Vleesvervanger 2.0: meelwormen

Gedroogde meelwormen. Bron: Flickr, 1ng0
Gedroogde meelwormen. Bron: Flickr, 1ng0

Driekwart van de landbouwgrond wereldwijd gaat nu op aan de verzorging van vee. Maar als wij alle kip, varken, koe en andere vleesproductie zouden vervangen door wormenkweek, zouden we nog maar een tiende van die grond nodig hebben. De huidige vleesproductie neemt 15 % in van de mondiale CO2-uitstoot door menselijke activiteiten. Wormenvlees is een veel klimaatvriendelijker alternatief. En ook als je gruwt van de gedachte om zelf insecten te eten, kunnen meelwormen een belangrijke rol in jouw voedselvoorziening spelen, bijvoorbeeld als voer voor kweekzalm.
Meelwormen zijn larven van de meelkever. Tenebrio molitor. Ze worden veel gebruikt als voer voor vissen, vogels en reptielen, maar ook voor mensen schijnen ze smakelijk te zijn.
De Nederlandse insectenkundige van Wageningen Universiteit Dennis Oonincx sloeg aan het rekenen.  Hij vergeleek landgebruik, energiebehoefte en CO2emissies en publiceerde de resultaten in het blad PLoS ONE. Wat bleek: qua landgebruik en effect op CO2, verslaan de meelwormen met afstand zuivel, varkensvlees, rundvlees en kip. Voor de productie van rundvlees is tien keer zoveel land nodig als voor wormvlees. Dit land is nodig om voedsel te produceren, zoals gras en maïs, dat aan koeien gevoerd wordt. Voor meelwormen is veel minder voedsel nodig om 1 kg vlees te groeien.
Meelwormen hebben wel iets meer warmte nodig om te groeien. Meer dan de helft van het energieverbruik voor wormen gaat naar gasverwarming en elektrisch licht.
Wereldvoedsel
Toch blijven de voordelen  recht overeind staan, menen Conincx en zijn collega’s. Beschikbaarheid van land blijft het grootste obstakel op weg naar het duurzaam voeden van de hele wereldbevolking duurzaam te voeden, meer dan energie. Dit onderzoek laat zien dat meelwormen een duurzaam alternatief zijn voor melk, varkensvlees, rund en kip.
In Nederland heeft al tenminste 1 restaurant  (Specktakel in Haarlem) meelworm op het menu. Volgens recente berichten waren bezoekers zeer enthousiast over de smaak. Het blijft natuurlijk wel wennen, meelwormen. Ben je er nog niet toe, die in je mond te stoppen, dan is kweekzalm een duurzaam alternatief. Want boeren experimenteren al met gekweekte vliegen als voer in commerciële viskwekerijen.
Sprinkhanen
Verder wordt nagedacht over sprinkhanen als noodvoedsel voor vluchtelingen. In Kenia is een enorm vluchtelingenkamp waar het ontbreekt aan alles wat voor voedsel kan zorgen: water, landbouwgrond, voorraden. Twee studenten hebben een kartonnen kweekkit ontworpen voor sprinkhanen. Sprinkhanen geldt als delicatesse in die streken. Hun kweekkit kan echter nog niet aanslaan, omdat ook insektenlarven veel schoon water nodig hebben.
Bron: Npr News
Lees ook
Eet jij insekten in het nieuwe jaar?
Algen, insekten en kweekvlees: het eten van de toekomst
5 vette dingen die je niet dik maken

Over de schrijver

9 reacties op “Vleesvervanger 2.0: meelwormen”

 1. iiiiieeuwww, doe aub iets nuttigs met die wormen !!
  Aquapownics http://www.youtube.com/watch?v=DfScfxkmWw4 is de toekomst voor voedsel productie… en de huidige systemen zijn nog maar zeer prille gesloten systemen producties…
  Planten -> nemen voedsel op en leveren voedsel (voor ons) en afvalstoffen (voor andere 'dieren' die zelf voedsel zijn)
  Vissen -> leveren voedsel (voor ons), leveren afvalstoffen (voor de planten, en en andere dieren die zelf voedsel zijn)
  Afval planten -> leveren voedsel voor meelwormen en wormen, als composterend leveren warmte voor een kas; zijn voedsel voor de vissen…
  Afval vissen -> kadavers na slacht, leveren voedsel voor vliegen, die maden leveren als voedsel voor de vissen.
  Afval vissen -> 'poep' levert voedsel voor bacterien die er voedsel voor planten van maken.
  Afval vissen -> 'poep' levert voedsel voor watervlooien. (nog niet in video's omdat ik het onlangs heb bedacht 😛 ) …
  Watervlooien -> goede indicator voor water qualiteit, worden rood (en kleuren zo water bij weinig zuurstof)… water vlooien leveren voedsel voor jonge vissen.

  1. Zonne paneel -> drijft pomp aan.
   Pomp -> pompt water omhoog
   Belsyphon -> 'tijdelijk stop' voor 'eb/flow' regulatie in groeibedden
   Kiezels -> groei bedden.
   Dat hele systeem bestaat uit simpele gesloten 'lussen' die danwel direct nuttige omzetting verzorgen, ofwel via een enkele tussen stap… Hele systeem is horizontaal te construeren en maakt dus erg efficient gebruik van het oppervlak, eventueel zijn zelf boven de groeibedden nog hangende 'tuinen' te fabriceren. Ook te combineren met bv. een bijenkorf voor bestuiving en honingproductie.
   Zou zo als artikel 'het kan wel' kunnen staan, en ik ben er redelijk van overtuigd dat dergelijke systemen het voedselprobleem helemaal kunnen oplossen, mogelijk zelfs voor een overvloed aan voedsel kunnen zorgen zonder dat we er teveel natuurlijke grondstoffen voor gebruiken. Buiten plastic, glas, metaal, kiezels, en water eigenlijk niets, behalve grond (<- en dat kan zelfs de woestijn zijn) en het oppervlakte kan ook nog eens 2 a 3 keer gebruikt worden !!
   Geen aquaponics dus, maar AquaPOWNics!

   1. Feit is en blijft dat men verslaafd is aan vlees en daarom aan energie. De FOUTE energie. Want je denkt toch niet dat het spul ook nog es met energie van "zeepbel" zonnepaneel vervoerd kan worden. Een ander opperde laatst schaliegas om z'n energiehonger (voornamelijk de vrachtwaggeltjes) te stillen.
    Het spul moet ook nog eens van het water naar de klant vervoerd worden. Groente KAN overal groeien en dat heeft het overal en altijd gedaan. Direkt consumeren.
    http://versvoko.nl/index.php/links.html
    En vooral die oude ideëen over vegetarisme vervangen door:
    http://www.klimaatkombi.nl/Voeding.html

Reacties zijn uitgeschakeld.