Vluchtelingenprobleem krijgt een gezicht: 4 tips hoe jij kunt helpen

Foto: Movingpeople
Foto: Movingpeople
Deze week kan je zomaar opeens oog komen te staan met een aantal vluchtelingen. Je kunt ze tegen komen in Amsterdam en Den Haag. Bij een bushalte of op een brug. Je kunt ze negeren of fotograferen. Je kunt ze eens goed bekijken, je kunt hun verhaal leren kennen. Je kunt ze meenemen naar huis, verplaatsen door de stad, of juist laten zitten. Deze vluchtelingen zijn onderdeel van een wel heel bijzonder project: Moving People. Voor dit project zijn er van tien echte vluchtelingen 3D-scans gemaakt en verwerkt in maar liefst 1001 miniatuurbeeldjes. Artistiek collectief Power Of Art House wil met dit project op een positieve manier aandacht vragen voor het vluchtelingenprobleem.

The Power of Art House
The Power Of Art House is een artistieke denktank en collectief. Een groep van sociaal-cultureel ondernemers, designers, creatieve breinen en producenten komt regelmatig bij elkaar om na te denken over nieuwe manieren om huidige problemen onder de loep te leggen. Het bedenkt interventies en projecten in de publieke ruimte die bewustwording stimuleren. Een belangrijk ingrediënt van hun interventies is humor. Door mensen te laten glimlachen of een positief gevoel te geven worden zware items bespreekbaar. Het jongste project van The Power Of Art House is Moving People.

Moving People
De kranten staan er bol mee, de nieuwsuitzendingen slaan het zelden over: het constant groter wordende vluchtelingen probleem. Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 59 miljoen vluchtelingen. Juist in deze tijd wil het collectief vluchtelingen een gezicht geven en hun verhaal te vertellen. Door miniatuurbeeldjes te gebruiken willen ze de keiharde realiteit in een aaibaar jasje stoppen. Op elk van de 1001 miniatuurbeeldjes staat het adres van de site in kleine lettertjes. Op deze site zijn de verhalen te vinden van de vluchtelingen die zijn afgebeeld, en krijgen ze een gezicht. Met dit project hoopt het collectief meer empathie te creëren, en mensen wat zachter te laten kijken naar dit complexe probleem.

Zo kun jij helpen:

Save Their Souls
Donderdag 3 september presenteerden zes organisaties een gezamenlijk pamflet: Save Their Souls. In de tekst roepen ze mensen op om niet langer enkel mee te praten over het probleem, maar om te gaan helpen. Een klein stukje uit de tekst luidt: ‘ Niemand heeft hét antwoord op dit probleem. Het gaat erom wat jij zelf kunt doen. Met je buurman, school, vrienden. Werk aan het onderwerp in je gemeente of je politieke partij. Doe iets, hoe klein ook, denk met ons mee, laat het ons weten.” De organisaties achter deze tekst zijn: Artsen Zonder Grenzen, het Nederlandse Rode Kruis, Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International en Save the Children.

Rekensom
Deze week deelde Michiel Otter een berekening op Facebook: Dit jaar er tot nu toe ongeveer 207.000 vluchtelingen zijn binnen gekomen. Dat zijn 8625 vluchtelingen per lidstaat. Als je berekent dat de gemiddelde gezinsgrootte zo’n 4 personen is, dan betekent dat we per land ongeveer 2156 gezinnen moeten opvangen. Nederland telt al 6500 steden, dorpen en buurtschappen. Als elke plaats 1 gezin per jaar op zou nemen dan kunnen we nog drie keer zoveel vluchtelingen opvangen. En dan is Nederland nog maar een klein landje. Stel je voor als we hetzelfde trucje toe zouden passen op Frankrijk, Duitsland of Engeland.

Refugees Welcome
In Duitsland werd eind 2014 de site Refugees Welcome opgericht. Deze site werkt als AirBnB en geeft vluchtelingen de mogelijkheid om onderkomen te vinden bij mensen thuis. Op dit moment zijn er 134 vluchtelingen opgenomen in 82 verschillende onderkomens. Voor mensen die wél willen helpen maar niet over voldoende ruimte beschikken is er de mogelijkheid om geld te doneren. Dit geld wordt gebruikt om de vluchtelingen te voorzien in hun behoeften.

Doneer je Deken
Een groep vrienden uit Breda besloot een kijkje te nemen in ‘The Jungle’ bij Calais. Zij schrokken daar zo van de leefomstandigheden dat ze een grote actie op touw zetten. Op grote Festivals zoals Lowlands en MysteryLand haalden zij tenten, slaapzakken en andere spullen. Daarnaast starten zij een actie waar mensen in drie steden spullen in konden zamelen. De actie is zo goed aangeslagen dat er op dit moment maar liefst 13 steden zijn die mee doen. Waar deze inzamelacties zijn vind je hier.

Over de schrijver

5 gedachten over “Vluchtelingenprobleem krijgt een gezicht: 4 tips hoe jij kunt helpen”

 1. Waar was de pers toen in het Midden Oosten duizenden onschuldige burgers werden afgeslacht door westerlingen die de “democratie” kwamen brengen. Als een regering niet meer naar de pijpen van het westen wilde dansen werden er drastische maatregelen genomen, nu mogen wij het vluchtelingenprobleem oplossen. Tja van mens tot mens is het goed om mevnsen in nood te helpen, maar je houdt er een nare smaak aan over.

 2. Zeg Punaisepoetser,

  Dat jij tot de doelgroep hoort die oor en oogkleppen opheeft moet je zelf weten.
  Stel je huis dan beschikbaar voor 3 complete azieligerzoeker gezinnen…
  Geef al je spaargeld aan dit volk…
  Plaats tenten in je EIGEN achtertuin en vang er nog meer op…
  Neem een 2de hypotheek en deel je geld uit aan dit volk…

  Oei, wordt je plots verkracht in je eigen huis, je keel doorgesneden en ze nemen de rest van je
  bezittingen mee…

  Mens, je bent zo ver de weg kwijt…

  Een maar niet snappen hoeveel geld er door de Elite in geduwd wordt om dit te organiseren…

 3. Je kunt wel horen dat jullie in het juiste nestje zijn geboren. Wat is dat toch met mensen!? Zo gefixeerd op geld, dat ze hun humaniteit verliezen.

  Natuurlijk is het niet mogelijk om alle vluchtelingen op te vangen. Maar denk dan in ieder geval mee met wat we wel kunnen doen in plaats vanuit het gevoel zelf alles te gaan verliezen te reageren.

 4. Door deze hele zieligheidsindustrie worden wij straks in een WO3 gestort, mensen wordt wakker, het is de agenda van de elite die 60 jaar geleden al heeft besloten om de EU vol te laten lopen met deze zogenaamde vluchtelingen. Het Syrische jongetje werkt op de emoindustrie, de vader heeft het gezin moedwillig laten verdrinken, omdat hij zonodig implantaten moest hebben in Zweden. Propaganda en nog eens propaganda.
  Volgende week maar snel kijken naar de speciale programma’s van Tan/Pauw en Nieuwkerk, neem nog een asielzoeker in je huis. Zouden de politici dit ook gaan doen denk je?

 5. Al deze chaos wordt door de Elite gefinancierd om Europa in totale chaos te storten….

  Mensen, maak nu toch eens een eenvoudige rekensom:

  Duitsland verwacht dit jaar 800.000 gelukzoekers! Gemiddeld hebben ze 8000 tot 12000 euro betaald
  voor hun reis naar de EU enclave. Laten we uitgaan van 8000 euro x 800.000 gelukzoekers maakt:

  – 6,4 MILJARD EURO – (de smartphones die ze bijdragen niet meegeteld)

  Dit soort bedragen kunnen alleen gedragen worden door Elites met zeer veel geld!
  Het is dus een doelbewust “systeem” om de EU in absolute chaos en anarchie te laten verzinken.

  Het bedrag van 6,4 Miljard is alleen Duitsland, u kunt zelf wel een schatting maken wat de voor de hele EU
  gaat kosten. (Dikke 100 Miljard en de belastingbetalers gaan hier voor opdraaien!!)

  Ordo ab Chao

Reacties zijn gesloten.