Vloer vervangen? Niet nodig met een vloerkleed of tapijt

Een vloer vervangen is een hele onderneming die soms niet eens nodig is. Is je vloer beschadigd, vind je ‘m niet meer zo mooi of voelt hij koud aan? Dan kun je ook prima een tapijt of vloerkleed overwegen. Lees verder over wanneer je een vervanging of vloerrenovatie kunt laten voor wat het is, welke duurzame keuzes er te maken zijn, én wanneer een vloer vervangen wel verstandig is.

Vloerbedekking of (nieuwe) hardhouten vloer, wat is beter?

Vooropgesteld, zo lang mogelijk met je vloer doen, is het allerbeste voor het milieu. Dus je vloer vervangen, doe je alleen wanneer het écht nodig is. Het is daarbij vooral belangrijk dat je bij het kiezen van je vloer alvast vooruit denkt. Tegelijk moet je rekening houden met het soort ruimte. In de keuken is het bijvoorbeeld belangrijk dat de vloer bestand is tegen vocht. Hier is vloerbedekking dus niet handig. Wanneer je kiest voor een nieuwe hardhouten vloer, zorg dan dat deze goed isoleert en een FSC of PEFC keurmerk heeft.

Voor- en nadelen van vloerbedekking

Wanneer je vloer beschadigd is of opnieuw gepolijst moet worden, kun je ervoor kiezen dit te verbergen onder een vloerkleed of tapijt. Ook ideaal wanneer je uitgekeken bent op je vloer, maar vervanging nog niet nodig is. Dit scheelt je een (dure) renovatie of je vloer vervangen!

Het verschil tussen een vloerkleed en tapijt is dat deze laatste de hele vloer kan beslaan en een vloerkleed los ligt, en dus niet de hele vloer bedekt. Voor de gang of hal kun je bijvoorbeeld kiezen voor een losliggende loper tapijt.

Het voordeel van losse kleden is dat ze relatief makkelijk te vervangen zijn. Hierdoor kun je zonder ingrijpende verandering je woning een nieuwe look geven. Daarnaast is zachte vloerbedekking dempend waardoor alledaagse geluiden minder ‘hol’ de ruimte in kaatsen. Een groot nadeel van tapijt is dat het lastiger te reinigen is dan een hardhouten vloer. Ook gaat tapijt over het algemeen minder lang mee.

Vloerkleed of tapijt in combinatie met vloerverwarming

Veel soorten tapijt en vloerkleden zijn geschikt voor vloerverwarming, zolang ze maar niet te dik zijn. Het tapijt voelt hierdoor lekker zacht en tegelijk ook warm aan. Over het algemeen duurt het wel langer voordat de woning warm is, in vergelijking met bijvoorbeeld vloeren van vinyl, marmoleum of PVC. Wanneer je woning eenmaal is opgewarmd, zorgt een vloerkleed of tapijt ervoor dat de warmte beter en langer wordt vastgehouden.

Wanneer je vloerverwarming hebt, kun je beter niet voor een wollen vloerkleed kiezen. Alhoewel dit erg mooi is en een warme uitstraling geeft, is wol niet het beste materiaal voor het doorlaten van warmte. Daarnaast zal het kleed zonder extra verzorging snel uitdrogen en daardoor pluizig worden.

Wat is de meest duurzame vloerbedekking?

Eigenlijk bestaat er niet zoiets als dé vloerbedekking die het beste is voor het milieu. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, hangt de keuze vooral samen met je situatie en persoonlijke voorkeur. Vloeren van hernieuwbaar natuurlijk materiaal, zoals hout of bamboe, zijn doorgaans een duurzame keuze. Mits deze afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen uiteraard.

Het grootste verschil in milieu-impact (en in je portemonnee) maak je door een bestaande vloer te blijven gebruiken, zolang deze nog niet aan vervanging toe is. Als je kiest voor een nieuw vloerkleed of tapijt, heb je de keuze uit verschillende soorten. Grofweg kun je kiezen uit synthetische en natuurlijke materialen, zoals vlas, katoen en wol.

Over het algemeen zijn natuurlijke vezels goed biologisch afbreekbaar, maar het wil niet meteen zeggen dat ze duurzamer zijn. Ook voor de productie van een vloerbedekking van natuurlijke materialen kan het milieu namelijk worden belast.

De beste keus die je vanuit duurzaam oogpunt kunt maken, is een vloerkleed of tapijt met een lange levensduur en het liefst tweedehands.

Wanneer is je vloer vervangen wel verstandig?

Houten vloeren hebben een extreem lange levensduur, maar ze zijn niet onverwoestbaar. Vloer vervangen? Zoek eerst uit of renovatie mogelijk is. Dit kan zelfs bij houtrot – door alleen bepaalde planken te vervangen. Is de staat van de vloer en ondervloer erg slecht, of heb je last van een vreemde geur door schimmel, overweeg dan een nieuwe vloer. Dat is vooral verstandig wanneer je dit kan combineren met duurzame maatregelen zoals isolatie en energiezuinige vloerverwarming.

Over de schrijver