Voedingscentrum krijgt kritiek voor steun ongezond schoolontbijt

Nationaal Schoolontbijt. Foto: Foodwatch
Nationaal Schoolontbijt. Foto: Foodwatch
Volgens Foodwatch speelt het Voedingscentrum een dubieuze rol bij de promotie van het Nationale Schoolontbijt. Het ontbijt voldoet niet aan de richtlijnen die het Voedingscentrum zelf voorschrijft.
Foodwatch vindt dat kinderen bij het schoolontbijt gezond eten zouden moeten krijgen. In plaats daarvan krijgen de basisscholieren brood met margarine, hagelslag, zoute smeerkaas en sinaasappelsap uit een pakje. Groente en fruit komen in het ontbijtpakket niet voor.
Toch ondersteunt het Voedingscentrum wel het Nationale Schoolontbijt. Deze steun maakt het ontbijt mede mogelijk, aldus Foodwatch. Bedrijven mogen namelijk volgens de Reclamecode voor Voedingsmiddelen alleen reclame maken op basisscholen als het een voorlichtende reclamecampagne betreft, ondersteund door bijvoorbeeld het Voedingscentrum.
Campagneleider Meike Rijksen van Foodwatch: “Het Voedingscentrum speelt een doorslaggevende rol in de opzet van dit evenement en heeft daarmee een verantwoordelijkheid. Waarom stelt het centrum niet als voorwaarde dat er groente en fruit op de ontbijttafels wordt aangeboden? Dit ondermijnt hun geloofwaardigheid,” stelt Rijksen.
Bron: Foodwatch
Lees ook
Doe mee met Nudge en win een Waka Waka Power
Junkfood geeft mentale problemen bij kinderen
Zo krijg je kinderen aan de groente

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020