VN zet toch geen groenhelmen in bij klimaatconflicten

Klimaatvluchteling Halima Bare is met haar kinderen gevlucht voor de droogte. Foto: Oxfam East Africa, Flickr“Mogelijke negatieve effecten van klimaatverandering, kunnen mogelijk, op de lange termijn, bepaalde bestaande bedreigingen voor de internationale vrede en veiligheid verergeren.”

Dit vage statement was een van de uitkomsten van het speciale overleg van de VN Veiligheidsraad van afgelopen woensdag over klimaatverandering. Volgens experts speelt klimaatverandering een steeds grotere rol in internationale conflicten en andere problemen. Zo zou de hongersnood in het Oosten van Afrika een gevolg zijn van klimaatverandering.

Sommige landen riepen daarom op om het tegengaan van klimaatverandering op te nemen als een van de doelen van de Veiligheidsraad. De president van Nauru, een eilandstaat die door de rijzende zeespiegel dreigt onder te lopen, waarschuwde dat klimaatverandering minstens zo’n grote bedreiging voor de vrede vormde als nucleaire proliferatie en terrorisme. Er gingen ook stemmen op om een leger “groenhelmen” op te richten, soldaten die de vrede moeten bewaken bij klimaatconflicten.

Helaas lagen Rusland en verschillende ontwikkelingslanden dwars. Rusland zou bang zijn voor een te groot takenpakket van de Veiligheidsraad. Het compromis was volgens Westerse diplomaten al een vooruitgang: in het vorige debat van de Veiligheidsraad over dit onderwerp, in 2007, was er helemaal geen overeenstemming bereikt.

Bron: The Guardian

Lees ook

Youtube video lost misdaad op

Verbeter de wereld, begin met 1 meisje

5 tips om gezond vlees te eten

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020