Vleesverwerker ziet toekomst in groenteburgers

Foto: Flickr, Visit El Paso
Foto: Flickr, Visit El Paso

Opmerkelijk: Eén van Nederlands grootste vleesverwerkers Zwanenberg Food Group gaat groenteburgers maken. Het bedrijf wil zo de steeds grotere groep mensen tegemoet komen die minder of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Deze vegaburgers zijn anders dan veel huidige burgers die op de markt niet van soja, maar van normale ‘Hollandse’ groentes gemaakt, zoals rode bietjes en doperwten. Zo wil het bedrijf meteen nog een probleem oplossen: Nederlanders eten nu namelij veel te weinig groentes.

[adrotate banner=”34″]

Waarom een vleesverwerker vegaburgers maakt

In 1929 startte Zwanenberg Food Group met één vleesverwerkingsfabriek in Den Haag. Het bedrijf is sindsdien uitgegroeid tot een internationaal vleesverwerkingsbedrijf met kantoren in de Benelux, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Maar het tij lijkt nu te keren. Vlees wordt steeds meer omstreden.

Door vegetarische producten te gaan maken wil Zwanenberg vooral zorgen dat zij toekomstbestendig is. De vleesconsumptie daalt en het bedrijf verwacht dat mensen alleen nog maar minder vlees zullen gaan eten, vertelt Tjeerd van der Laan aan De Ondernemer.

Het bedrijf heeft er voor gekozen om burgers van groente te maken en geen vleesvervangers, want daar zijn er al genoeg van. In een persbericht laat de CEO Ronald Lotgerink weten: “Slechts 5% van de Nederlandse bevolking eet dagelijks de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram groente per dag. Zwanenberg vindt dat dit percentage moet groeien naar minstens 50%. Wij willen die groei stimuleren.” Volgens hem zijn er sinds 1960 vele innovatieve ontwikkelingen geweest voor brood en melkproducten. De assortimenten op dat gebied zijn enorm uitgebreid, maar met groenten is men niet verder gekomen dan gesneden groente, groente uit blik en groente in soepen. “Op dit gebied zijn er heel veel kansen.”

Vier soorten groenteburgers

Zwanenberg heeft eerst vier verschillende groenteburgers ontwikkeld: een rode-bietenburger met honing, een burger met groene bonen en erwten, een gele maïsburger en een rode paprika-tomaatburger. Deze vier burgers moeten tezamen een kleurrijk assortiment vormen. Het is de bedoeling dat deze groenteburgers worden geproduceerd zonder kunstmatige toevoegingen. Drie van de vier burgers zijn inmiddels verkrijgbaar in sommige supermarkten.

Bronnen:

De Ondernemer
Zwanenberg
Zwanenberg 2
Trouw

 

2 reacties op “Vleesverwerker ziet toekomst in groenteburgers”

  1. Op zich natuurlijk mooi, al dient zo’n fabrikant natuurlijk (vooral) ook zijn eigen belang…
    Maar we hebben wel B12 nodig en dat zit niet in groenten. Alleen in dierlijke producten.

  2. Mijn dochter en haar gezin zijn overtuigd vegetariër, ik stuurde de info over de groenteburgers naar haar door, zij reageerde terug dat zij die burgers al te koop had zien leggen bij de Jumbo in Zoetermeer maar dat ze er zo “goor” uitzagen dat zij ze echt niet zou kopen, het oog wil ook wat denk ik..

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020