VMBO-ers blijken briljante handleidingen te maken

Tijdens een les in vmbo 4 heb ik trots mijn nieuwe mobieltje getoond. Ik werd al jaren uitgelachen om mijn Nokia 5110 en speelde uiteraard een blits toneelstukje nu ik van mijn provider een nieuwe Sony Ericsson gekregen had. Alle toeters en bellen zaten op het toestel en ik sprak dus fier tegen mijn leerlingen: “Ik kan nu ook wappen, woppen, sms`en, mms`en, e-mailen, internetten, bluetoothen. Een probleem. Na vier uur lezen in de gebruiksaanwijzing, snap ik helemaal niks van het apparaatje. Kunnen jullie me helpen?” Het ongelofelijke gebeurde.
Binnen 10 minuten waren mijn leerlingen (`slechts` vmbo) in staat om de werking in geuren en kleuren uit te leggen, een gebruiksaanwijzing hadden ze daarvoor niet nodig. Ik kreeg prachtige ringtones via bluetooth, de werking van het menu werd me superhelder uitgelegd. Onbewust heb ik met mijn gedrag mijn leerlingen gecomplimenteerd met hun enorme voorsprong op technisch gebied.
Aan de hand van deze prachtige ervaring heb ik een leuke opdracht geïntroduceerd in het eindexamenprogramma. Voor het onderdeel schrijfvaardigheid moeten de leerlingen aan hun vader, moeder, opa of oma vragen welk apparaat ze lastig te bedienen vinden. Voor dat apparaat schrijven de leerlingen nu zelf een gebruiksaanwijzing.
Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.
Meer omdenkcasussen
Wreed klasgenootje werd gestopt
School maakt van diepe crisis een groene omwenteling
Designbureau ontwerpt couveuse van automaterialen

Over de schrijver

1 reactie op “VMBO-ers blijken briljante handleidingen te maken”

Reacties zijn uitgeschakeld.