Vliegen compenseren met vegetarisch eten

Kun je vakantievluchten compenseren door vegetarisch te eten?

Vliegen is de meest milieuvervuilende manier van reizen. Toch is een vliegtuig soms het handigste vervoermiddel. Kun je die vlucht compenseren door vegetarisch te eten? Want vlees zorgt wereldwijd voor net zo veel broeikasgassen als alle auto’s, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen samen. Ik zocht het uit voor onze vakantie naar Umbrië.
Tot nu toe reden we elk jaar met de Toyota Prius naar onze vakantiebestemming. We gingen ook alleen op reis binnen Europa, want vliegen was wat mij betreft uitgesloten. Dat is tenslotte vele malen smeriger dan met vier personen per auto of trein reizen.
Hoewel iedereen in het gezin begreep dat vliegen een belachelijk goedkope milieuramp is, nam het verzet toe. Vier dagen in de auto zitten naar Umbrië op een totale trip van veertien dagen? Dat is uit balans! We kunnen toch wel één keertje vliegen?
Aangezien een treinreis zeer duur en ook lang bleek, ging ik akkoord met de keuze voor het vliegtuig. Op één voorwaarde: we zouden onze vlucht compenseren met een vegetarisch dieet.

Compenseren CO2-uitstoot

Natuurlijk weet ik dat je vluchten kunt compenseren door een paar tientjes te betalen aan organisaties als Fair Climate Fund of Trees For All. Zij verlagen daarmee de CO2-uitstoot ergens anders op aarde. Bijvoorbeeld door in ontwikkelingslanden bomen te planten, zonnepanelen aan te sluiten of gloeilampen te vervangen door led-verlichting.
Maar ik vind dat eigenlijk een goedkope manier om mijn gedrag af te kopen. En ik wil toch zo graag de klimaatdoelen in Parijs halen? Dan heb ik persoonlijk net zo goed een jaarbudget voor CO2-uitstoot als nationale staten. Want als iedereen doet wat binnen zijn mogelijkheden ligt, dan krijgen we ‘Parijs’ sneller in zicht.
Volgens ShrinkThatFootprint heeft iedereen een individueel CO2-budget van ongeveer 3500 kg per jaar. Hiermee voorkomen we dat de temperatuur op aarde verder dan twee graden stijgt. Daar moet ik het dus mee doen. Als ik wil vliegen op vakantie, dan zal ik op ander milieubelastend gedrag moeten ‘besparen’.

Vliegen compenseren met vegetarisch eten

Meteen staat onze vleesconsumptie in de schijnwerpers. Want de veehouderij stoot wereldwijd net zo veel broeikasgassen uit als alle auto’s, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen samen. Dus met een lange periode vegetarisch eten zou ik mijn vakantievlucht toch moeten kunnen compenseren? Volgens De Correspondent leiden twee flinke entrecotes al tot evenveel broeikasgassen als een autorit van Amsterdam naar Barneveld. Ik bedoel maar.
Nu alleen nog uitzoeken hoe lang ik plantaardig voedsel moet knagen.

Vegetarisch eten: 20% minder CO2-uitstoot

Volgens de rekenmeesters van het Planbureau voor de Leefomgeving zorgt een gemiddeld dieet met vlees in ons land voor 8 kilo CO2-uitstoot per dag, een volledig vegetarisch dieet daarentegen voor 6,4 kilo. Als je geen vlees eet, bespaar je dus 1,6 kilo CO2-uitstoot per dag.

Vliegen Naar Rome? Zeven Maanden Vegetarisch Eten.
Vliegen Naar Rome? Zeven Maanden Vegetarisch Eten.

Via verschillende websites kun je achterhalen hoeveel CO2-uitstoot een vlucht met een vliegtuig veroorzaakt. Maar de hoeveelheden lopen nogal uiteen. Onze vlucht van Amsterdam naar Rome kost volgens Carbon Footprint 190 kilo CO2-uitstoot en volgens MyClimateOrg 540 kilo. De verschillen worden voor een deel veroorzaakt doordat wordt gewerkt met verschillende vluchtgemiddelden. De ene calculator gaat bijvoorbeeld uit van oudere en grotere vliegtuigen dan de andere. Maar ook van andere aanvliegroutes, windsnelheden of wachttijden voordat de landing kan worden ingezet. Daarnaast bestaat binnen de wetenschap nog verschil van mening over de invloed van vliegtuigen op klimaatverandering: veel, nog meer of heel veel.

Zeven maanden vegetarisch eten

Aangezien de geschatte mate van vervuiling nogal uiteenloopt, heb ik gekeken wat het gemiddelde van de verschillende calculators oplevert. Voor onze reis van Amsterdam naar Rome kom ik dan uit op een gemiddelde van 354 kilo CO2-uitstoot. Dat kan ik compenseren door zeven maanden geen vlees te eten.

Vliegen Naar Sydney? Meer Dan Vier Jaar Geen Vlees Eten.
Vliegen Naar Sydney? Meer Dan Vier Jaar Geen Vlees Eten.

Een vakantievlucht binnen Europa kun je op deze manier nog wel compenseren als je later weer vlees wilt eten. Maar voor vluchten naar andere continenten is een terugkeer naar worst en hamburgers bijna uitgesloten. Als je bijvoorbeeld een vakantievlucht naar Bangkok wilt compenseren met een vegetarisch dieet, dan ligt de komende 3,5 jaar geen enkel stukje vlees meer op je bord.
Bron foto: Pixabay.com

Over de schrijver

12 gedachten over “Kun je vakantievluchten compenseren door vegetarisch te eten?”

  1. Heeft u een lening nodig om een factuur te betalen? Of u hebt geld nodig om een eigen bedrijf te starten. Neem contact met ons op. Wij verstrekken een lening van slechts 2%. Voor meer informatie geven wij ook een langlopende lening. Neem contact met ons op via e-mail: jessibona396@gmail.com of ons whatsapp-nummer: + 393924698291

  2. Pingback: Van vliegschaamte naar vliegetariër - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.