Luchtbatterij lost grootste probleem groene stroom op

Vloeibare zuurstof. Foto: Flickr

“Een van de frustrerende dingen van hernieuwbare energie is dat er zoveel van beschikbaar is, terwijl we er zo weinig van gebruiken. Elke minuut, valt er genoeg zonnestraling om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien. Windenergie kan eveneens in z’n eentje de aarde aandrijven.” Dit verzucht het wetenschappelijk vakblad New Scientist in een editorial. Het probleem heeft te maken met opslag: “Fossiele brandstoffen zijn een handige verpakking van chemische energie, die wanneer het nodig is gebruikt kan worden. Wind en zon genereren alleen elektriciteit volgens de grillen van het weer.” Gelukkig komt het blad ook met een oplossing: batterijen op vloeibare lucht.
(Advertentie)
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen, energiebesparing of een nieuwe CV-ketel.
Het idee is simpel: zet een gigantische vriezer naast windmolens of zonne-installaties. Opgewekte elektriciteit die niet meteen nodig is, kan gebruikt worden om lucht af te koelen. De vriezer koelt de lucht tot -196 graden Celsius. De lucht wordt dan vloeibaar en compact 700 liter lucht past dan in een tank van 1 liter.
In feite heb je dan een batterij of accu op lucht. Zodra er namelijk extra elektriciteit nodig is, kan de lucht opgewarmd worden tot de vorm waarin wij het kennen: in gasvorm. Het plotselinge uitzetten van de lucht drijft een windturbine aan die de elektriciteit levert.
Het probleem is dat deze procedure nog niet erg efficiënt is. Een huidige testbatterij haalt een efficiënte van 12%. Oftewel: 88% van de opgewekte energie verdwijnt door het proces van luchtopslag. Maar de wetenschappers hebben verschillende trucs waarmee ze denken dat de efficiëntie naar 70% kan, en zelfs, opmerkelijk, boven de 100%.
De luchtbatterij kan namelijk restwarmte uit industriële installaties, bijvoorbeeld van een biomassa centrale makkelijk hergebruiken. Veel lage temperatuur restwarmte (van rond de 100 graden, of iets warmer rond de 250 graden) wordt nu nog weinig hergebruikt, maar ontsnapt aan de omgeving. De luchtbatterij kan deze warmte juist goed gebruiken om de vloeibare lucht snel op te warmen.
De nieuwe ontwikkelingen zijn genoeg reden voor New Scientist om optimistisch te zijn over de toekomst van hernieuwbare energie: “Iemand die je vertelt dat hernieuwbare energie nooit betrouwbaar genoeg is om fossiele brandstoffen te vervangen, vertelt in toenemende mate het verhaal van gisteren.”
Bron: New Scientist
Lees ook
Expert ontkracht borreltafelmythes over zonne-energie
Zelf geld verdienen met wind-energie
Alles over zonnepanelen in ons vernieuwde dossier zonne-energie

Over de schrijver

2 reacties op “Luchtbatterij lost grootste probleem groene stroom op”

  1. Lage temperatuur restwarmte is uitstekend te benutten voor ruimte verwarming, waarvoor in oude gebouwen – de meeste huizen/scholen/voorzieningen/… dus – veel vraag is.
    "nu nog weinig hergebruikt" laat weer zien hoeveel er nog te sparen is op het gebruik van fossiele brandstof.
    Meer duurzaam is blijkbaar belangrijker dan minder fossiel.

Reacties zijn uitgeschakeld.