Vliegveld houdt 2 miljoen wormen

Barockschloss, Flickr.com
Barockschloss, Flickr.com

Een van de drukste vliegvelden in de Verenigde Staten, Charlotte Douglas International in North Carolina, heeft een bijzondere oplossing gevonden voor haar afvalprobleem. De 25 ton afval die per dag geproduceerd wordt, wordt niet linea recta doorgestuurd naar de vuilnishoop, maar wordt eerst verwerkt door wormen.

Recycling
Voor de wormen hun werk kunnen doen, moet het afval eerst gesorteerd worden. Recyclebare materialen als plastic en aluminium worden handmatig uit de stapel gehaald, zodat dit niet door passagiers gedaan hoeft te worden. Deze materialen worden fijn geperst en in balen verkocht. Kledingstukken – met name shirts waar passagiers vanaf willen omdat hun koffer te zwaar wordt – worden gewassen en aan goede doelen gegeven. Wat overblijft is organisch afval, onder meer uit de restaurants.
1,9 miljoen wormen  
Dat organische afval wordt doorgestuurd naar een grote tank, waar het door elkaar gemengd wordt. Vervolgens worden hier maar liefst 1,9 miljoen wormen aan het werk gezet. Deze wormen kunnen ongeveer de helft van hun lichaamsgewicht per dag eten. De poep die ze produceren kan vervolgens weer gebruikt worden als kunstmest voor onder meer de bloembedden en struiken op de luchthaven.
70% minder afval
Het hele project heeft de luchthaven 1,2 miljoen dollar gekost, maar dat lijkt een schijntje in vergelijking met de opbrengsten. Zo is de hoeveelheid afval die van de luchthaven afkomstig is al met 70 procent afgenomen en verwacht men binnen vijf jaar winst te gaan maken op het overige afval.
Bron: NPR
Lees ook:
6 dingen die jij kunt doen om je energienota laag te houden
Win een hippe KRNWTR fles
Hoeveel zonnepanelen heb jij nodig?