Dit Finse bedrijf maakt vleesvervanger van CO2

Een startup uit Finland is erin geslaagd om een eiwitproduct te maken van CO2 uit de lucht. Daarmee slaat het bedrijf twee vliegen in één klap, want deze vleesvervanger heeft de potentie om zowel de problemen van de intensieve veehouderij aan te pakken als de CO2-uitstoot. Het bedrijf verwacht dat het product Solein, zoals het heet, in 2021 in de schappen van de supermarkt ligt.

Klimaatvriendelijke vleesvervanger

Solein komt waarschijnlijk in eerste instantie in vloeibare vorm op de markt. Denk daarbij aan shakes, smoothies of yoghurt. Volgens het bedrijf Solar Foods is hun product 100 keer klimaatvriendelijker dan andere dierlijke of plantaardige eiwitproducten.

Zo is er voor de productie van rundvlees 1.550 keer zoveel water nodig als voor de productie van dezelfde hoeveelheid Solein. Daarnaast claimt het bedrijf dat de productie van Solein 10 keer efficiënter is dan de productie van soja als het gaat om de opbrengst van eiwitten per hectare. Dat is ook niet zo moeilijk, want Solein wordt in een laboratorium gemaakt.

Hoe werkt het?

Het bedrijf mengt watermoleculen met voedingsstoffen als kalium en natrium en geeft dit vervolgens – samen met koolstof – aan microben. De microben produceren op hun beurt weer een poederachtige substantie, die voor de helft uit eiwitten bestaat. Het productieproces lijkt een beetje op het fermentatieproces van het brouwen van bier.

De smaak van tarwemeel

De poederachtige substantie vol eiwitten lijkt qua smaak een beetje op dat van tarwemeel. Het kan als ingrediënt gebruikt worden in levensmiddelen als yoghurt, maar ook in brood, pasta en plantaardige vleesvervangers. Daarnaast kan het gebruikt worden in een 3D voedselprinter om het wat meer structuur te bieden.

Solar Foods heeft grote ambities en wil in 2022 al 2 miljard maaltijden per jaar produceren. Misschien wordt het daarmee wel een geduchte concurrent van kweekvlees, dat natuurlijk ook uit een laboratorium komt en over ongeveer twee jaar in de schappen van de supermarkt moet liggen.

Wat vind jij van dit initiatief van het Finse bedrijf Solar Foods? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

12 gedachten over “Dit Finse bedrijf maakt vleesvervanger van CO2”

Reacties zijn gesloten.