Voeding als medicijn tegen diabetes

Dat voeding belangrijk is weten we, maar wist je ook dat het kan helpen bij het terugdringen van medicijngebruik tegen diabetes type II? Chefkok Robert Danse is daar het voorbeeld van. Hij is onderdeel van EetJeBeter: een initiatief dat mensen met diabetes type II inspireert om nieuwe, gezonde kookroutines te ontdekken. Met een foodtruck trekt hij door Brabant om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met het nieuwe eten. HetkanWEL sprak met Robert voor de nodige tips en tricks.
Ruim 13 jaar geleden kreeg Robert de diagnose diabetes type II. “Ze vertelden me dat het niet te genezen was en dat ik medicijnen kreeg. Als ik goed op mezelf zou passen, kon ik de dosis medicijnen laag houden. Maar door een drukke baan, onregelmatig eten en stress ging het aantal medicijnen juist omhoog.” Na een paar jaar kreeg Robert te horen dat hij insuline moest gaan spuiten, omdat het slechter met hem ging. Toch was dat voor Robert nog niet de druppel, want zoals hij zelf zegt ‘wen je aan het spuiten’.
Diabetes

Een nieuwe levensstijl

Anderhalf jaar later ging voor hem de knop om. Hij had toen al tien jaar dagelijks insuline gespoten. “Ik dacht: van die medicijnen word ik niet beter, het is alleen maar symptoombestrijding. Ik heb toen contact gezocht met de organisatie ‘Keer Diabetes2 Om’.” Deze organisatie biedt een programma voor mensen die medicatie gebruiken tegen diabetes type II. Onder begeleiding werk je dan actief aan een nieuwe leefstijl.
Binnen een paar weken mocht Robert zijn medicatie afbouwen. “Ik hoefde niet langer te spuiten. Dat was wel heel spannend, omdat mijn ervaring was dat ik me niet goed zou voelen zonder spuit. Gelukkig bleef die reactie uit, waardoor ik nog meer motivatie had om door te gaan met de nieuwe manier van eten.”

Anders eten

Door anders te eten kun je als diabetes II-patiënt je suikergehalte beter in de hand houden. “Je hebt dan geen last van pieken of dalen.” Maar wat is anders eten dan? Robert: “Het is belangrijk dat je zo min mogelijk koolhydraten (want suikers) eet, vermijd ook alcohol, witte pasta en wit brood. Eet gezond, eet met de seizoenen mee en maak gebruik van wat de natuur ons geeft.” Het is ook van belang dat je voldoende beweegt en Robert raadt aan om in contact te blijven met je arts of diabetesverpleegkundige, want je hoeft het niet alleen te doen. “Vertel tegen iedereen dat je koolhydraat-vrij eet en je zult zien dat ze jou steunen. En beter nog: misschien gaan zij ook experimenteren met het nieuwe koken!”
Soup Leek Potato E1526496480226
Een makkelijk recept is volgens Robert bloemkoolsoep. “Het is een manier om snel iets gezonds en voedzaams te maken.” Het recept staat binnen 20 minuten op tafel. Voor het initiatief EetJeBeter heeft Robert een receptenboekje gemaakt met heel veel verschillende gezonde gerechten voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met diabetes type II.

Eet je beter

De foodtruck van EetJeBeter trekt nog tot en met eind mei door Brabant. Je kunt gratis een kookclinic van Robert Danse bijwonen. In een half uur praat hij je bij over een passende levensstijl voor mensen met diabetes type II, maar ook als je deze diagnose niet hebt kun je een hoop van de chefkok leren. Op de website van EetJeBeter kun je zien waar de foodtruck nog allemaal langskomt. EetJeBeter is onderdeel van WeAreFood: een initiatief ontstaan vanuit de gelegenheid dat Brabant in 2018 de Europese Regio van de Gastronomie is.

Over de schrijver

1 gedachte over “Voeding als medicijn tegen diabetes”

Reacties zijn gesloten.