VN: voedselcrisis alleen te voorkomen met natuurlijke landbouw

4343153135 1Dfd9Efd59
Foto: Tacker (Flickr)

Een recent rapport van de VN mensenrechtenraad concludeerde dat natuurlijke, kleinschalige landbouw meer voedsel kan opleveren dan de grootschalige landbouw nu. Volgens het rapport kan de voedselproductie met agro-ecologische methoden binnen 10 jaar  verdubbelen.

Olivier de Schutter, speciaal VN-rapporteur voor het recht op voedsel: ‘Er is inmiddels wetenschappelijk bewijs dat in regio’s waar honger heerst, agro-ecologische methoden leiden tot hogere opbrengsten dan het gebruikt van chemische meststoffen’. Bij 44 projecten in Sub-Sahara Afrika steeg de opbrengst met 214% toen de boeren overstapten op natuurlijke teeltwijze zonder gebruik van pesticiden,  kunstmest of genetisch gemanipuleerd zaad. Volgens de Schutter is het promoten van natuurlijke landbouwmethoden de enige manier om een grootschalige voedselcrisis in de toekomst te voorkomen (Bron: www.un.org).

Alternatief voor kunstmest

Het Louis Bolk Instituut doet in Nederland onderzoek naar duurzame en natuurlijke vormen van landbouw en vond onlangs een alternatief voor kunstmest en dierlijke mest. De vlinderbloemige plant luzerne kan namelijk minstens evenveel stikstof opleveren als dierlijke mest. En dat heeft nogal wat voordelen: tuinders hoeven geen externe meststoffen aan te voeren en worden minder afhankelijk van kunstmest gemaakt van olie.

In de 3-jarige proef ‘Maaimeststoffen’ is vers gemaaide en gekuilde luzerne of grasklaver als meststof gebruikt op zes bedrijven en vergeleken met kippenmest en rundveedrijfmest. De stikstofwerking van luzerne blijkt evengoed als bij dierlijke mest. Luzerne wordt in de biologische landbouw al gebruikt als groenbemester, maar als maaimeststof wordt het ook interessant voor de gangbare landbouw.

Lees ook:

Top 7 schokkende feiten over ons eten

Consument blijft gewoontedier, maar omzet duurzaam eten stijgt vors

Meatless monday: gezonder zonder soja

Over de schrijver

4 gedachten over “VN: voedselcrisis alleen te voorkomen met natuurlijke landbouw”

 1. Pingback: Onderzoek: biologische landbouw kan de wereld voeden - hetkanWel.nl

 2. Dit verhaal klinkt leuk, maar als je verder over het internet surft dan kom je verslagen tegen waaruit blijkt dat er al sinds begin jaren 90 jaarlijks genoeg voedsel wordt geproduceerd op aarde om 42 miljard (geen grapje) mensen 3 keer daags van een goede gezonde maaltijd te voorzien. Toch heeft nog ongeveer iedereen die onder de evenaar woont honger.

  Als ze nu eerst eens de fouten in de verdeling van het voedsel weg werken, (lees kapitalisme en egocentrisch winstbejag,) dan hebben straks alle 7 miljard mensen normaal en gezond te eten.

 3. Wat ieder mens nou al kan doen is
  voor ieder gezindslid een vierkante bak maken
  van een meter bij een meter
  die verdelen in negen vakken
  en daar in je eigen groente telen
  evt twee bakken per persoon
  dat scheelt al heel wat in je portemonee

Reacties zijn gesloten.