Voeding belangrijkste oorzaak van ADHD

Foto: -Niloy-, Flickr

“De belangrijkste oorzaak van ADHD is voedsel.” Dit beweert dr. Liddy Pelsser van het onderzoekscentrum ADHD. Zij publiceerde deze maand haar onderzoek in het toonaangevende tijdschrift The Lancet. 64% van de kinderen met ADHD zouden in feite gevoelig zijn voor bepaalde soorten voedsel.

Voor haar onderzoek zette dr. Pelsser kinderen met ADHD op dieet. Doel was om uit te zoeken op welke voedingsstoffen ze reageerden en deze uit hun menu te halen. De leerkrachten en dokters die meewerkten met de studie merkten een sterke verandering op bij de kinderen. “Ze waren met stomheid geslagen,” aldus Pelsser. “Na het dieet waren het gewoon normale kinderen met normaal gedrag.”

Bronnen: Grist, The Lancet, NPR

Lees ook

Over de schrijver

9 reacties op “Voeding belangrijkste oorzaak van ADHD”

 1. ik vraag me af of er ook dingen door elkaar worden gehaald, namelijk voedsel alergie met als gevolg drukte. en ADHD.
  ben zelf ouder van een kind met autisme, adhd en een matige tot ernstige verstandelijke beperking.

 2. Uit onderzoek met gevangenen in de VS bleek een (normaal) dieet bij te dragen aan het handelbaarder maken van de gevangenen en een daling in het aantal geweldsincidenten. Er zou dus wel degelijk sprake van kunnen zijn. Zie ook onderzoek die verondersteld dat de bacteriën in de darmen de persoonlijkheid beïnvloeden. En waar worden die bacteriën door gevoed, juist, voeding.

 3. Waarschijnlijk speelt het type bloedgroep hierbij ook belangrijke rol…

  Het bloedgroep-dieet is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Zo maken mensen met bloedgroep O anti-stoffen tegen melk-eiwitten aan. Wat natuurlijk ook logisch is want melk van een moederdier is gemaakt en bedoeld voor het baby-dier en niet voor de mens. Ook bloedgroep A maakt antistoffen tegen dierlijk melk aan.

  En het bloed van mensen met bloedgroep O gaat ook klonteren door inname van gluten. Bloedgroep O is ook de enige bloedgroep die tomaten goed kunnen verdragen en vlees goed verwerken.

  Zie hier een wat duidelijkere uitleg over het bloedgroepen dieet door dieetisten: http://www.dietistamstelveen.nl/bloedgroepdieet.hhttp://www.dietistamstelveen.nl/index.html
  http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=103&…

 4. Beste Miriam, bedankt voor je opmerkingen, ik denk dat het goede aanvullingen zijn. Het artikel in de Lancet is ook een stuk diepgravender en ook meer omzichtig in de conclusies dan in mijn artikel naar voren komt.

  Blijft wel staan dat de uitspraken in dit stukje letterlijke weergaves zijn van wat de leider van dit onderzoek, mevr. Pelsser, zegt. Ik citeer alleen.

 5. Onbekend is nog welk effect het schrappen van bepaalde voedingsmiddelen in de hersenen heeft, waardoor de gedragsproblemen zijn afgenomen. Het zou een goede zaak zijn hier verder onderzoek naar te doen.

  Het eliminatie-dieet zoals dat in het onderzoek is toegepast vraagt om intensieve begeleiding en bleek niet voor alle gezinnen vol te houden. Het onderzoek biedt zeker aanknopingspunten maar er zal gezocht moeten worden naar een duidelijke, kindvriendelijke manier om vast te stellen welke voedingsmiddelen de boosdoeners zijn. Dit is voor elk kind verschillend en het gaat zeker niet om ‘kleurstoffen’ of ‘suikers’ zoals de afbeelding hierboven suggereert.

  Het is dus zeer de vraag of dit onderzoek genoeg onderbouwing geeft om de richtlijnen voor behandeling van ADHD hiermee drastisch te wijzigen, zoals de auteurs voorstaan.

  Meer informatie over ADHD en behandeling op http://www.steunpuntadhd.nl

 6. Deze weergave van het onderzoek van mevrouw Pelsser is nogal kort door de bocht!

  In het onderzoek van mevrouw Pelsser wordt de relatie tussen voeding en ADHD/ODD bij jonge kinderen tussen 4 en 8 jaar sterker dan tot nu toe onderbouwd. Van de vijftig jonge kinderen die vijf weken het basisdieet van rijst, peer, kalkoen en enkele groenten volgden, bleek bij 78 procent de gedragsproblemen te verdwijnen. Toen er bij dertig kinderen in de tweede fase weer 'riskante' voedingsmiddelen werden toegevoegd kwamen de problemen bij 19 van de 30 kinderen weer terug. Hoeveel kinderen er langere tijd succesvol het dieet volgden staat verder niet in het artikel.

  Lees hieronder verder…

 7. Tsja, lastig verhaal. Zorgen dat iets een oplossing vormt, bewijst op geen enkele manier dat een oorzaak aangepakt is. Dit soort wetenschap blijft black-box denken natuurlijk.

  Los daarvan interessant, ik ben benieuwd of vervolgonderzoek op gang komt naar specifieke voeding en wellicht andere informatie, zoals DNA-opbouw, genderafhankelijkheid, etcetera.

Reacties zijn uitgeschakeld.