschandaal.
De Rus Viktor Bout, die de naam ‘merchant of death’ heeft, wordt ervan verdacht wapens geleverd te hebben aan terroristische groeperingen zoals de Taliban en Al Qaida. In april 2012 is Bout in de Verenigde Staten veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor pogingen zware wapens te verkopen aan de Colombiaanse terreurgroep FARC.
The Guardian heeft ontdekt dat Draap formeel valt onder het bedrijf Guardstand dat is gevestigd in de stad Limassol op Cyprus. Guardstand is ook aandeelhouder in Ilex Ventures. Ilex Ventures was eigendom van en werd geleid door Viktor Bout. Welke mensen eigenaar zijn van Guardstand is nog onbekend, schrijft The Guardian. Wel bekend is dat Trident Trust de enige aandeelhouder is van Guardstand. Trident Trust, eveneens kantoorhoudend in Cyprus, is gespecialiseerd in het creëren van brievenbusfirma’s in belastingparadijzen voor Russische en Oekraïense bedrijven. Trident Trust is ook betrokken geweest bij de oprichting van Bouts bedrijf Ilex Ventures.
Volgens een ander artikel uit The Financial Times, ook te vinden op 360magazine, toont het paardenvleesschandaal aan dat te goedkoop vlees gevaarlijk is: de pogingen om vlees zo goedkoop mogelijk te maken hebben hun grens bereikt.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
De talen van de jihad
Wat gebeurt er als Japan en China om de senkaku of diaoyu eilandjes gaan vechten?
25 uur per week werken, maar dan wel tot je 80 bent

Over de schrijver

1 reactie op “Vleesfraudeurs hebben banden met illegale wapenhandel”

Reacties zijn uitgeschakeld.