Vliegtuig op zonnepanelen landt in New York

Melissa_Bel, Flickr.com
Melissa_Bel, Flickr.com

In mei 2011 werd geschiedenis geschreven, toen voor het eerst een door zonne-energie aangedreven vliegtuig een internationale vlucht maakte. De Solar Impulse vloog van Payerne in Zwitserland naar Brussel in België. In mei 2013 steeg een zelfde soort vliegtuig op, dit keer vanuit San Francisco. Deze Solar Impulse zou op zonne-energie het hele land over vliegen. Inmiddels is het vliegtuig veilig geland in New York.

Experimenteel vliegtuig

Het experimentele vliegtuig beschikt over vier propellers, die aangedreven worden door energie die verzameld wordt via de 12.000 zonnecellen in de vleugels. Om ‘s nachts te kunnen vliegen, werd die energie opgeslagen in accu’s. Het is het eerste vliegtuig op zonne-energie dat zowel overdag als ‘s nachts gebruikt kan worden. Het vliegtuig zou eigenlijk pas op zondag landen, maar een scheur aan de onderkant van de linkervleugel deed het projectteam besluiten om de vlucht in te korten.

Internationaal project

De Solar Impulse is het resultaat van een project dat in 2003 begin. Toen werd een budget van 90 miljoen euro vrijgemaakt om technologieën op het gebied van schone energie te stimuleren. Zo werd, samenwerking met de Zwitserse roltrapproducent Schindler en chemiebedrijf Solvay uit België, Solar Impulse ontwikkeld. Nu gebleken is dat het vliegtuig in ieder geval over land al behoorlijke afstanden kan afleggen, is de volgende stap een reis rond de wereld maken.

Bron: Reuters

Lees ook:
Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor zonnepanelen
Vliegtuig op zonne-energie moet Amerikanen inspireren om de wereld te verbeteren
Stapelbare zonnecellen hét idee voor de toekomst?