Vliegen compenseren met vegetarisch eten

Kun je vakantievluchten compenseren door vegetarisch te eten?

Vliegen is de meest milieuvervuilende manier van reizen. Toch is een vliegtuig soms het handigste vervoermiddel. Kun je die vlucht compenseren door vegetarisch te eten? Want vlees zorgt wereldwijd voor net zo veel broeikasgassen als alle auto’s, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen samen. Ik zocht het uit voor onze vakantie naar Umbrië.
Tot nu toe reden we elk jaar met de Toyota Prius naar onze vakantiebestemming. We gingen ook alleen op reis binnen Europa, want vliegen was wat mij betreft uitgesloten. Dat is tenslotte vele malen smeriger dan met vier personen per auto of trein reizen.
Hoewel iedereen in het gezin begreep dat vliegen een belachelijk goedkope milieuramp is, nam het verzet toe. Vier dagen in de auto zitten naar Umbrië op een totale trip van veertien dagen? Dat is uit balans! We kunnen toch wel één keertje vliegen?
Aangezien een treinreis zeer duur en ook lang bleek, ging ik akkoord met de keuze voor het vliegtuig. Op één voorwaarde: we zouden onze vlucht compenseren met een vegetarisch dieet.

Compenseren CO2-uitstoot

Natuurlijk weet ik dat je vluchten kunt compenseren door een paar tientjes te betalen aan organisaties als Fair Climate Fund of Trees For All. Zij verlagen daarmee de CO2-uitstoot ergens anders op aarde. Bijvoorbeeld door in ontwikkelingslanden bomen te planten, zonnepanelen aan te sluiten of gloeilampen te vervangen door led-verlichting.
Maar ik vind dat eigenlijk een goedkope manier om mijn gedrag af te kopen. En ik wil toch zo graag de klimaatdoelen in Parijs halen? Dan heb ik persoonlijk net zo goed een jaarbudget voor CO2-uitstoot als nationale staten. Want als iedereen doet wat binnen zijn mogelijkheden ligt, dan krijgen we ‘Parijs’ sneller in zicht.
Volgens ShrinkThatFootprint heeft iedereen een individueel CO2-budget van ongeveer 3500 kg per jaar. Hiermee voorkomen we dat de temperatuur op aarde verder dan twee graden stijgt. Daar moet ik het dus mee doen. Als ik wil vliegen op vakantie, dan zal ik op ander milieubelastend gedrag moeten ‘besparen’.

Vliegen compenseren met vegetarisch eten

Meteen staat onze vleesconsumptie in de schijnwerpers. Want de veehouderij stoot wereldwijd net zo veel broeikasgassen uit als alle auto’s, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen samen. Dus met een lange periode vegetarisch eten zou ik mijn vakantievlucht toch moeten kunnen compenseren? Volgens De Correspondent leiden twee flinke entrecotes al tot evenveel broeikasgassen als een autorit van Amsterdam naar Barneveld. Ik bedoel maar.
Nu alleen nog uitzoeken hoe lang ik plantaardig voedsel moet knagen.

Vegetarisch eten: 20% minder CO2-uitstoot

Volgens de rekenmeesters van het Planbureau voor de Leefomgeving zorgt een gemiddeld dieet met vlees in ons land voor 8 kilo CO2-uitstoot per dag, een volledig vegetarisch dieet daarentegen voor 6,4 kilo. Als je geen vlees eet, bespaar je dus 1,6 kilo CO2-uitstoot per dag.

Vliegen Naar Rome? Zeven Maanden Vegetarisch Eten.
Vliegen Naar Rome? Zeven Maanden Vegetarisch Eten.

Via verschillende websites kun je achterhalen hoeveel CO2-uitstoot een vlucht met een vliegtuig veroorzaakt. Maar de hoeveelheden lopen nogal uiteen. Onze vlucht van Amsterdam naar Rome kost volgens Carbon Footprint 190 kilo CO2-uitstoot en volgens MyClimateOrg 540 kilo. De verschillen worden voor een deel veroorzaakt doordat wordt gewerkt met verschillende vluchtgemiddelden. De ene calculator gaat bijvoorbeeld uit van oudere en grotere vliegtuigen dan de andere. Maar ook van andere aanvliegroutes, windsnelheden of wachttijden voordat de landing kan worden ingezet. Daarnaast bestaat binnen de wetenschap nog verschil van mening over de invloed van vliegtuigen op klimaatverandering: veel, nog meer of heel veel.

Zeven maanden vegetarisch eten

Aangezien de geschatte mate van vervuiling nogal uiteenloopt, heb ik gekeken wat het gemiddelde van de verschillende calculators oplevert. Voor onze reis van Amsterdam naar Rome kom ik dan uit op een gemiddelde van 354 kilo CO2-uitstoot. Dat kan ik compenseren door zeven maanden geen vlees te eten.

Vliegen Naar Sydney? Meer Dan Vier Jaar Geen Vlees Eten.
Vliegen Naar Sydney? Meer Dan Vier Jaar Geen Vlees Eten.

Een vakantievlucht binnen Europa kun je op deze manier nog wel compenseren als je later weer vlees wilt eten. Maar voor vluchten naar andere continenten is een terugkeer naar worst en hamburgers bijna uitgesloten. Als je bijvoorbeeld een vakantievlucht naar Bangkok wilt compenseren met een vegetarisch dieet, dan ligt de komende 3,5 jaar geen enkel stukje vlees meer op je bord.
Bron foto: Pixabay.com

Over de schrijver

12 gedachten over “Kun je vakantievluchten compenseren door vegetarisch te eten?”

 1. Pingback: Hoe compenseer ik mijn vliegreis? - Wyke Potjer

 2. Pingback: Hoe compenseer ik mijn vliegreis? - hetkanWEL

 3. Co2 compenseren is niet zo dom als enkelen hier doen geloven. En juist degenen met een ‘groen’ hart zouden dit moeten promoten in plaats van afkraken. Dat er met de compensatie projecten aan de andere kant van de wereld worden uitgevoerd is simpelweg omdat het daar kosten efficiënter kan en omdat de bomen er veel sneller groeien. Daarbij ook nog eens goed voor de lokale bevolking daar. En omdat luchtvervuiling nou eenmaal niet stopt bij onze grenzen maakt het niet uit waar co2 wordt afgevangen. Dus compensatie, geen excuus om veel te mogen vliegen, maar wel nog altijd beter dan niets. Ps. Ik rij ook elektrisch en eet weinig vlees

 4. Wil je dat dit echt werkt of is het voor je gemoedsrust?
  Het idee van compenseren is uitstekend maar op basis van vrijwilligheid zet het geen zoden aan de dijk, (0,09%?) Het compenseren zou geïnstitutionaliseerd moeten worden. Dit is gemakkelijker dan het lijkt en ook beter voor de Europese werkgelegenheid. Het idee is dat er een jaarlijks (door de Parijs-doelstellingen) bepaald tegoed komt voor broeikasgassen. De totale hoeveelheid wordt gelijk verdeeld over de inwoners, een negatieve CO2 poll-tax. Ieder krijgt zijn eigen CO2-creditcard en bankrekening. Koop je een auto of tank je hem vol, boek je een reis betaal je je stroomrekening, je CO2-tegoed wordt minder. Kom je tekort aan het einde van het jaar, dan kun je bijkopen op internet, maar alleen van andere mensen die overhouden. Daarmee krijg je ook een marktgestuurd subsidiesysteem voor mensen die extra hun best doen, of domweg te weinig geld hebben om veel CO2 te produceren, dus het kan ook nog helpen armoede voorkomen.
  Het voordeel voor de Europese werkgelegenheid is dat de emissierechten van nu een kostenpost vormen voor de Europese industrie, terwijl bij dit systeem de consument kiest voor de producten die komen van de minst vervuilende industrie, en dat is niet die van buiten Europa.

 5. Ga de uitdaging aan en ga voor de beroerdste berekening. Dan weet je zeker dat je een soort van ‘safe’ zit… Ik geloof überhaupt niet in compensatie. Daar waar jij meer verbruikt dan mag van je CO2-budget, heeft een ander (in de toekomst) stomweg minder.
  Bij KLM kun je ook een goed gevoel kopen bij je vlucht, klimaatcompensatie: ‘CO2ZERO’ noemen zij het. Vrij Nederland sloeg eind juli in een artikel de spijker op de kop: “Ik zou zeggen: zet die bomen in je eigen tuin in plaats van aan de andere kant van de wereld. Dan kom je er al snel achter dat je maar één keer per twaalf jaar kunt vliegen – mits je niet verder vliegt dan Berlijn. Meer bomen passen er niet in een gemiddelde Nederlandse tuin.”
  Ik heb aan KLM gevraagd hoeveel mensen deze optie nou daadwerkelijk erbij kopen: 27.000 mensen in 2016. Ik heb het ff uitgerekend maar dat komt neer op 0,09% In het artikel van VN hadden ze het over 1%, ik hoopte dat het meer zou zijn…
  Ik bazuin rond: Vlieg alleen als het niet anders kan. Maar alsjeblieft niet voor je ‘welverdiende’ vakantie, ga in eigen land of binnen Europa op vakantie. Op fiets of op rij afstand welteverstaan.

 6. Interessant! Je kunt het natuurlijk sneller compenseren door daarnaast andere milieubesparende maatregelen te nemen op gebied van afval, energie, water etc.

 7. Daarom vliegen wij, de woongroep Contact & muziek niet en eten we zoveel mogelijk veganistisch. Maar de verleiding om te vliegen is soms wel even groot als we zien dat we voor € 75 per persoon naar Israel kunnen vliegen heen en terug als we het 7 maanden van tevoren boeken, kunnen (andere) mensen meteen die 7 maanden geen vlees eten. Maar net als de elektrische auto moet er toch ook elektrisch vliegen mogelijk zijn of op zonne- energie en dan geen vlees eten gaat het eindelijk opschieten met de aarde weer in balans brengen.

 8. Nu ben ik benieuwd hoe snel je compenseert als je veganistisch eet. Dat zou de CO2-uitstoot nog verder moeten terugdringen. Overigens vrees ik dat dit soort compenseren niet genoeg is voor het klimaat. We moeten soberder gaan eten én een oplossing vinden voor de vervuiling van de luchtvaart om een houdbare economie te creëren.

 9. Hallo,
  Ik ben benieuwd of bij de berekening van de CO2 uitstoot van een vliegtuigreis het aantal uitgestoten kilo’s gedeeld is door het aantal vervoerde passagiers!
  dus wat ik wil weten: hoeveel is de uitstoot per vervoerd persoon??
  Vriendelijke groet,
  B. Borgers.

 10. Leuke manier om dit zo te vergelijken!
  Alleen jammer dat zo’n verre vlucht dus eigenlijk met geen mogelijkheid te compenseren is. Ik kom steeds meer tot de conclusie dat vliegen echt niet meer te verantwoorden is 🙁

Reacties zijn gesloten.