We hoeven je vast niet meer uit te leggen dat vloerverwarming een groene en dus energiebesparende investering is. Een beetje handige doe-het-zelver met ervaring kan zelf een vloerverwarming leggen. Of overweeg je het laten leggen van vloerverwarming en ben je benieuwd naar meest duurzame opties? Dan wil je zeker verder lezen.
Voordelen van vloerverwarming
Vloerverwarming is energiezuinig omdat het de warmte gloed verdeelt over een groot oppervlak. Daardoor hoeft het water dat er doorheen stroomt niet zo warm te worden als bij radiatoren. Dit bespaart zowel het milieu als je energierekening. Overigens is dat alleen van toepassing bij warm water systemen, dus niet bij een elektrische vloerverwarming. Deze is alleen geschikt voor kleine ruimtes zoals de wc of badkamer. En daarvoor kun je je afvragen of dit wel echt nodig is.
Andere voordelen van vloerverwarming zijn:
- Comfortabele warmte;
- Ruimtebesparing;
- Betere regulatie van luchtvochtigheid en luchtcirculatie;
- Mogelijkheid tot verkoeling in de zomer.
Zijn er ook nadelen? Ja. Zo is helaas niet iedere woning geschikt voor vloerverwarming. En ook al is de investering met de hoge energieprijzen relatief snel terug verdiend, het is toch een groot bedrag dat je moet uitgeven. Ook kan het zijn dat je vloer hoger komt te liggen. Houd daarnaast rekening met minimaal een week installatietijd.
Nog duurzamere vloerverwarming
Om alles uit je vloerverwarming te halen, zijn er een aantal zaken waarop je kunt letten. Hieronder vijf punten waarmee je vloerverwarming nog duurzamer is.
Warmtepomp
Met de hoge prijzen en het doel om Nederland van het gas af te krijgen, staat de warmtepomp op nummer één. Vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp is namelijk een efficiënte combinatie. Met een warmtepomp haal je warmte uit de buitenlucht of bodem. De rol van de traditionele gasverwarmingsketel kan hiermee gedeeltelijk of geheel overgenomen worden.
Een hybride lucht/water warmtepomp werkt samen met de Hr-ketel. Deze neemt het over wanneer het te koud wordt. Het rendement van een warmtepomp verbetert als de brontemperatuur en het afgiftesysteem zo dicht mogelijk bij elkaar liggen.
Pompschakelaar
Zonder pompschakelaar blijft de vloerverwarmingsverdeler continu water rond pompen. Ook wanneer de ruimtes die verwarmd moeten worden al op temperatuur zijn. Best zonde. Een pompschakelaar zorgt ervoor dat de circulatie wordt uitgeschakeld wanneer de vloer voldoende verwarmd is.
Isolatie
Met isolatie onder de vloerverwarming zorg je ervoor dat de warmte uit de buizen gaat naar waar je het nodig hebt. Bij slechte isolatie kan er warmte ‘weglekken’. Er gaat dan onnodig energie verloren aan het verwarmen van de ondervloer. Net als bij alle soorten verwarming is het natuurlijk ook belangrijk dat je woning verder van goede isolatie is voorzien. Zoals bijvoorbeeld dak-, raam- een spouwmuurisolatie.
Zonnepanelen
Een vloerverwarming wordt pas echt milieuvriendelijk in combinatie met zonnepanelen. Dit geeft de mogelijkheid je woning CO2 neutraal te verwarmen. Andere duurzame opties zijn groene stroom met behulp van wind-, waterkracht of warmte.
Passend materiaal
Vloeren van massief hout hebben de meeste milieuvoordelen maar deze zijn minder geschikt voor vloerverwarming. Net als tapijt of vloerbedekking. De warmte moet namelijk zoveel mogelijk door de bedekking afgegeven worden. Je kunt daarom het beste kiezen voor een vloer van beton, natuursteen of keramische tegels.
Tenslotte is het belangrijk dat je de temperatuur ‘s nachts niet veel lager zet zoals je nu bent gewend. Het op temperatuur komen van een vloerverwarming kost meer tijd en energie dan een centrale verwarming. Bij een constante temperatuur is je vloerverwarming het meest efficiënt en dus energiezuinig.
Wil je ook meer weten over duurzame vloeren? Lees dan dit blog. Daarin vertelt duurzaam interieurstylist Iris van Asselt waar je op moet letten als je een nieuwe vloer nodig hebt. Welke opties zijn bijvoorbeeld duurzaam?