Vlierbessensap als geneesmiddel tegen griep

Mijn hele familie slikt sinds het jaar van de mexicaanse griep in alle “r” maanden vlierbessensap. Hieronder leg ik graag uit waarom.

Griepepidemie

Nederland heeft al weken te maken met een griepepidemie. We spreken van een epidemie als van de 100.000 mensen meer dan 50 zich met griepverschijnselen bij de huisarts melden. Griep is een ziekte die wordt veroorzaakt door het influenza virus. Het virus infecteert de luchtwegen en geeft vaak koorts, hoofdpijn, hoesten, gewrichtspijn, keelpijn, spierpijn, een verstopte neus, gevoel van zwakte en verlies van eetlust.

Griepprik

Griep wordt meestal niet behandeld. Rust nemen, vaak je handen wassen, voldoende water drinken en de griep goed uitzieken zijn bekende adviezen. Diegenen die voor de griepprik hebben gekozen komen dit jaar van een koude kermis thuis. Dit vaccin bestaat uit een cocktail van drie griepvirussen, maar de variant die nu stevig rondwaart in het land is uitgerekend een vierde variant, die niet is opgenomen in het vaccin.

Vlierbessen2 E1517477969384

Vlierbessenextract

Er is echter een natuurlijk middel, Sambucol, dat de griep kan voorkomen of de griep kan inkorten door het herstel te bevorderen. Het hoofdbestanddeel van Sambucol is zwarte vlierbessenextract.
Het medicinale gebruik van de vlierbes is niets nieuws. In oude teksten wordt de zwarte vlierbes al eeuwen genoemd als een multi-functioneel geneesmiddel. In 400 voor Christus refereerde de Griekse arts Hippocrates al aan de vlierbessenstruik als een ‘medicijnkastje’. Hippocrates word gezien als de grondlegger van de westerse geneeskunde en kwam 2300 jaar geleden al met de spreuk: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.”

Wetenschappelijke studies

Inmiddels is in diverse wetenschappelijke onderzoeken onder middelgrote groepen aangetoond dat zwarte vlierbesextract inderdaad effectief is bij het bestrijden van griep.
Zo is op de online medische database Pubmed een onderzoek te lezen waaruit blijkt dat vlierbessenextract een natuurlijke remedie is met antivirale eigenschappen. Deze eigenschappen zijn bewezen effectief tegen tien verschillende stammen van het griepvirus. In een placebo-gecontroleerde studie, reduceerde Sambucol de duur van de griepsymptomen met wel drie tot vier dagen.
Ook The Journal of  Internationaal Medical Research  merkt op dat vlierbes extract een bewezen gunstig effect heeft op griep, verkoudheid, voor- en bijholte ontsteking en zelfs bij een koortslip. In Noorwegen werd in het griepseizoen van 1999/2000 een studie gedaan onder zestig mensen. De patiënten kregen vijf dagen lang vier maal daags 15 ml vlierbessensiroop toegediend of een placebo-siroop. Bij de gebruikers van de vlierbessensiroop werden niet alleen de symptomen vier dagen eerder verlicht, maar was ook het gebruik van medicatie veel minder.
Vlierbessenextract lijkt dus een efficiënte en veilige behandeling tegen de griep. Alle studies geven aan dat aanvullende onderzoek nodig is en zou moeten plaats vinden.

Veel beterschap!

Heel veel beterschap als je ziek bent en voor diegenen die nog niet geïnfecteerd zijn: voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat je weerstand goed blijft, slaap goed, eet voldoende groente en fruit, neem extra rust, drink voldoende water, kruidenthee en vul aan met Sambucol, drink vlierbessensap.
 

3 gedachten over “Vlierbessensap als geneesmiddel tegen griep”

Reacties zijn gesloten.