Vlieger plant recordvlucht met diesel uit plastic

Bron: Addam Sacco- Vacancy Media (Flickr.com)

Een Britse piloot hoopt op een wereldrecord, wanneer hij met zijn eenmotorige vliegtuig van Syndey naar Londen vliegt. Maar zijn grootste doel van piloot Jeremy Roswell is om te bewijzen dat deze lange afstandsvlucht gevlogen kan worden met diesel gemaakt van gerecycled plastic.
De tocht is 15.000 kilometer lang en wordt gevlogen met een vierzits Cessna 182. Het vliegtuig is aangepast om een dieselmotor te gebruiken. De brandstof wordt geleverd door het Ierse bedrijf Cynar. Zij produceren vloeibare brandstoffen uit kunstof met behulp van pyrolyse, wat de gekookte gassen omzet in brandstof. Het bedrijf beweert dat dit productieproces schoner is dan dat van gewone diesel en goed werkt in bestaande vliegtuigmotoren.
De uitdaging is echter of de brandstof ook werkt op grote hoogte, waar de koude temperatuur een probleem kan worden. Cynar verwacht dat de brandstof werkt tot 8000 voet. Roswell zegt zelf laag te blijven vliegen, namelijk op ongeveer 5000 meter hoogte. Normaal kiezen piloten voor een hoogte van 10.000 meter, waar vliegtuigen sneller kunnen reizen met minder brandstof. Voor deze vlucht denkt Cynar ongeveer 11000 kilo aan plastic nodig te hebben om 1000 liter diesel te kunnen produceren.
Bron: Wired.com
Lees ook
Welke reclame van nu kan straks echt niet meer?
School maakt van diepe crisis een groene omwenteling
Verse streekproducten bij jou thuis

1 reactie op “Vlieger plant recordvlucht met diesel uit plastic”

Reacties zijn uitgeschakeld.