Vloeren die isoleren: met deze 5 tips hoef je minder te stoken

Wanneer je binnenshuis last hebt van koude voeten dan is de kans groot dat de vloeren in je woning niet goed geïsoleerd zijn. Dat heeft niet alleen effect op hoe warm je het hebt in huis, maar ook op je energierekening; je moet namelijk meer stoken om het behaaglijk te hebben. Wij zetten 5 vloeren die isoleren voor je op een rij.

Meer stoken is met het oog op de CO2-uitstoot ook nog eens minder goed voor het milieu, waardoor het aan te raden is om goede vloerisolatie aan te laten leggen – voor een betere wereld, warme voeten én een lagere energierekening. De vraag hierbij is natuurlijk: welke duurzame vloeren isoleren het beste, zodat je zo min mogelijk hoeft te stoken? We zochten het voor je uit: vloeren die isoleren.

1. Duurzaam isolatiemateriaal PIR als goede vloerisolatie

Het is bijvoorbeeld aan te raden om je (betonnen) vloeren te laten isoleren met PIR, de moderne variant van PUR-schuim. PIR is een soort kunststofschuim dat wordt gemaakt van polyol en isocyanaat. Dit mengsel wordt vervolgens uitgehard, waarna het een ontzettend stevig en duurzaam materiaal wordt. Je kunt er jarenlang gebruik van maken zonder dat de kwaliteit ervan minder wordt. PIR heeft een uitstekende isolatiewaarde, waardoor het enorm geschikt is voor vloerisolatie. Daarnaast is PIR dampdicht, wat betekent dat het vocht van onder de vloer niet in het materiaal gaat zitten. 

2. Houten vloeren isoleer je met glaswol

Waar PIR de ideale oplossing is voor betonnen vloeren zit je met glaswol als isolatiemateriaal bij houten vloeren op de juiste duurzame weg. Glaswol bestaat uit een mix van zand, kalk en onuitputtelijke grondstoffen én 75% gerecycled glas. In verhouding is glaswol ook nog eens relatief goedkoop wanneer je voor een dunnere laag isolatie gaat. Maar: voor écht goede vloerisolatie is het aan te raden om meerdere lagen over elkaar aan te brengen om zo te kunnen besparen op je verwarming. Daarmee creëer je een écht goed geïsoleerde vloer voor nog steeds een goede prijs.

3. EPS isolatiemateriaal met hoge isolatiewaarde

Ook EPS (geëxpandeerd polysystreen) biedt een hoge isolatiewaarde wanneer je het gebruikt als vloerisolatie en wanneer je voor meerdere lagen gaat. Dit veelzijdige isolatiemateriaal is daarnaast duurzaam en milieuvriendelijk, omdat het een zeer lange levensduur heeft van meer dan 75 jaar waarbij er geen kwaliteit verloren gaat. Ook kan het tot zeven keer worden gerecycled waardoor het materiaal an sich 525 jaar gebruikt kan worden. Om het nog maar niet te hebben over de hoge isolatiewaarde waardoor je lekkere warme voeten hebt en houdt in huis.

4. Gebruik Métisse als goede en duurzame vloerisolatie

Hebben we het over goede én duurzame (vloer)isolatie dan mag Métisse niet ontbreken. Métisse is een isolatiemateriaal dat samengesteld is uit oude, gerecyclede kleding. Het is verkrijgbaar in rollen en als platen en daardoor goed toe te passen op verschillende plekken in huis, waaronder als vloerisolatie. Naast het feit dat Métisse ervoor zorgt dat je minder hard hoeft te stoken, is het ontzettend geluidsdempend. Het zorgt ervoor dat 95% van het geluid wordt geabsorbeerd. Meer weten over Métisse? Raadpleeg Jan de isolatieman voor meer informatie over duurzame vloeren die isoleren.

5. Kies voor vloerisolatie van natuurlijke vlasplaten

Tot slot nog een natuurlijk materiaal om vloeren mee te isoleren: vlasplaten. Sterker nog: isolatie met vlas is een van de meest duurzame opties die je kunt kiezen. Dat komt omdat dit materiaal gemaakt wordt van reststoffen uit de linnenindustrie. Vlasplaten worden regelmatig gebruikt als vloerisolatie, maar kunnen ook worden ingezet als isolatie voor het dak of de tussenmuren. Het materiaal is 100% natuurlijk en afbreekbaar en houdt net zoveel warmte vast als ieder ander isolatiemateriaal. Wat extra mooi meegenomen is, is dat vlas als bijvoorbeeld vloerisolatie ervoor zorgt dat de akoestiek in die ruimte veel mooier wordt.

Over de schrijver

1 gedachte over “Vloeren die isoleren: met deze 5 tips hoef je minder te stoken”

  1. In deze lijst mag ‘Tonzon’ niet ontbreken. Het zit in mijn zoon’s huis. De er boven gelegen vloerverwarming viel in de winter uit en pas na vier dagen hadden ze dat door, zo goed werkte de isolatie!

Reacties zijn gesloten.