Vliegtuig op zonne-energie moet Amerikanen inspireren om de wereld te verbeteren

Solarimpulse
Foto: Still Uit Youtube Video

De Solar Impulse gaat touren in de Verenigde Staten. Het vliegtuig dat enkel door zonne-energie wordt aangedreven, maakte vorig jaar zijn eerste internationale vlucht van Zwitserland naar Brussel. Het bijzondere vliegtuig moet in de VS mensen inspireren: we kunnen met technologie zoals zonnepanelen de grote problemen in de wereld overwinnen.
De Solar Impulse heeft slechts het gewicht van Toyota Prius, maar een spanwijdte van een Boeing 747. De enorme vleugels zitten namelijk vol met zonnepanelen. De zonne-energie wordt in batterijen gestopt, die ervoor zorgen dat het vliegtuig dag en nacht kan doorvliegen. De bedoeling is om in 2014 en 2015 een tocht rond de wereld te maken. De Amerika tour is een soort tussenstop op weg naar dit doel.
Het vliegtuig is een project van Bertrand Piccard en André Borschberg, twee Zwiters. Borschberg is een ingenieur en een voormalige gevechtspiloot. Piccard komt uit een familie van wereldberoemde explorateurs. Zijn grootvader, Auguste Piccard, was de eerste die met een ballon de stratosfeer, 15 km hoog in de lucht, wist te bereiken. Hij stond ondermeer model voor Professor Zonnebloem in de Kuifje stripboeken en Kapitein Jean Luc Picard in de Star Trek series. De vader van Betrand, Jacues Piccard, was de eerst die 10 km onder zee wist te duiken.
In mei zal de Solar Impulse vertrekken uit San Francisco en in een aantal stops naar de oostkust vliegen. Het vliegtuig zou de vlucht ook in één tocht kunnen ondernemen, alleen de piloot lukt dat niet. De Solar Impulse vliegt namelijk maar zo’n 80 km/u, en zou er dagen over doen.
Volgens Borschberg en Piccard is de Solar Impulse veel meer dan een showcase voor technologie. Het moet vooral een bron zijn voor inspiratie voor de ongekende mogelijkheden die mensen hebben om problemen op te lossen. Dat is ook één van de redenen waarom ze met een piloot vliegen, en niet met een robot, wat gezien het gewicht handiger geweest zou zijn. “Als je een robot op deze manier laat vliegen interesseert het niemand,” aldus Piccard. “Nu we met een piloot vliegen, vragen mensen mij om naar scholen te komen en erover te vertellen. Ik geef veel betere speeches dan een robot.”

Bron: Discovery, CBS
Lees ook
De eerste Audi die op windenergie kan rijden
De Windcentrale: een uniek concept die gewone mensen laat profiteren van windenergie
Hoeveel verdien ik met zonnepanelen? Alles over zonne-energie in één dossier

Over de schrijver

1 gedachte over “Vliegtuig op zonne-energie moet Amerikanen inspireren om de wereld te verbeteren”

  1. "we kunnen met technologie zoals zonnepanelen de grote problemen in de wereld overwinnen"
    D echte "overwinning" is die 80 km/uur, technologie is ondergeschikt.
    Een auto met 20 km/uur kan even zuinig zijn dan een fiets, wie wil dat?

Reacties zijn gesloten.